KORISNI SAVJET

Dozrio vam je avokado, a ne stignete ga potrošiti? Ubacite ga u zamrzivač, evo kako

 Alexpro9500
Spremite ga na pravilan način, a kasnije iskoristite za pripremu umaka za tortilje, piletine, kolača ili sladoleda

Rijetki su trenuci kada na policama trgovina uspijemo pronaći savršeno mekan avokado odmah spreman za uporabu pa tako ovaj superpopularni plod najčešće kupujemo još zelen, spremamo ga u posudu s voćem i nestrpljivo čekamo da dozreli. Problem nastaje kada avokado dozreli u krivom trenutku i nikako ga ne možemo potrošiti odmah, a samo dan kasnije već bi mogao propasti. Upravo zato, dobro je znati kako uz tek nekoliko koraka avokado vrlo lako možemo smrznuti i sačuvati ga za trenutak koji će biti stvoren za jutarnji tost ili kakvu zdravu slasticu.

KOLAČ S KREMOM OD AVOKADA

image
Tihana Lohinski/

Postupak smrzavanja prilično je jednostavan, no ipak je dobro držati se nekoliko pravila. Avokado će tako najprije biti potrebno prepoloviti, izvaditi košticu i žlicom pažljivo odstraniti meso. Odmah zatim avokado poprskajte limunovim sokom kako ne bi poprimio smeđu boju, a onda ga dobro umotajte u plastičnu foliju ili drugi, sličan materijal. Važno je samo da do avokada ne dolazi zrak i da je dobro obložen sa svih strana. U slučaju da pri ruci imate aparat za vakuum, možete se poslužiti i njime. Tako umotan avokado zatim spremite u zamrzivač. Ubaciti ga možete i u vrećicu sa zip zatvaračem te dodatno istisnuti zrak.

Kada ga poželite koristiti, izvadite ga pola sata ranije iz hladnjaka, pustite da se otopi na sobnoj temperaturi i koristite ga po potrebi. U slučaju da avokado želite smrznuti u formi pirea, jednostavno ga začinite limunovim sokom, usitnite vilicom i spremite ga u hladnjak dobro vakuumiranog.

Jednom kada ste ga izvadili iz zamrzivača, nemojte ga više vraćati već od njega napravite jedno od sjajnih jela koja donosimo u nastavku.

GUACAMOLE UMAK

image
Mario Kucera/

PILETINA S AVOKADOM

image
Marko Miščević/cropix/

SLADOLED S ČOKOLADOM, LJEŠNJACIMA I AVOKADOM

image
Berislava Picek/Cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:41