PAD PROIZVODNJE

Francuzi će ove godine proizvesti manje vina nego u posljednjih 40 godina

 Raymond Roig/Afp
Na proizvodnju je utjecao veliki mraz koji je francuske vinograde pogodio u travnju ove godine, ali i kriza uzrokovana koronavirusom

Kada se u travnju na francuske vinograde spustio veliki mraz, tamošnji su vinari bili na rubu očaja. Urod je bio u velikom riziku, a sada se pokazalo kako bi proizvodnja vina mogla pasti za čak 30 posto u odnosu na prošlu godinu, piše portal Food&Wine.

"Za sada se čini kako će berba ove godine biti kao ona iz 1977., kada je također pao strašan mraz i ljetni pljuskovi“, objavili su iz francuskog ministarstva poljoprivrede. Vjeruju kako će ova godina, kada je u pitanju proizvodnja vina, biti gora od posljednje dvije koje su obilježili lošiji urodi, 1991. i 2017. godine.

Očekivani pad ukupne proizvodnje je od 24 do 30 posto u odnosu na prošlu godinu, što 2021. čini povijesno niskom kada je u pitanju proizvodnja francuskih vina. Šteta je još u travnju procijenjena na 20 milijardi dolara, a ministar poljoprivrede tada je mraz opisao kao jednu od većih katastrofa u 21. stoljeću. Ipak, ministarstvo je objavilo i kako je još uvijek prerano za donošenje bilo kakvih odluka jer kraj berbe nije još ni blizu te kako će, unatoč velikim gubicima, Francuska i dalje proizvoditi velike količine vina. Još uvijek se ne zna hoće li pad proizvodnje utjecati i na formiranje cijena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:56