Hranom protiv nesanice

Vjerojatno je jedan od najgorih osjećaja onaj kad znate da ujutro morate ustati iz kreveta, a prethodno ste probdjeli cijelu noć. Čeka vas cijeli dan na poslu, glava boli i znate da čak ni hektolitri kave neće pomoći.

Prije nego što posegnete za lijekovima, najbolje je isprobati prirodne metode. Vježbe disanja uvijek pomažu, ali pomoć možete potražiti i u hladnjaku.

  • Umjesto zašećerenih pahuljica koje jedete za doručak, pokušajte unositi više cjelovitih žitarica – napravite si kašu s mlijekom i bananom.
  • Birajte hranu koja u sebi sadržava aminokiselinu zvanu triptofan. Ona pomaže proizvodnji melatonina, hormona koji nas potiče na spavanje. Triptofan se nalazi u piletini, puretini, mlijeku i mliječnim proizvodima te orašastim plodovima.
  • Hranu bogatu triptofanom najbolje je kombinirati s rižom, tjesteninom ili krumpirom. Prije odlaska u krevet pojedite nekoliko krekera uz čašu toplog mlijeka.
  • Postupno smanjite unos kofeina. Pokušajte običnu kavu zamijeniti onom bez kofeina.

I nemojte čitati Dobru hranu kasno navečer, osim što će vas odmamiti u kuhinju, nije dobro ni gledati u ekran netom prije spavanja jer svjetlost ekrana razbuđuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:30