VOLE GA I KLINCI

Nekadašnji splitski panker napravio čokoladni namaz s mašću crne slavonske svinje, evo detalja

 Ustupljena Fotografija/
Iz splitske Nadaline stiže novi proizvod koji spaja čokoladu, lješnjake i mast crne slavonske svinje

Čokoladni namaz s batatom, onaj s tartufima ili maslinovim uljem, za sve smo već čuli i većinu ih isprobali, ali za kombinaciju čokolade, lješnjaka i masti crne slavonske svinje, priznajemo, e na takvu dosad još nismo naišli. Ideja je na pamet pala Marinku Biškiću, vlasniku splitske Nadaline, poznatog brenda čokolade i začina, a s obzirom na to da je prvi koji je osmislio ovakvu recepturu, odmah ju je i zaštitio kao intelektualno vlasništvo.

JELA IZ DJETINJSTVA

"Ma znate kako sam došao na ideju? Razgovarao sam s prijateljima tko je što jeo kad smo bili klinci i kako su nam mame nekad za doručak ili večeru posluživale svinjsku mast na kruhu. Pitale bi nas samo želimo li na slatko ili slano, iz velike modre kante izvadile bi mast, mazale na kruh pa po želji posipale soli ili šećerom.

Kako sam već dugo u ovom poslu, na pamet mi je palo da spojim čokoladu i svinjsku mast, a kad sam se raspitivao gdje da nabavim najkvalitetniju, došao sam do firme Sin ravnice, vlasnik koje je, pokazalo se, nogometaš Domagoj Vida. Čitao sam i da je svinjska mast zapravo iznimno zdrava masnoća pa rekao sam sebi - ma zašto ne", rekao nam je iznimno ponosan na proizvod koji je stvorio.

image
Marko Miscevic/Cropix

Kaže kako je ovaj namaz nešto drugačiji od ostalih koje uglavnom radi s tamnom čokoladom i maslinovim uljem, slađi je, gušći, sadrži oko 25 posto svinjske masti, 13 posto lješnjaka i namjerno je napravljen da se svidi i mlađima. Kao takav, prilagođen je, kaže, široj populaciji.

POZITIVNE REAKCIJE

"Kako sam prvih 10 godina radio samo s tamnom čokoladom, sin me molio da počnem koristiti ‘normalnu‘ čokoladu pa evo, ovaj namaz je stvarno namijenjen svima. Volim eksperimentirati i ovo me baš jako veseli, a zadovoljan sam i reakcijama. Ljudi koji su u početku bili skeptični i nije im se svidjela ideja svinjske masti u namazu, na kraju su ostali pozitivno iznenađeni. Čak je i ova moja ekipa splitskih glazbenika odobrila recepturu", dodao je Biškić, inače jedan od poznatijih nekadašnjih splitskih pankera.

image
Marko Miscevic/Cropix

S obzirom na to da je njegova proizvodnja mala, namaz nije stvorio za prodaju u supermarketima pa ga tako možete kupiti na samo nekoliko odabranih adresa. Ovih dana stiže u Muzej čokolade u Zagrebu, specijaliziranu trgovinu Bura i sol, a može se kupiti i u Nadalina čokoladarnici i trgovini Cro Craft u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:11