KLASIK

Donosimo tradicionalan recept za maneštru od bobići iz jedne od najstarijih konoba u Istri

 Alessia Stelko/
Gotovo svaka istarska konoba služi maneštru od bobići, ali nećete baš često pojesti sjajnu. U konobi Most rade je "po starinski".

Maneštra od bobići jedno je od najpoznatijih istarskih jela i obično se radi od mladih zrna kukuruza (bobića), graha, krumpira, komada suhog svinjskog mesa i pešta. Može se reći kako istarska maneštra ima svoje varijacije kroz godišnja doba. U proljeće se vrlo često priprema maneštra od koromača, ljeti je nezaobilazna maneštra od bobića, dok će se u hladnijim dobima skuhati jota. Svim maneštrama zajednička su dva sastojka, a to su fažol (grah) i krumpir, a treća namirnica je ona koja definira vrstu maneštre, u ovom slučaju bobiće.

Maneštra od bobići bila bi istarski predstavnik cucine povere. Radi se o zasitnom jelu za koje su mještani koristili lako dostupne i pristupačne namirnice. Onaj tko si je mogao priuštiti ubacio bi i komad sušenog i blago dimljenog komada svinjskog mesa poput rebrica za poseban šmek i gušt . U nekim obiteljima i manjim mjestima posuđivala se kost od pršuta kako bi maneštra bila ukusnija. Oličenje ovog istarskog jela je u prekrasnoj jednostavnosti i potpunoj iskoristivosti namirnica. Svi sastojci pripremili bi se u rano jutro, ubacili u lonac i lagano krčkali često prije samog odlaska u polje.

Danas gotovo svaka konoba nudi maneštru od bobići ali ipak lutrija je pronaći baš onu pravljenu po tradicionalnoj recepturi bez kraćenja postupka i ubacivanja nedajbože kukuruza iz konzerve. Nama je recept ustupila jedna od najstarijih konoba u Istri čija priča počinje još davne 1933. godine. Radi se o konobi Most obitelji Marinac iz Buzeta, a u nastavku donosimo i recept Nilde Marinac.

Uz spomenutu maneštru izuzetno su ponosni na gulaš od divljači po receptu none Marije koju služe uz domaću paštu, te istarski omobolo, domaći štrudel i kroštule. Dobro je znati da se u konobi Most tradicionalno se održava „Mjesec šparoga“ pa nude i sezonska jela sa šparogama. Ako vas put nanese u Buzet prošećite prije ručka ”Stazom sedam slapova”.

Sastojci:
250 g bobića (mlada zrna kukuruza)
2500 ml vode
100 g fažola (graha)
150 g mrkve
300 g krumpira
3 režnja češnjaka
3 srednje glavice luka
4-5 prstohvata soli
2-3 prstohvata papra
2 prstohvata slatke crkvene paprike
1 suha kost pršuta
2-3 kom dimljenih sušenih svinjskih rebrica
2 prstohvata peršina
3 lovor lista

Ogulite krumpir, mrkvu, češnjak i luk. Nasjeckajte mrkvu i pola količine krumpira na komadiće a polovicu krumpira kuhajte cijelog. Nakon toga ulijte vodu u lonac i dodajte prethodno oguljene sastojke te bobiće i sol. Ubacite suhu kost pršuta i svinjska dimljena sušena rebrica da se sve zajedno kuha.

Kuhajte na laganoj vatri dok svi sastojci ne omekšaju. Pri kraju, izvadite cijele krumpire, zgnječite ih sa vilicom te ih ponovno stavite u maneštru da je zgusne i sve skupa promiješajte. Kada se maneštra zgusnula dodajte papar, sol, crvenu papriku, peršin i lovorov list po želji. Sve zajedno pustite još 10 min da se zajedno prokuha.

Trik kuharice za još bolji okus: sjeckana dimljena sušena kobasica i panceta, začinjena “peštom” – posebna mješavina karakteristična za istarsku maneštru.

*“Pešt” je dobio naziv po tome sto sve sastojke treba peštati (tući) dok se ne dobije jednolična masa. Napravite ga tako da zajedno usitnite sušeni dimljeni špek s češnjakom te dodate odmah na početku kuhanja maneštre s ostalim namirnicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 20:03