3 POZNATA BARMENA

Gdje ovog vikenda popiti stvarno dobar koktel? Na "festivalu ljubavi i dobre cuge"! Evo detalja

 Vedran Peteh/Cropix
U novootvorenom baru nedaleko od Lisinskog od 26. kolovoza pa sve do 10. rujna održava se SOLO. Cocktails festival

U neposrednoj blizini Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, na adresi Orljavička 3, ovaj je petak i službeno otvoren Lemon Market, novi projekt tima koji stoji iza uspješnog A Most Unusual Gardena na Horvaćanskoj. Ideja iza atraktivno uređenog bara s dvije terase bila je ponuditi Zagrepčanima novo mjesto za brojne događaje, festivale i proslave, a upravo se od petka, 26. kolovoza, na prostranoj terasi odvija proslava vrijedna pažnje - ona kraja ljetne sezone.

VIŠE OD LEMON MARKETU PROČITAJTE OVDJE

image
Ustupljena Fotografija/

Naime, u tijeku je SOLO. Cocktails festival u sklopu kojeg možete uživati u koktelima popularnih zagrebačkih barova, A Most Unusual Gardena s Knežije, Blend bara iz centra Zagreba i Peaches&Cream s Trešnjevke, a sve ni desetak minuta od zagrebačkog Glavnog kolodvora.

"Iako je riječ o baru koji radi od 8 ujutro do ponoći pa u Lemon tako možete svratiti na kavu ili ukusan koktel i spritz, koji čine glavni dio naše ponude, ideja je bila kreiranje prostora za sve vrste druženja. Htjeli smo stvoriti dinamično mjesto u kojem će se stalno mijenjati ponuda, ali zadržati kvaliteta. Svaka dva-tri tjedna u našem prostoru održavat će se neki drugi festival, primjerice nakon SOLO. Cocktails festivala pripremili smo onaj posvećen mnogima omiljenoj sezoni ‘Adio, lito‘ u sklopu kojeg ćemo u centar Zagreba pokušati dovesti atmosferu ribarske fešte na obali i oprostiti se s ljetom", istaknuo je Zlatko Orečić, barmen i suvlasnik Lemon Marketa koji je za aktualni festival osmislio koktel Pink Promise.

A MOST UNUSUAL GARDEN KOKTEL

Pink Promise


Trebat će vam:
50 ml Aperola

30 ml votke

1 bočica tonika Pink Grapefruit

50 ml sode

Priprema:

Recept je poprilično jednostavan, a efekt je maksimalan. U čašu ubacite led te ulijete Aperol i votku. Zatim dodajete mjehuriće - tonik i sodu te sve sastojke lagano promiješate.

image
Vedran Peteh/Cropix

"Spritzevi su popularan izbor za ljeto, a to smo primijetili i kod prvih gostiju na našoj novoj terasi u Lemon Marketu kojima su trenutačno spritzevi omiljeni na listi koktela. Baš je to bila inspiracija za kreiranje ovog ljetnog, osvježavajućeg okusa koji - obećava. Dovoljno je dobar i za nju i za njega, a jednostavno zove na još."

Boje Blend bara iz Gundulićeve branit će njegov vlasnik Filip Lipnik, kao i njegova desna ruka Petar Nasić za kojeg Lipnik kaže da će na festivalu biti u ulozi glavnog barmena. Njihovo sudjelovanje bilo je neupitno: "Ivan Knežević iz A Most Unusual Gardena, Dominik i ja družimo se i privatno i shvatili smo nedavno da zapravo svi već imamo puno utakmica u nogama. Sva trojica ovaj posao radimo iz ljubavi, i to se vidi. Knez je potom došao na ideju da napravimo zajednički festival koktela i predložio da sve bude u Lemon Marketu, baru koji se tek otvara te da gostima pokažemo sve što možemo. Zapravo nam je dao pravo da svoj bar stavimo u njihov te se tako prezentiramo. Mi iz Blend bara idemo na već prepoznatljiv stil Peaky Blinders te ćemo raditi četiri koktela, od kojih će svaki predstavljati jednog od barmena iz našeg bara", rekao nam je Lipnik.

BLEND BAR KOKTEL

Serbus

Trebat će vam:

50 ml džina 20 ml svježeg soka od limuna

20 ml sirupa od crvenog grejpa

10 ml sirupa od limunske trave

5-6 listića mente

led

tonik

Priprema:

U shaker stavite led i sve sastojke osim tonika. Ako nemate profesionalni shaker, iskoristite sportski shaker za proteine ili pak najobičniju teglicu od krastavaca. Sirupe od crvenog grejpa i limunske trave potražite u bolje opremljenim prodavaonicama alkoholnih pića. Kad se svi sastojci prožmu, izlijte mješavinu u čašu s ledom te dotočite tonik. S gaziranim pićem se nikada ne šejka kako ne bi sve eksplodiralo, pa budite pažljivi.

image
Vedran Peteh/Cropix

Usto naglašava da im je i dalje najvažnija kvalitetna usluga koju pružaju gostima i dodaje da želi da posjetitelji, neovisno o tome koliko su veseli kada dođu, s festivala odu još veseliji: "Ovo će stvarno biti festival ljubavi i dobre cuge, a radit ćemo pića koja želimo i volimo, i to na način koji nas najbolje predstavlja", objasnio je.

Dominik Bečvardi iz popularnog trešnjevačkog bara Peaches&Cream objasnio nam je što stoji iza njihova koncepta "This should have been trash", kojim s četiri ukusna koktela koja će posluživati na festivalu žele usmjeriti pozornost na način na koji se sastojci u baru mogu iskoristiti do maksimuma.

"Naši kokteli sastoje se pretežito od sode, baznog alkohola i jedne od četiri vrste cordiala, odnosno kiselkasto-slatkih sirupa koje smo sami izradili. Jedan je pripremljen od stabljike bosiljka, drugi od ostataka mente, treći od korice đumbira, a posljednji od ostataka šumskog voća. To su sve sastojci koji bi inače završili u smeću, no mi smo ih odlučili iskoristi još jednom. Kod bosiljka smo sve što je ostalo nakon spravljanja cordiala iskoristili da dobijemo ulje od bosiljka.

PEACHES AND CREAM KOKTEL

Basil Bash

Trebat će vam:

40 ml džina
30 ml cordiala od bosiljka
100 ml sode
5 ml ulja od bosiljka
led

Priprema:

Kako biste pripremili cordial od bosiljka, uzmite svežanj bosiljka i odvojite listove koje upotrebljavate u kuhinji ili za dekoraciju koktela. Preostale stabljike stavite u mješavinu limunske kiseline i vode te pustite da odstoji 24 sata kako bi kiselina nagrizla bosiljak. Odvojite stabljike bosiljka od tekućine te u tekućinu umiješajte šećer da se sve rastopi. Nakon toga je cordial spreman za korištenje. Pripremite li veću količinu cordiala, umiješajte još i votku (100 ml vodke na litru cordiala) te ga držite u hladnjaku do dva tjedna. Ako vam ostane uvenulih listova bosiljka, infuzirajte njime ulje od sjemenki grožđa kako biste dobili ulje od bosiljka. Sve sastojke osim ulja stavite u visoku čašu i promiješajte barskom žlicom. Piće ukrasite listićem bosiljka i uljem bosiljka.

image
Vedran Peteh/Cropix

Važno je da se počne mijenjati pristup i potrošača i barova jer mislimo da je krajnje vrijeme da ljudi počnu obraćati pozornost na količinu otpada koji stvaraju. Od nekih ‘otpadaka‘ mogu nastati stvarno odlična pića i jela!" odlučan je Bečvardi.

Dokaz te teze nalazi se na njihovoj karti koktela za festival jer su tim pristupom stvorili ljetna, prirodna, svježa pića kojima se slavi kraj ljeta. Sam Lemon Market Bečvardi smatra projektom koji ima veliki potencijal te ističe da im je, kao uostalom i svim posjetiteljima SOLO. Cocktails festivala, prvi cilj da se dobro zabave uz ukusne koktele te u dobroj atmosferi pozdrave ljeto.

Sve koktele koje su timovi osmislili možete isprobati svaki dan od 17 sati pa do ponoći sve do 10. rujna, kad službeno završava sam festival, pa nemojte previše čekati!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:22