SPEKTAKULARNO MJESTO

Forbes objavio priču o istarskoj stanciji, nazivaju je idiličnom i hvale kuhinju Priske Thuring

 @stancija_baracija Instagram
Forbes je objavio priču o raskošnoj vili, a spominju i novi projekt Priske Thuring

Prije nekoliko dana na portalu Forbes, online izdanju popularnog američkog magazina, objavljen je tekst o stanciji Baracija u Istri, idiličnom mjestu za bijeg od svakodnevnih obaveza, kako je nazivaju. Autorica Ann Abel posjetila je istarsku Krasicu pa napravila priču o bračnom paru Suzanne James Penavić i Krešimiru Penaviću i njihovom istarskom projektu. Riječ je o vili Stanzia Baracija okruženoj vinogradima i maslinama, smještenoj usred Istre. Kako piše, Penavići su imanje kupili 2010. godine, a već je tada napušteno stajalo 50- ak godina. Ranije je pripadalo obitelji Zlatić koja je ovdje imala farmu.

Danas je imanje pretvoreno u divan posjed s vilom koji je dostupan za najam za goste, sastoji se od, između ostalog, pet prostranih spavaćih soba, privatnog kina, vinskog podruma, a i pogled iz same vile je spektakularan. Kao jedan od najboljih dijelova vile autorica navodi i terasu s velikim stolom koji je, piše Ann Abel, najbolji kada je popunjen specijalitetima iz kuhinje Priske Thuring.

"I kao što to često biva, stol je najbolji kada je krcat jelima ili ‘laganim zalogajima‘ koje priprema Priska Thuring, privatna chefica koja je kuhala u nekim od najprestižnijih hrvatskih restorana (uključujući Dubravkin put, izglasan najboljim restoranom u Zagrebu tijekom svake godine kada je Priska bila glavna chefica), ali čini se da je najsretnija kada je vani u potrazi za hranom ili kada testira nove ideje u svom fermentacijskom laboratoriju. Kada sam bila u posjetu, zalogaji koje je Priska poslužila bili su ukiseljeno povrće, istarski sir i naresci, preukusno gorko zelenje, inćuni na tostu, prozračan kruh, mrkva i divlje šparoge koje je sama ubrala...", stoji u tekstu.

image
Biljana Gaurina/Cropix/Cropix

Spominje se i vinarija Clai, u vođenje koje se svojevremeno, u suradnji Giogiem Claiem i Dmitrijem Brečevićem, upustio i sam Krešimir Penavić, a o čemu smo pisali još 2017. godine.

Također, kako navodi autorica, a nedavno smo vijest objavili i mi, idući korak je otvaranje restorana Stara Škola s Priskom Thuring, koja će biti mjesto "iskrene hrane" i temeljit će se na konceptu "od farme do stola". Kako stoji u tekstu, Priska će se u restoranu voditi zero waste načelima, a nudit će i jednostavne opcije za ručak za lokalce. Više informacija pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:38