Inspekcija polica zagrebačkih vinoteka

Posjetili smo sedam vinoteka. I u njima pronašli educirano osoblje koje zna objasniti sadržaj svake boce, a i ponudit će vas čašom vina.

Piše Hrvoje Petrić (blog wineandfood4u) Snima Sandra Šimunović

Vinoteke su mjesta aktivnog uživanja u vinu, mjesta za edukaciju i povezivanje ljubitelja dobre kapljice. Za razliku od malih lokalnih trgovina ili velikih supermarketa, vinoteke nude mnogo više od kupnje vina, osluškujući bilo vinoljubaca i nastojeći naći za njih nešto novo, kvalitetno, iznimno.

U supermarketu ćete sami zuriti u police s vinom i vjerojatno kupiti neko isključivo na osnovu cijene, osim ako ciljano ne tražite omiljeno vino, sortu ili vinara. U vinoteci će vas dočekati educirano osoblje koje će znati objasniti svaku bocu, njezine organoleptičke karakteristike, kvalitetu, godište, možda čak i kako ga sljubiti s jelom. U svim zagrebačkim vinotekama besplatno će vas ponuditi čašom vina. Zanima li vas više o vinu informirat će vas o vinskim prezentacijama i radionicama koje se u većini naših vinoteka održavaju jednom na mjesec, obavijestiti vas o vinskim festivalima koji se održavaju nekoliko puta godišnje ili vas pozvati na druženje s vinarima, što se također ustalilo u gotovo svim vinotekama.

U vinotekama nude bliskost i edukaciju koje nećete naći u velikim marketima. Uz vino, gotovo svi nude i određene gastrodelicije, vinski pribor i literaturu. Od ekstra djevičanskih maslinovih ulja, sireva, džemova, čokolada, žestokih pića i kave do vinskih čaša, dekantera i otvarača.

U Zagrebu ima desetak vinoteka. Nažalost, ovih je dana zatvorena vinoteka Bornstein na Kaptolu, prva koja je otvorena u Zagrebu. Vlado i Slavica Borošić otvorili su je 1990. godine u svojoj obiteljskoj kući na Pantovčaku te je kasnije preselili na Kaptol. U to se doba o vinima znalo vrlo malo. Hrvatska vinska scena bila je miljama daleko od današnje. Nije bilo vinskog marketinga, brojnih domaćih časopisa, web portala i blogova koji danas svakodnevno informiraju vinsku publiku. Borošići su bili pioniri hrvatske vinske scene i njihova je zasluga neizbrisiva.

Kako se kultura ispijanja vina razvija, tako se povećava i broj vinoteka.

Dobra vina

Centar Antunović, Zagrebačka avenija 100a, Green Gold centar, Radnička cesta 52, Avenue Mall, Avenija Dubrovnik 16, Zagreb

Vinoteke Dobra vina smještene su na tri lokacije u Zagrebu, i to u prizemlju zagrebačkog poslovnog centra Green Gold, u šoping-centru Avenue Mall te u hotelu i centru Antunović.

Ljubitelji vina sigurno će naći nešto za sebe između 800 različitih vinskih etiketa iz Hrvatske i inozemstva, a čak 130 vina iz ponude moguće je kušati na čaše iz jednog od vinomata. Vinski bar Dobrih vina redovito organizira vinske radionice i prezentacije praćene ukusnim jelima iz vlastite kuhinje, a uz velik izbor vina nudi i različite modele vinskih čaša, otvarača i ostalih dizajnerskih vinskih pomagala.

Na njihovoj internetskoj stranici naći ćete sve informacije o čestim vinskim događajima. Tako su, na primjer, ovih dana ugostili predsjednika Udruženja vinarstva HGK i predsjednika Vinistre Ivicu Matoševića, priznatog hrvatskog vinara, te predstavili novije berbe njegovih vina koje su sljubili sa zanimljivim sljedovima jela.

Probajte!

Tilia, Sauvignon 2011., 84,90 kn

Ivica Matošević, Grimalda crno 2008., 122,90 kn

Bastianich, Vespa rosso 2005., 244,90 kn

Vivatina

Prisavlje 2, Zagreb

Uz 500-tinjak etiketa vina u Vivatini možete kupiti i vrhunske gastroproizvode poput maslinovih ulja, sira, pršuta, pašteta od divljači te vinski pribor cijenjenog njemačkog proizvođača Spiegelau. Novost je da im na police stižu vina malih a izrazito kvalitetnih vinara poput Frane Milina Bire iz Lumbarde, Hrvoja Bakovića iz Murvice na Braču, obitelji Senjković iz Nerežišća na Braču, koja nećete naći na policama velikih trgovina. Jedan od zanimljivih noviteta svakako je i uvoz vina priznate španjolske vinarije Roda iz vinorodne regije La Rioja.

Probajte!

Baković, Plavac mali 2007., 129,90 kn

Scavi&Ray Premiun prosecco 59 kn

Bodegas Roda, (tempranillo, graciano) Sela 2009., 205 kn

Vinum (Vinotrade)

Vlaška 40, Zagreb

Probajte!

Miguel Torres, Vendimia Tardia Riesling (kasna berba, Čile) 2006., 159 kn

Marchesi de’ Frescobaldi, La Vite Lucente 2009., 269 kn

Louis Roederer, Champagne Rosé Brut 2007., 625 kn

Vrutak

Vodovodna 20 i Krapinska 16, Zagreb

Probajte!

Antunović Postup 2011., 69,98 kn

Tabali, Syrah 2010., 49,90 kn

Enjingi Zweigelt kasna berba 2007., 54,90 kn

Jabuke & ruže

Nova Ves 6, Zagreb

Probajte!

Ledinić, Plavac mali 2008., 66,15 kn

Buhač, Merlot 2011., 54,50 kn

Kendall Jackson, Zinfandel 2009., 125,19 kn

MIVA Galerija vina

Ulica grada Vukovara 56a, Zagreb

Probajte!

Adžić, Graševina Hrnjevac 2011., 81,63 kn

Batič, Zaria (chardonnay, klarnica, muškat, pinela, rebula, vitovska, zelen) 2010., 188 kn

Moët & Chandon, Dom Perignon Brut Champagne 2002., 1236,75 kn

Vino.hr

Vino.hr već imenom govori da je riječ o online vinoteci. Uz veliku ponudu domaćih vina, ovdje ćete naći i neka raritetna inozemna vina kolekcionarske vrijednosti renomiranih vinarija poput: Château Cheval Blanc, Château d’Yquem, Château Haut-Brion, Château Margaux, Château Palmer i Château Pape Clément, doslovno najboljih svjetskih vinskih kuća. Vino.hr uvozi i vrhunske šampanjce Bruno Paillard, te izvrsna talijanska vina svjetski proslavljenih imena kao što su: Casanova di Neri, Argiano, Hofstätter, Mocali, Terlan i Siro Pacenti. Američka vinska revija Wine Spectator proglasila je 2006. godine Brunello di Montalcino Tenuta Nuova 2001. vinarije Casanova di Neri najboljim vinom na svijetu.

Na njihovu portalu možete naći zanimljive i korisne vinske gadgete; vinski ključ (revolucionarnu novost u svijetu plemenite kapljice koji pomaže da se s priličnom sigurnošću procijeni kondicija vina kroz vrijeme), winesave (sprej punjen čistim plinom argonom koji će vam održati vino u pitkom stanju i nekoliko dana nakon otvaranja), posude za hlađenje vina, vinske hladnjake, otvarače i ostali vinski pribor.

Probajte!

Clai, Ottocento crni 2011., 154,90 kn

Clemens Busch, Riesling “vom rotem Schiefer” 2010., 159 kn

Terlan, Pinot crni Montigl reserva 2009., 239,90 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:24