VELIKI USPJEH

Hrvatski vinari na Decanteru osvojili 254 medalje, čak 5 pripalo je Vinologu

 Dbrezak/
Na natjecanje Decanter ove je godine bilo prijavljeno više od 18.000 vina iz 56 zemalja diljem svijeta...

S vinom svaki obrok učinimo prigodnim, svaki stol otmjenim, svaki dan kultiviranijim, a vinima Éclat iz Vinologa od sada će biti dodana vrijednost svaki put kad posegnete za čašom. Ona su, naime, kao izrazito kvalitetna prepoznata i svijetu pa su ove godine na najprestižnijem vinskom natjecanju Decanteru u Londonu dobila čak pet nagrada/medalja.

Éclatov plavac mali dobio je zlatnu medalju – jer na jugu Dalmacije dozrijeva sve popularnija stara sorta koja je sad bojom, mirisom i okusom osvojila i fina nepca vinskih sudaca, njih 170, koji su u nekoliko krugova kušali plemenitu tekućinu i odabirali najizvrsnije. Srebrne su dobili Lectus malvazija i Eclat cabernet sauvignon – jer je linija Vinologovih vina Lectus (lat. izabrani) već bila prepoznata na istom natjecanju (malvazija je 2018. nagrađena broncom, a Eclat cabernet berbe 2017. srebrom). Na ovogodišnjem natjecanju malvazija je suce osvojila svježinom i aromatičnošću, a cabernet sauvignon iz Iloka raskošnim osobinama koje se traže od moćnih vina.

Lectus cuvée nositelj je bronce drugi put (prvi 2019.) – jer je u svom dalmatinskom porijeklu ujedinio najbolje od merlota i cabernet sauvignona. "Hrabra kombinacija ima ambiciju postati zlatnom", poručuju iz Vinologa.

image
Dbrezak/

Na natjecanje Decanter ove je godine bilo prijavljeno više od 18.000 vina iz 56 zemalja diljem svijeta. Dodijeljeno je 50 Best ih Show medalja, 179 platinastih, 635 zlatnih, 5.607 srebrnih te 8.332 brončanih pa se, gledajući broj medalja koje su pripale hrvatskim vinarima, bratu i sestri Jeleni i Franku Balogu uspjeh naših vinara još uvijek čini preskromnim s obzirom na ogroman potencijal.

Obilazeći sajmove te ostale vinarije i vinograde, Jelena Balog stekla je iskustvo i odlučila sa samo 25 pokrenuti vlastitu tvrtku, s nakanom da pokaže branši da se može i drugačije raditi, da se valja prilagoditi svjetskim trendovima, da vrhunska vina ne moraju biti skupa i da ponuda može biti raznolika. Tako ni sada, kad imaju sva ta priznanja za kvalitetu, ne dižu cijene svojih vina. Lectus, svježa vrhunska vina, u prodaji su po cijeni od 50, a Eclat, odležana vrhunska vina, po cijeni od 100 kuna. Proizvode 60-70.000 boca godišnje, u strogo kontroliranim uvjetima: od vinograda do buteljiranja.

image
Dbrezak/

Jelena i Franko Balog unose u nas novi pristup u vinskom poslu. Njihova filozofija posve odgovara duhu mlade generacije pa tako smatra da ne treba sve što želi i posjedovati, već će po potrebi i u najboljim uvjetima iznajmiti. Imaju 6 stalno zaposlenih radnika, a sve ostalo po potrebi je outsourcing. Imaju u vlasništvu tri vinograda: u Iloku, u Istri za malvaziju i u južnoj Dalmaciji upravo zbog malog plavca. Osim uzgoja vlastitog grožđa, drže i vinograde na području Dalmacije i Istre. Grožđe otkupljuju od pouzdanih i provjerenih vinogradara, iznajmljuju za svoje potrebe vinariju u Jastrebarskom i stručne radnike za obradu, a čuvaju proizvodnju u vlastitom skladištu u Velikoj Gorici. S wine shopom Vinolog na zagrebačkoj Trešnjevci na neki su način zaokružili poslovanje i želju za promoviranjem kvalitetnih vina drugih malih proizvođača.

image
Dbrezak/

Uz to, Vinolog je među najvećim uvoznicima vina za velike trgovačke lance. Uvoze nekoliko milijuna boca godišnje. Za suprotni smjer – izvoz – za sada nemaju ni dovoljne količine, ni sustav koji bi im to omogućio jer u nas nema organizirane strukture vinara koja bi mogla tržištu dugoročno ponuditi nekoliko milijuna boca godišnje, što je preduvjet za poslovanje s velikim trgovačkim lancima u inozemstvu.

No, zato Jelena Balog ima viziju za vina iz vlastite proizvodnje. Želi ih, naime, dovesti na police dućana mnogih europskih zemalja. Jer, kako kaže Jelena, kad imaš kontinuitet u kvaliteti i svjetskim priznanjima, onda je lakši i proboj na strana tržišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2023 12:08