SWEET FAMILY

Imamo sjajne recepte za omiljene linzere, išlere i kiflice iz poznate samoborske slastičarnice

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
U prosicnu se na našim stolovima, osim kremastih torti, uvijek nađu i jednostavni kolačići koje rado grickamo uz čaj...

Bliže se Božić i Nova godina, kad smo navikli na stolu imati obilje, a nisu baš svi naslijedili rukom ispisane bilježnice pune divnih recepata za najfinije kolačiće. U ono doba kad su nastajale, takve su se bilježnice, često s istaknutim slovima abecede, radi bržeg i lakšeg snalaženja, zvale "kuharice", a jednu takvu ima Slavica Popović, vlasnica samoborske slastičarnice Sweet Family, koja se upravo tako i zove jer u obitelji svi jako vole slatko i kolače - i peku ih.

U minutama dok smo čekali da se kolačići ispeku, Slavica Popović nam je ispričala svoju priču, prema kojoj bi se mogao snimiti lijepi, romantični film. - Baka i mama su svakodnevno pekle kolače, a moje tri sestre i ja stalno smo trčale oko njih, 'krale' pokoji sirovi komadić ili pak ispečeni dio. Domaćice su nas uvijek pozivale da isprobavamo kreme i nadjeve, a prema njihovoj procjeni, u jednostavnijim smo poslovima i pomagale. Htjele, ne htjele, u djetinjstvu smo se naučile peći kolače i to nam je nekako ušlo pod kožu. Navikla sam na velike obitelji i bila bih nesretna kad bi u kući vladala tišina. Doduše, mojih troje djece više nije tako malo, ali smijeh, suradnja i toplina, pogotovo sada u adventsko doba, nezamjenjivi su - ispričala nam je Slavica Popović koja je drugi put morala zatvoriti vrata svoje slastičarnice Sweet Family u Samoboru.

- Na prvom zatvaranju me uhvatila prilična panika, kako zadržati radna mjesta, a uostalom i egzistenciju, jer o radu slastičarnice ovisi cijela moja obitelj, a onda smo se odlučili okrenuti dostavi: nabavili smo ambalažu, dali dizajnirati onu 'svečaniju' ako je riječ o rođendanu ili nekoj prigodi i prionuli poslu. Sada, nakon drugog 'zatvaranja' znali smo što nam je činiti, tako da su pećnice ostale uključene i svakodnevno se peku kolači i torte - za dostavu.

Iz slastičarnice Sweet Family dostavljaju apsolutno sve kolače (za to je zadužen Slavičin suprug, Nenad), ali bilo bi dobro osigurati se unaprijed i već sad ih naručiti jer svaki se radi ručno i to od prvoklasnih sastojaka. A, ako se odvažite i poželite dom zamirisati domaćim kolačićima, Slavicu Popović zamolili smo recepte za sitne kolače koje, kad ih ispečete, pospremite u limenu kutiju - tako će očuvati aromu i svježinu.

ČOKOLADNI RASPUCANCI

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

LINZERI

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

PAPRENJACI

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

IŠLERI

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

VANILI KIFLICE

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 05:52