ISPROBALI SMO

Gdje na ručak ili večeru? Sve popularniji zagrebački restoran ima novog chefa, evo što i kako sada kuhaju

Makamana na Savici ugostila je vinariju Puhelek Purek te s novim chefom, Vanjom Agićem, pripremila petosljedni meni, što je bio dobar uvid u to što i kako će se odsad kuhati u ovom zagrebačkom restoranu

Zagrebački restoran Makamana na Savici nedavno je predstavio novog chefa, Vanju Agića, a ujedno i svoj jesenski jelovnik. Smješten na lokaciji nekadašnjeg popularnog restorana Savica Eatery, restoran je osim po korektnoj hrani poznat i po ugošćavanju vinarija i chefova. Tako su prije nekoliko mjeseci ugostili Toma Gretića i vinariju Testament. Ta večera, kojoj smo prisustvovali i o kojoj možete čitati ovdje, pokazala se vrlo dobrim konceptom.

image
Privatna Arhiva

Ovoga puta gostujuća vinarija bila je Puhelek Purek, predvođena Ivanom Puhelek, koja je ujedno vlasnica i glavna enologinja. Riječ je o doktorici znanosti i profesorici na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Prezentaciju je započela ona, a kasnije je riječ prepustila suradniku iz vinarije, za kojeg kaže da je kao dio obitelji. Sam chef, koji je sastavio jelovnik za ovu večer te postavio smjernice za jesensku sezonu, jest, kao što smo spomenuli, Vanja Agić. Široj javnosti poznat je po sudjelovanju u MasterChefu, nakon čega je radio u nekoliko restorana, uključujući Filippi na Korčuli.

image
Privatna Arhiva

Jesenski jelovnik Makamane slijedi očekivane teme sezone sa snažnijim i punijim okusima. Večera je otvorena hrskavo pohanom cvjetačom posluženom na blago pikantnom umaku na bazi jogurta koji je nudio kremasti, rashlađujući kontrast. Jelo je bilo upareno s pjenušcem Puhelek Kraljica, čije su oštre citrusne note i hrskavost uspješno parirale prženom jelu. Slijedila je burrata, gdje je glavni adut bio precizno pogođen pikantni umak od rajčice, dok je hrskavi kelj dao potrebnu teksturalnu dimenziju. Puhelek Rosé od crnog pinota pokazao se kao solidna pratnja.

image
Privatna Arhiva

Rižoto od buče i kozjeg sira pokazao je potencijal, ali riža je nažalost bila prekuhana. Šteta, jer su gustoća i bogatstvo umaka bili izvrsni, a intenzivan okus kozjeg sira davao je jelu snažan karakter koji je dobro podnosio herbalni Sauvignon Blanc. Glavno jelo, piletina s mlincima, bilo je tehnički korektno i sočno jelo poznatih, utješnih okusa. Uparivanje s Kraljevinom, vinom laganijeg tijela bilo je očekivano, i korektno, ali ne previše uzbudljivo.

image
Privatna Arhiva
image
Privatna Arhiva

Apsolutni vrhunac večeri, trenutak u kojem su se i kuhinja i vinarija predstavile u najboljem svjetlu, bio je desert. Kolač od tamne čokolade s maslinovim uljem – spoj koji na papiru zvuči poznato, ali je ovdje izveden s jasnom preciznošću te nadilazi puku korektnost. Intenzivna, gorka čokolada i voćne, pikantne note maslinovog ulja stvorile su kompleksan i slojevit desert.

Uparivanje s vinom Rex, crvenom kupažom (cabernet sauvignon, merlot, syrah), pokazalo se kao iznimno uspješan odabir. Njegova struktura, definirana zrelim, ali uglađenim taninima, i vibrantna pikantnost stvorile su idealnu protutežu bogatstvu deserta. Vino je aktivno pariralo slatkoći i masnoći čokolade, istovremeno naglašavajući gorčinu deserta. Uza sve to, vino je prilično pitko i zabavno. Nakon deserta poslužen je i svjež, kremozan i slastan Lady B rosé pjenušac.

image
Privatna Arhiva
image
Privatna Arhiva

Večer je zaokružena ugodnom i živahnom atmosferom, uz odličnu pratnju akustične glazbe uživo, što je dodatno obogatilo cijelo iskustvo. Ipak, jedina zamjerka odnosi se na trajanje večere od pet sljedova, koja se protegnula na više od četiri sata, što bi u budućnosti stvarno trebalo skratiti.

Iako nisu predstavljena nužno odvažna jela, dolazak chefa Vanje Agića i njegove jasno postavljene ambicije upućuju da će se Makamana kretati u uzbudljivom smjeru, uz postupno podizanje razine kuhinje. Ovakve večere ostaju cjenovno pristupačne i dobar su način za upoznavanje s portfeljem vinarije i novim smjerom restorana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2025 09:22