NOVI PROJEKTI

Genijalni talijanski chef Niko Romito otvara golemi edukativni centar za mlade chefove

Planiraju da će centar početi s radom 2022. godine,a najavljuju da bi to mogao biti najbolji kulinarski centar na svijetu

Prestižni talijanski chef Niko Romito koji je proglašen za najboljeg chefa Europe 2020. godine pokreće laboratorij za kuhare u Castel di Sangrou, koji bi trebao početi s radom 2022. godine kako prenosi La Cucina Italiana. Temeljio bi se na istraživanju, obuci i industrijalizaciji što ne čudi budući da Niko Romito posjeduje veličanstvenu opsesiju za poučavanjem. Možda je razlog tome što je i sam praktički samouk postao jedan od najboljih kuhara na svijetu koji je u 15 godina od prvih tečajeva u obiteljskom restoranu dogurao restoran Reale do čarobne tri Michelinove zvjezdice.

image
Niko Romito Official Page/

Znajući koliko je važna tehnička izvrsnost budućih kuhara, 2011. godine u bivšem samostanu Castel di Sangro u Casadonni otvorio je svoju Akademiju koju osobno smatra jednom od najboljih na svijetu "Vodio sam se za onim što je napravila francuska škola Alaina Ducassea. (École Alaina Ducassea). Shvatio sam kako obuka treba počivati na usvajanju dosljednosti u kvaliteti, a moja ideja je ujediniti talijansku tradiciju i moju gastronomsku filozofiju." izjavio je Niko Romito za magazin La Cucina Italiana.

image
Niko Romito Official Page/
image
Niko Romito Official Page/
image
Niko Romito Official Page/

Plan mu je obučiti 32 studenta godišnje i tako stvarati kvalitetan kadar za vođenje i rad u restoranima, ali i većim grupacijama. Istovremeno želi poticati i osobni kulinarski pristup pojedinaca. Nakon intenzivne šestomjesečne obuke (16 studenata po tečaju) studenti odlaze na praksu na doista fantastična mjesta poput Nikovog restorana Reale, restorane hotela Bvlgari u Milanu, Pekingu, Šangaju i Dubaiju.

image
Francesco Fioramonti/
image
Francesco Fioramonti/

Edukativni kulinarski centar prostirat će se na 3700 četvornih metara, a radit će se na interdisciplinarnom dijalogu između pripreme hrane ali i inovacija. Cilj je da kulinarske ideje mogu biti primjenjive u svakom segmentu kako u restoranu s Michelinovom zvjezdicom tako i u bolnici. Bit će tu istraživački laboratoriji, učionice, zajednički prostori i otvoreni prostor posvećen agronomskim eksperimentima.

"Radovi započinju za nekoliko mjeseci, želimo otvoriti upise na proljeće 2022. godine", objašnjava Niko Romito, "da bi se prvi tečajevi održali na jesen 2022.". Romito je razradio projekt tijekom višetjednog lockdowna proglašenog zbog globalne pandemije koronavirusa.

image
Niko Romito Official Page/

"Jedna od mojih misija za budućnost je natjerati ljude da shvate važnost hrane i posljedice koje ona ima na zdravlje", kaže. «U 2020. godini oba su nam aspekta u fokusu. Stoga je presudno razjasniti da pravilno i zdravo hranjenje može poboljšati zdravlje. Uz smanjenje javne potrošnje, jer pothranjenost generira 40% bolesti, a time i trošenje ogromnih sredstava za njihovo liječenje. Ozbiljan kuhar ne može izbjeći da bude uključen u ta pitanja. Posljednjih godina shvaćam društvenu vrijednost hrane. I koliko industrijalizacija mora biti presudna u procesima transformacije hrane kako bi se poboljšalo ugostiteljstvo bolnica, menzi, tvrtki i škola. Opredjeljenje mora biti prenošenje dobrih i zdravih proizvoda kroz jednostavne ili složenije ugostiteljske modele, sve dok oni imaju koristi od najvećeg mogućeg broja ljudi ". rekao je Niko Romito za talijanski magazin La Cucina Italiana

Konačno, koja je svrha kampusa? "Dijeljenje znanja i razvijanje kulture na više razina s posebnim fokusom na zdravlje, održivost i solidarnost. Bazirat će se na istraživanjima i iscrpnim treninzima koji će na najkvalitetniji mogući način objediniti teoriju i praksu" zaključio je talijanski chef.

Pročitajte još:

NIKO ROMITO: Samo čarobnjak može usred ničega poslužiti cvjetaču kao samostalno jelo i pritom stvoriti jedno od najuzbudljivijih mjesta na svijetu!

Chef Niko Romito primit će nagradu za najboljeg chefa Europe na kongresu Madrid Fusion!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:24