HLADNA FRONTA

Golema šteta u vinogradu uzrokovana mrazom, za vinare je teška poput gubitka člana obitelji

 @titouanrimbaultphotographe Instagram/
"Kada ti smrzne vinograd, to je kao da si izgubio člana obitelji", poručili su francuski vinari

Nakon pada prodaje uzrokovanog pandemijom koronavirusa, francuski su se vinari susreli s još jednom nevoljom. Hladni je val zahvatio Europu pa su se poljoprivrednici na svim područjima našli na udaru i njihov se urod našao u opasnosti. Nakon što su mediji diljem svijeta prenijeli fotografije paljenja posebno osmišljenih svijeća diljem francuskih vinograda, tamošnji su se vinari ponovno oglasili i objasnili kako ih je ovogodišnji mraz pogodio daleko više nego što je to slučaj bio posljednih nekoliko godina.

Procjenjeno je da je mraz utjecao na čak 80 posto francuskih vinograda, a jedan je vinar izjavio i kako se zbog svega osjeća kao da je izgubio člana obitelji, prenosi Eater. Poručili su i kako shvaćaju da nitko osim poljoprivrednika zapravo ne može razumijeti njihovu tugu te kako je iznimno teško gledati vinograd u takvom stanju i ne zaplakati.

Podsjećamo, to nije jedina nevolja koja je ove godine pogodila francuske vinare. Naime, najprije je bivši američki predsjednik Donald Trump nametnuo visoke carine za uvoz europskih vina, zatim je nastupila pandemija, zatvorili su se kafići i restorani te su, između ostalog, i brojni vinari izgubili velik broj svojih kupaca, a zatim je sveukupan izvoz francuskih vina pao za gotovo 14 posto. Na sve to, stigao je mraz koji je ionako očajne vinare bacio u još veću neizvjesnost. Danas francuski vinari primaju vladinu podršku kako bi popravili štetu, a o cijeloj se problematici oglasio i predsjednik Emmanuel Macron.

"Svim farmerima u Francuskoj koji su se neumorno borili svake noći iznova kako bi zaštitili svoj urod i razultate svoga rada želim poručiti kako imaju našu punu podršku. Držite se. Uz vas smo i tu ćemo i ostati", poručio je Macron.

Osim francuskih vinara, hladna fronta pogodila je i hrvatske vinare. Fotografije vinograda od snijegom podijelili smo na našim društvenim mrežama. Vinari još uvijek strepe o razmjerima nastale štete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:38