Duksa kod Maksimira otvorena je 2012. godine. Tih godina mozzarella na pizzi diljem Hrvatske nije bila popularna, dok ju je Duksa, doduše ne prva, koristila. No, ono što ih je u početku razlikovalo od drugih pizzerija u gradu, ali i Hrvatskoj, jest samo tijesto. Naime, slijedeći veliku popularnost jedne druge pizzerije, u Duksi se od samih početaka pekla tanka, gotovo potpuno ravna i hrskava romana.
To je Duksi omogućilo dvije stvari: veliku prepoznatljivost i razlikovanje od konkurencije, te vizualni identitet koji se pamti i danas. S godinama se puno toga mijenjalo. Otvorene su još dvije Dukse, jelovnik više nije na papiru već standardno u knjizi, uveli su princip teglice bosiljka na svakome stolu, dodali su i par novih pizza. Međutim, dvije stvari se nisu promijenile: kvaliteta pizze i, što je nevjerojatno, sam duh i princip rada Dukse.
Naravno, bilo bi suludo kad bi i cijene ostale iste. Nažalost, s vremenom su, kao i kod svih pizzerija, o čemu smo pisali, poskupjele. No, kada se malo bolje iščitaju cijene, one se kreću od 9,90 eura za prvu (margherita s cherry rajčicama) do 12,90 eura i ne prelaze taj rang. To je korektno kada pogledamo skuplje pizzerije u gradu s napoletanom, gdje cijene znaju prelaziti i 20 eura, što je apsurdno.
Također, promjer pizze u Duksi veći je od standardnih 32 centimetra. Budući da su pizze spljoštene i tanke, rub prelazi tanjur, površina je veća te na pizzu zapravo ide više sastojaka. Shodno tome, iako nismo sretni poskupljenjem, cijene u Duksi nisu tako visoke. Duksu smo posjetili jedan četvrtak, za vrijeme ručka.
Ulaskom kroz vrata Dukse u Duknovićevoj ulicii shvatili smo da je i dalje sve kako je bilo. Šarmantno uređen lokal, ugodna glazba, prostrana grijana terasa. Usluga je profesionalna, a na svakom stolu, kako se sjećamo, čeka teglica bosiljka. Bili smo gladni pa smo uz dvije pizze naručili i pogaču (6,80 €). Brzo je stigla. Premazana je obilnom dozom češnjaka i sira, prilično ukusna. Hrskava, ali i prozračna, ne odviše teška. Uz pogaču smo naručili točenu Nova rundu (4 €). Uz nju toče i Paulaner svijetli, dok je ponuda u bocama šarolika. Vinska karta poprilično je dosadna i jedina je stavka koju bi Duksa mogla promijeniti. No, ako je nisu godinama mijenjali, to znači da njihova publika ne pije vina uz pizzu.
Pizze su na stol došle relativno brzo. Peku se u peći na drva, što je sve rjeđa pojava među lokalima, gdje su moderne električne peći popularnije. Sjećamo se kada je 2023. godine vlasnik Mislav Petrović kazao kako se njihova pizza peče svega 50 sekundi. Ipak, čekali smo nešto duže, usprkos ne najvećoj popunjenosti. Vidjeli smo navalu dostavnih servisa pa im ne uzimamo previše k srcu. Čim su došle na stol, vizualno nam je bilo jasno da se u Duksi ništa nije mijenjalo. Pizze su i dalje sočnog izgleda, velikog promjera, lijepo zapečene i mirišljave.
Treća iza prve (11,80 €) zapravo je funghi s crnim maslinama i bosiljkom, prilično ukusna. Šampinjoni su deblje rezani, pizza fina i hrskava. Koza Nostra (12,90 €) slična je pizzi Vesuvio, s dodatkom sušenih rajčica i ribanog kozjeg sira. Bila nam je izvrsna. Kozji sir prilično je umamijast i dobro surađuje sa šunkom. Pizza je zasitna, ali i nevjerojatno prozračna – što je možda i najveći adut Dukse i jedan od razloga koji ju je popularizirao. Negdje početkom 2010-ih ljudi su u Hrvatskoj shvatili da pizza ne mora biti težak obrok od kojeg se jedva kreću nakon izlaska iz lokala. Duksa je, nakon Karijole, među prvima pokazala koliko romana može biti lagana, a opet zasitna, te da pizza kao obrok ne mora biti ubitačna.
Za vrijeme ručka na prosječan četvrtak Duksa je bila vrlo solidno popunjena, dok su i dalje vikendima potrebne rezervacije. Sve što smo naveli, uz simpatične nazive pizza koji se nisu mijenjali, kao i podmetače koji pričaju priču o postanku Dukse, čini je i dalje jednom od ključnih, zabavnijih i boljih pizzerija u gradu. Iako se Duksa danas ne nalazi na brojnim listama najboljih pizza, jer je posljednjih par godina, a posebno zadnje dvije, trend napoletane toliko popularan da se od njega ne može pobjeći, Duksa je danas bastion koji brani stil romane – i to čini jako dobro.
Sastojci su ovdje solidni, pizze iznimno ukusne, cijene prosječne do ispodprosječne ako gledamo bolje pizzerije, a ugođaj vrlo prijateljski. Duksa se ne treba mijenjati. Bez sumnje je jedna od boljih pizzerija u gradu, kojoj ćemo se i dalje vraćati.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....