Gelato kao kulturna ruta

Idemo na put! Vodnjan domaćin hrvatskog festivala zanatskog sladoleda, program je zbilja bogat

Festival traje od 5. do 7. lipnja i nudi pregršt zanimljivosti, a moguć je čak i posjet pop up muzeju

U živopisnom istarskom gradiću Vodnjanu ovog je tjedna službeno otvoren prvi hrvatski boutique festival posvećen zanatskom gelatu pod nazivom GelatOn the Road, u sklopu istoimenog europskog projekta. Festival je okupio strastvene majstore sladoleda, vrhunske slastičare, predstavnike turističkog sektora i kulturnih institucija te znatiželjne posjetitelje koji su željeli otkriti čari ručno rađenog gelata – slastice koja polako prerasta u kulturni simbol europske gastronomske baštine.

Centralni događaj dana bio je masterclass "Gelato Strategia – Gelateria i slastičarnica za jedinstvenu viziju zanata", održan 5. lipnja u prostoru EcoLAB-a u Vodnjanu. Predavanja i demonstracije vodili su renomirani talijanski gelatiere Sandro Molin Pradel, vlasnik nagrađivane Gelaterije Pradel i nositelj prestižne oznake kvalitete GELATOn the ROAD, te slastičarka Nadine Giovannini, specijalizirana za haute pâtisserie u hotelskom i restoranskom sektoru.

image
Barbara Ban

ZANAT KOJI POVEZUJE EUROPU

"GelatOn the Road" projekt financiran je iz programa Kreativna Europa, uz podršku Ureda za udruge Vlade RH i Ministarstva kulture. Riječ je o prvoj europskoj kulturnoj ruti posvećenoj zanatskom gelatu, koja povezuje 12 zemalja kroz promociju lokalnih proizvođača, održivih metoda proizvodnje i kulturne razmjene. Projekt također uključuje razvoj mobilne aplikacije putem koje korisnici mogu pronaći autentične gelaterije širom Europe.

Na otvaranju festivala istaknuto je kako ova inicijativa nije samo gastronomska atrakcija, već i prilika za jačanje lokalnog gospodarstva, održivog turizma i kulturne raznolikosti. U Hrvatskoj je rutu gelata simbolično otvorio upravo Vodnjan, mjesto bogate tradicije i rastuće kreativne scene.

"Za nas je ovo važan događaj jer okuplja različite dionike – proizvođače, gelatiere, slastičare, turizam, lokalnu zajednicu. Ovdje se ne radi samo o sladoledu, već o stvaranju identiteta i kulturne ponude koja nas povezuje s Europom," poručili su organizatori iz udruge ISTARSKO – Ekomuzej iz Vodnjana.

image
Barbara Ban

U OKUSU JE PORUKA

Poseban dio masterclassa bio je posvećen prikazu izrade sorbeta od limete i ružmarina, koji je poslužen u briošu po sicilijanskoj tradiciji. Sandro Molin Pradel tijekom demonstracije istaknuo je važnost lokalnih sastojaka, prirodnih aroma i ručne izrade:

"Gelato je više od slastice – to je forma izražavanja. Koristim limetu i ružmarin jer želim odati počast regiji u kojoj radimo. Zanatski sladoled ne sadrži aditive, ima više voća i tekstura mu je složenija. On mora pričati priču o mjestu i ljudima koji ga stvaraju."

image
Barbara Ban
image
Barbara Ban
image
Barbara Ban

Slastičarka Nadine Giovannini predstavila je vlastitu interpretaciju brioša s gelatom, inspiriranu obiteljskom tradicijom: "Moj nono je imao pekaru, a moja nona je koristila latikelo – ostatak od sirenja – u tijestu. Taj zaboravljeni recept oživjela sam baš za ovu prigodu. Hrana čuva uspomene, a gelato je moj način da ih prenesem dalje."

KULTURA KROZ OKUS

Paralelno s masterclassom, otvoren je i Gelato Pop-up muzej, smješten u kući tradicija u Vodnjanu, koji će biti dostupan posjetiteljima 6. i 7. lipnja. U sklopu muzeja organizirane su radionice za djecu, izložbe o povijesti gelata, kulinarske igre i kušanja proizvoda lokalnih proizvođača.

Festival se nastavlja s bogatim programom: očekuju se natjecanja gelatiera, degustacije specijaliteta, radionice o kreativnim okusima te prezentacije povezanosti gelata s tradicionalnim jelima. Pobjednici hrvatskog izdanja kvalificirat će se za veliko finale u talijanskom Longaronu, gdje će se natjecati za vrijedne nagrade i profesionalnu opremu.

image
Barbara Ban
image
Barbara Ban

NOVI MODEL KULTURNOG TURIZMA

Organizatori ističu kako je festival u Vodnjanu samo početak nove faze u pozicioniranju Hrvatske kao destinacije kreativnog i održivog turizma. Gelato, kao proizvod koji spaja lokalne sastojke, obrtničku vještinu i suvremeni dizajn okusa, postaje idealan ambasador nove turističke paradigme.

Projekt "GelatOn the Road" ne prestaje nakon festivala. Slijedi daljnji razvoj edukacijskih sadržaja, uključivanje novih gelatiera u platformu te promocija europske rute gelata na međunarodnim događanjima.

Za sve koji su možda sladoled doživljavali tek kao ljetno osvježenje, Vodnjan je ovih dana pokazao – gelato može biti umjetnost, priča i zajednička europska vizija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 02:01