PEKARSKA INOVACIJA

Isprobali smo kruh iz Panissima, samoposlužnog kruhomata koji je sve popularniji u Istri

Novo iskustvo kupovine kruha - kruhomati uvijek puni svježim pekarskim proizvodima, dostupni 24 sata na dan

Početkom ožujka prošle godine Istra je postala prva hrvatska regija u kojoj možete pronaći samoposlužne automate sa svježe pečenim pekarskim proizvodima. O prvoj krušnoj stanici Panissimo, pazinske tvrtke Reginex, pisali smo vam već tada kad su u Pazinu postavljena prva dva aparata. Istarski lideri pekarstva, kako se nazivaju, prvi su unijeli novitet u načinu distribucije i prodaje pekarskih proizvoda. Iako im je trenutno u fokusu širenje na području Istarske županije, u skoroj budućnosti planiraju širenje i na Primorsko-goransku županiju, kazao je Paolo Radoš iz Reginexa. U kruhomatima, a trenutno ih je devet, nalaze se isključivo njihovi proizvodi, proizvedeni od sastojaka najbolje kvalitete te pripremljeni na tradicionalan način.

Inače, Reginex je i jedini proizvođač u Istri koji radi vlastite prirodne kvasce i koji u proizvodnji koristi postupak odgođene fermentacije. Zbog toga njihov kruh dulje zadržava i svježinu što olakšava i cijelu distribuciju. Osim šest vrsti kruha, u krušnim stanicama mogu se naći i donuti, kroasani i štrudle napravljene s jabukama istarskih OPG-ova te su oni, uz bobule i domaći kruh, ujedno i najprodavaniji proizvodi.

image

U Istri je sad već devet kruhomata

Privatni album

Automati se pune svako jutro, tada se sav kruh koji nije prodan dan ranije vadi iz automata i puni svježim proizvodima. "Trudimo se što ažurnije pratiti promjene u prodaji kako bi se što manje proizvoda bacalo, ali i kako bi naši kupci uvijek mogli kupiti svježe proizvode", govori Radoš.

Proizvodi su umotani u posebnoj najlonskoj ambalaži, koja zadovoljava higijenske uvjete, ali i kako bi se očuvala njihova svježina. Zanimljivo je dodati i kako je na stanicama moguće plaćanje kovanicama i novčanicama od pet eura (automat vraća ostatak), ali i bankovnim karticama.

image

Automat prima kovanice, novčanice do 5 eura i kartice

Privatni album

Ideja se temelji na jednostavnosti, brzini i blizini, a razvila se u vrijeme pandemije kada je mnogo pekara bilo zatvoreno. Cilj im je bio približiti svoje proizvode kupcima, te povećati njegovu dostupnost. Popularnost kruhomata i danas raste, upravo zbog novog Zakona o trgovini - zabrane rada nedjeljom. Panissimo brand posluje u sklopu tvrtke Reginex d.o.o. koja se više od 30 godina bavi proizvodnjom pekarskih i slastičarskih proizvoda putem veleprodajnih i maloprodajnih kanala. "Kako su nedjeljama i trgovci koji prodaju naše proizvode, a i naše vlastite maloprodajne trgovine, zatvoreni i dalje imamo pad posla ali manji nego da kruhomata nema" objašnjava Paolo Radoš.

image

Sve krušne stanice Panissimo se pune dva puta na dan

Privatni album
image

Baguette smo platili 1,10 eura,a kroasan 95 centi

Privatni album

A da sve ne ostane samo na priči, i sami smo isprobali kruhomat u Medulinu, manjem mjestu pokraj Pule. S obzirom na to da smo došli poslijepodne, ponuda nije bila potpuna. Dočekao nas je domaći kruh, kalup, baguette i kroasani. Odlučili smo se uzeti bijeli baguette koji košta 1,10 eura i kroasan od 95 centi. Kruh je bio svjež i mekan, kao da je tek pečen. Kroasan je isprva izgledao malo spljošteno, no kada smo ga otvorili zapravo je bio jako mekan i punjen finom kremom od čokolade. Cijene proizvoda variraju između 95 centi do 1,50 eura, osim kruha od buče koji jedini košta 1,90 eura te spada u premium kategoriju njihovih proizvoda.

image
Privatni album
image
Privatni album

Iz Reginexa kažu da su reakcije Istrijana pozitivne, te da ih je iznenadila dosta brza prilagodba starijih sumještana na novi način prodaje kruha. Zadovoljni su kako projekt napreduje i u planu im je, kako smo već spomenuli, daljnje širenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 13:06