Otkad je kuhinju zagrebačkog Nico‘sa preuzeo Goran Kočiš, chef koji je 2019. godine s tadašnjim timom restoranu Noel donio prvu Michelinovu zvjezdicu u Zagrebu, a danas je javnosti poznat kao jedan od članova žirija kulinarskog showa MasterChef Hrvatska, o ovom se mjestu sve više govori kao o provjereno dobroj adresi za večeru u centru grada. Dodate li tome i prisustvo Marka Rundeka, jednog od najboljih hrvatskih sommeliera, koji je s Kočišem ušao u projekt novog Nico‘sa, tada vam vrlo brzo postaje jasno kako vas ovdje, bez obzira na to dolazite li na romantičnu, prijateljsku ili poslovnu večeru, čeka cijeli paket – od dobre usluge, preko hrane, pa sve do pažljivo odabranih vina. U to smo se i sami već u nekoliko navrata uvjerili, a posljednji puta prošlog petka, kada smo u Nico‘s svratili na opušteno druženje nakon napornog radnog tjedna.
Započeli smo paštetom od jetrice s likerom od kave, džemom od šljive i orasima i maslacem s bučom, koji su bili odlični mali zalogaji i lijepo nas uveli u ono što nas je tek čekalo. Zatim su na red došla hladna predjela – hladno marinirana sipa sa slanutkom i limetom i gof s panko mrvicama, češnjakom i lukom te kukuruzom, jedno bolje od drugoga. Svježe, maštovito i lijepo izraženih, ali izbalansiranih okusa. Uz to, poslužena nam je Livio Benvenuti malvazija, koja se, kako nam je objasnio Rundek, a kasnije smo se u to i sami uvjerili, upravo zbog mineralnosti u jelu i vinu, sjajno sljubila sa sipom i gofom, dok je lagana kiselina lijepo rezala masnoću ribe i cijelom jelu dala živost.
Uz topla predjela, meke, nježne i utješne mini njoke s trganom patkom i tartufima i kremasti, bogat rižoto s kestenima, puževima i tartufima, odlično se, pak, složio Benvenutijev Caldierosso. U pitanju je blend terana, merlota, nebbiola i tempranilla i svaka od ovih sorti igra posebnu ulogu u konačnom okusu. Kako nam je objasnio Rundek, teran daje voćnu svježinu, nebbiolo je tu zbog finih tanina, merlot zbog punoće, a tempranillo za snagu. Ovo vino, uz patku, kesten, puževe i tartufe, bilo je više nego dobar par, je je punije i voćnije, odlično se slaže s moćnijim, težim i zemljastim okusima. Ovu bismo kombinaciju vrlo rado uskoro ponovili.
Glavno jelo u Nico‘su bilo je najzanimljiviji dio večeri, na prvi pogled zbog načina na koji je posluženo, a zatim i svega ostalog što je uslijedilo. Naime, na stol je stiglo u nekoliko elemenata koje gost zatim na tanjuru slaže sam kako mu najviše odgovara. Picanha i kare od jelena, sočni i slasni, topili su se u ustima, posebice picanha koju nismo mogli prestati jesti dok u potpunosti nismo očistili tanjur. Uz to, povrće s grilla, superhrskavi prženi krumpir, kremasti kupus i demi glace koji smo na kraju, iako već siti, kruhom skupljali s tanjura. Jelo koje traži jako, karakterno vino, i baš zato ovdje je ponovno uskočio Rundek, koji nam je premijerno predstavio novu Benvenutijevu Santu Elisabettu iz berbe 2021, teran koji je, po njemu, jedan od najzanimljivijih na tržištu i koji ima strašan potencijal za dozrijevanje. Vino koje, kada vam ga u restoranu ponude, nikako nemojte odbiti, posebice uz ovakve mesne, moćne tanjure, jer cijelu stvar učinit će samo još boljom.
Odlična je vijest da se Benvenuti vina trenutačno, do kraja studenog, kada traje promocija nove Sante Elisabette, mogu po posebnim cijenama kušati u 30-ak restorana u cijeloj zemlji. A u slučaju da baš u Zagrebu tražite mjesto za večeru, Nico‘s neka bude visoko na listi adresa koje želite i morate posjetiti. Uz ovakva, odlično izbalansirana, maštovita jela u kombinaciji s izrazito dobro informiranim i ljubaznim osobljem, a sada i vinima vinarije Benvenuti zbilja ne možete pogriješiti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....