EKIPA STRUČNJAKA NA JEDNOM MJESTU

HRANA KAO LIJEK: Ovo je jedina ayurvedska klinika u Hrvatskoj!

 Mario Kučera / Hanza Media
Ayurvedska prehrana smatra da hrana može biti lijek, a tome podučavaju u jedinoj ayurvedskoj klinici u nas!

Uz krivu prehranu lijek ne pomaže, a uz pravilnu prehranu lijek nije potreban, kaže ayurvedska izreka i ta je istina nepobitna. Svatko tko o hrani, svakoj pojedinoj namirnici koju unosi u svoj organizam, razmišlja s pažnjom i promišljeno, zna koliko ona djeluje na održanje ravnoteže i dobrobit našeg organizma. A upravo takav odnos prema hrani i prehrani ima ayurveda.

Filozofija ayurvedske kuhinje je u pravilnom odabiru, pripremi i kombinaciji pojedinih namirnica: voća, povrća, orašastih plodova i začina koji zajedničkim djelovanjem imaju blagotvoran utjecaj na zdravlje.

Ayurvedski stručnjaci i kuhari dobro su upoznati sa svojstvima svake biljke i načinom na koji ona djeluje na ljudski organizam, a sve namirnice koje se koriste u ovoj prehrani iz ekološkog su i organskog uzgoja. Jer industrijska hrana ne može djelovati protiv bolesti, niti održati tijelo u dobrom stanju kao sama priroda.

Mario Kučera / Hanza Media

No, ne može svatko postati ayurvedski kuhar preko noći, no zato se sve što treba znati o ayurvedskoj prehrani može naučiti na radionicama kuhanja u New Earth Ayurveda Health Centeru u Zagrebu, jedinoj ayurvedskoj klinici u Hrvatskoj i regiji.

- Ayurveda kao najstarija medicina na svijetu iznimnu važnost posvećuje prehrani, pri čemu zagovara onu vegetarijansku, ali po tom pitanju nije isključiva. Naime, kao i ayurvedska terapija, i ayurvedska prehrana je individualna, odnosno prilagođena fiziologiji pojedinca, a prati cikličke promjene u prirodi. Kvaliteta namirnica je jako važna, hrana mora biti uzgojena na prirodan način, kemija je isključena. Naprosto, ayurveda djeluje puno suptilnije - objašnjava Tina Carić iz Ayurvedskog centra i nastavlja: - Važno je znati u kakvom je stanju pojedini organizam i koja mu hrana odgovara, a isto tako treba se držati onoga da kad je zima, treba jesti ono što te zagrijava i obrnuto. I sve će sjesti na svoje mjesto.

Kuhanje na gheeju

Iako je ayurvedska prehrana vegetarijanska, ona se ne može klasificirati ni kao takva, ni kao veganska, paleo ili slično, jer predstavlja cijeli niz znanja o tome kako što pripremiti te kako i kada što jesti da bismo održali dobro zdravlje. Tako se, primjerice, kod ove prehrane koristi basmati riža jer je lako probavljiva, za razliku od integralne koja usporava probavu. Hrana se kuha na pročišćenom maslacu (ghee) koji, za razliku od drugih masnoća, uravnotežuje višak kiseline, ubrzava probavu te obnavlja sluznicu želuca i crijeva.

Mario Kučera / Hanza Media

Ova prehrana itekako je bogata okusima, stoga uvriježeno mišljenje da je zdravo dosadno i nije fino ne stoji, jer riječ je o ukusnoj i raznolikoj hrani. Tu treba napomenuti da ayurvedski obrok sadrži svih šest okusa, od koji svaki ima svoj učinak, a to su: slano, slatko, kiselo, ljuto, gorko i trpko. Sve te informacije i kompletan uvid u osnove ayurvedskog kuhanja mogu se dobiti i naučiti na ovim poučnim radionicama.

Pametno kuhanje

Ipak hrana ima veliku ulogu u našim životima jer osim što nas okuplja oko stola, ona za nas može učiniti čuda. Stoga se treba upoznati sa svakom namirnicom, pristupiti joj s poštovanjem i pametno kuhati. I tu ne bi trebalo biti nikakvih kompromisa i izgovora, sve je stvar osviještenosti, volje i ljubavi.

Mario Kučera / Hanza Media

Svih šest okusa na jednom tanjuru

Pilav riža

1 šalica basmati riže
100 g grožđica
50 g indijskih oraščića
2 paprike
1 čajna žlica svježeg đumbira
½ čajne žlice gorušice
½ čajne žlica kurkume
½ čajne žlice kumina

Mario Kučera / Hanza Media

Tri puta isprati rižu i posušiti je. Zagrijati ghee, dodati gorušicu, a kada počne pucketati dodati kumin te svježi đumbir, pazeći da ne zagori. Potom dodati i kratko pržiti kurkumu, papriku i indijske oraščiće. Popržiti rižu 1 minutu pa preliti s 2,5 šalice kipuće vode. Kuhati poklopljeno 10-ak minuta na slaboj vatri. Pred kraj kuhanja, odložiti sa strane da riža upije vodu.

Chapati - beskvasne pogačice

200 g integralnog brašna (graham)
½, čajne žlice soli
vode

Mario Kučera / Hanza Media

Prosijati brašno i dodati sol i vode taman toliko da se može umijesiti glatko elastično tijesto. Poklopiti suhom krpom i pustiti da odleži barem 1 sat. Na pobrašnjenoj radnoj površini tijesto cilindrično izdužimo i podijelimo u 4 kuglice, koje uvaljamo u brašno i valjkom od njih napravimo 4 palačinke. Pržiti u suhoj tavici, na srednjoj vatri dok se ne pojave mjehurići. Kad se pojave mjehurići primiti chapatije hvataljkom i peći ih na otvorenom plamenu par sekundi, da se napuhnu u loptice. Pečene chapatije premazane gheejem odložimo na par minuta u zatvorenu posudu. Ove pogačice lako su probavljive i bogate vlaknima.

Daal

pola šalice mung dala
½ čajne žlice kumina
¼ čajne žlice sjemena piskavice
1 čajna žlica svježe usitnjenog đumbira
1 šalica narezanog povrća (barem 3 vrste, npr. mrkva, koraba, čičoka..)
1 čajna žlica mljevenog korijandera
½ čajne žlice kurkume
½ čajne žlice vatta churne (mješavina začina za uravnoteženje vatta doshe)
1 čajna žlica soli

Daal oprati i ocijediti, staviti ga u ekspres lonac i dodati 2 šalice vode. Na gheeju prepržiti začine ovim redoslijedom: piskavica, kumin, đumbir, kurkuma, vatta churna te ih dodati u dal. Staviti kuhati i kad počne kipjeti, poklopiti pa kasnije smanjiti vatru na minimum i kuhati 15 min. U dal prema želji možemo dodati sok od pola limuna, malo smeđeg šećera te nasjeckani peršin/blitvu/lišće korijandera.

Kofte u umaku od rajčice i hokaido tikve

½ glavice zelja
½ čajne žlice kumina
½ čajne žlice korijandera u prahu
½ čajne žlice sušenog manga - amchor
½ čajne žlice mljevenog komorača
1 čajna žlica sode bikarbone/praška za pecivo
½ čajne žlice kurkume
½ čajne žlice asafetide
½ čajne žlice soli
200 g slanutkovog brašna
svježe usitnjeno lišće korijandera/peršina

Sastojci za umak:

3-4 zrele rajčice
100 g hokaido tikve
½ čajne žlice gorušice
1 čajna žlica svježe usitnjenog đumbira
svježe usitnjeno lišće piskavice - methi/bosiljka/peršina
smeđi, nerafinirani šećer

Mario Kučera / Hanza Media

Priprema umaka Na gheeju pržiti gorušicu dok ne počne pucketati, dodati đumbir i na kockice narezanu hokaido tikvu. Preliti s pola šalice vode i kuhati dok tikva skroz opusti. Potom dodati nasjeckanu rajčicu i pustiti da prokuha par minuta, povremeno miješajući. Dodati sol i po potrebi još vode i malo sme- đeg, nerafiniranog šećera. Na kraju kuhanja ukrasiti methijem, bosiljkom ili peršinom. Priprema kofti Naribati pola glavice zelja i dodati sol, kumin, korijander, amchor, komorač, sodu bikarbonu te slanutkovo brašno. Dobro promije- šati, dodati kurkumu i asafetidu. Podliti s malo vode i smjesu oblikovati u male kuglice. Zagrijati ghee i pržiti kuglice oko 10 minuta, do zlatno-smeđe boje. Ocijediti ih i servirati s umakom.

Zdrava dnevna doza slatkog

Chutney od jabuke

2 oguljene jabuke, nasjeckane na kriške
1 žlica gheeja
½ čajne žlice kumina
½ čajne žlice svježeg, usitnjenog đumbira
2 cm štapić cimeta
jaggery šećer

Mario Kučera / Hanza Media

Na zagrijanom gheeju pržiti kumin dok ne posmeđi, potom dodati đumbir, štapić cimeta pa jabuke. Kuhati na laganoj vatri 30 minuta. Po potrebi dodati malo vode. Kad jabuke omekšaju dodati ½ žlice jaggery šećera i kuhati dok se tekućina ne reducira. Preporučuje se za balans vatte, pospješuje probavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:04