PIŠE SAŠA ŠPIRANEC

Iako nerazvikane, ove istarske vinarije nude sjajna vina po vrlo pristupačnim cijenama

 Srecko Niketic/Cropix
Nerazvikana, a sjajna vina kojima kvaliteta i dalje raste i njihovo vrijeme tek dolazi

Iako je pozadina ove dvije istarske vinarije sasvim različita, ono što danas nude tržištu je gotovo isto. Statusno etablirana, ali ipak nerazvikana vina koja nude pouzdanu kvalitetu i izvrsnu vrijednost za novac. Vinarija Pilato je višegeneracijski projekt istoimene obitelji iz mjesta Lašići u zapadnoj Istri s dvadesetak hektara vlastitih vinograda u neposrednoj okolici, koji se gradi polako, iz generacije u generaciju, i raste organski. Vinarija Medea je slijednik nekadašnje zadružne vinarije iz Vodnjana i investicija je privatnih ulagača koji su obnovili staru vinariju i koji posjeduju šezdesetak hektara vinograda u okolici Medulina i Pule, između kojih se nalazi najjužniji istarski vinograd i jedan od vrlo rijetkih s pogledom na more naziva Punta Greca gdje raste grožđe za jedan od ponajboljih hrvatskih merlota.

image
Enolog Marko Krstačić iz vinarije Medea
Rene Karaman

Pilato malvazija već dva puna desetljeća funkcionira kao jedan od omiljenih izbora ugostitelja za takozvanu radnu malvaziju, onu koju serviraju na čašu i koja se na vinskoj listi nalazi na samom početku zbog dobrog omjera cijene i kvalitete. U vinariji Pilato su se takvim očekivanjima ugostitelja izvrsno prilagodili pa im radi uštede isporučuju malvaziju čak i u metalnim bačvama. Obitelj Pilato ujedno radi i jedan od najboljih “unoaked” chardonnaya u Hrvatskoj, pa iako su prije svega prepoznati po malvaziji, chardonnay (i ponekad pinot bijeli) je vjerojatno najbolje što nude u razredu temeljnih, svježih vina.

Medea je u tom razredu svježih vina još kompetitivnija, jer zbog veće količine vinograda može ponuditi desetak kuna nižu cijenu, a kvaliteta i asortiman su vrlo slični. Također imaju sjajnu malvaziju i chardonnay, kao i rose ili merlot. Sve redom ispod pedeset kuna u maloprodaji. Uspjeh u razredu svježih vina je obje vinarije nagnao na iskorak u zonu ambicioznih, odležanih vina. Tu je igra postala još zahtjevnija jer je konkurencija u razredu premium vina u Istri strahovito velika. Međutim, obje vinarije imaju jako ozbiljne adute i brojni poznavatelji njihova premium vina smatraju fantastičnom investicijom. To su Malvazija Montiron i Merlot Punta Greca iz vinarije Medea te Malvazija sur lie i Grande Cuvée iz vinarije Pilato.

image
Sanjin Pilato iz vinarije Pilato
Rene Karaman

Ključni razlog uspjeha u oba slučaja su enolozi koji u zadnjih šest berbi praktično nisu niti jednom podbacili i redovno svake godine isporučili visoku i poštenu kvalitetu u svakom cjenovnom razredu. U slučaju Medee, za uspjeh je najodgovorniji Marko Krstačić, glavni enolog, a u slučaju vinarije Pilato sprega oca i sina, Eliđa i Sanjina Pilata, iskustva i ambicije. Slijede recenzije nekih od ponajboljih kupnji iz vinarija Pilato i Medea.

Pilato Chardonnay 2020.

Cijena: 65 kn
Kvaliteta: 88/100


Krasan primjerak svježeg unoaked chardonnaya. Izrazito voćan, odiše svježinom, ima dosta agruma na nosu, a još više u ustima. Limeta, dodir grejpa, jabuka, dodir zelene herbalnosti. Čisti nepce, izvrsno dozirane i ugodno naglašene kiseline. Uz hranu kao što je bijela riba iz pećnice, bijela riba sa žara, kozice u tempuri, spring rolls i slično.

image
Pilato Chardonnay 2020. iz vinarije Pilato


Pilato Grande Cuvée 2015.

Cijena: na upit
Kvaliteta: 90/100


Cabernet sauvignon 65%, merlot 30% i teran 5%. Berba se čekala do pune zrelosti, do same granice s kasnom berbom. Posljedica su zrelije arome. Na nosu ima nešto drva, dosta crnog ribiza, nešto suhe šljive i kandirane višnje. U ustima tanini stežu ugodno, zreli su ne suše, samo daju kičmu. Na retrookusu se pojavljuje nota umjerene džemastosti. Uz punija i snažnija jela od crvenog mesa i divljači, te mesni roštilj na ugljenu i sočnije odreske poput rib-eyea.

image
Pilato Grande Cuvee 2015 iz vinarije Pilato


Medea, Montiron 2019

Cijena: 75 kn
Kvaliteta: 90/100


Slojevitog mirisa u kojem se isprepliću arome zrelog voća poput breskve s aromama iz drva kao što je vanilija. Okus je širok, s puno voćne slasti, nešto zadimljenosti, a zatim i nešto mineralnosti pri kraju. Srednjeg je tijela, dugačkog trajanja, visoke kvalitete i s potencijalom za čuvanje. Uz hranu kao što je teleća koljenica, kovač u pećnici s povrćem, grdobina u vinu.

image
Medea Montiron 2019 iz vinarije Medea


Medea, Punta Greca 2016.

Cijena: 88 kn
Kvaliteta: 92/100


Izvrsnog mirisa, intenzivnog i atraktivnog, iznimno slojevitog. Cedrovina, pečene višnje, suhe šljive, eukaliptus, list duhana, džem od crnog ribiza. Okus je prilično koncentriran, bogat i topao, a s druge strane je uspješno sačuvao čvrstu kičmu oslonjenu na taninsku strukturu, dobre kiseline i mineralnost. Tako da je harmonija potpuna. Traje jako dugo, živo je na finišu, istovremno toplo. Uz jela kao što su osso buco, goveđi obrazi, dugo pirjana junetina.

image
Medea Punta Greca 2016. iz vinarije Medea
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 19:06