GDJE KUPITI?

Isprobali smo talijanske čvarke, tri puta su veći od naših i duplo skuplji, ali stvarno slasni

 Lidija Lončarić/
Talijanske cicciole pronašli smo u Mangiji u zagrebačkoj Tomašićevoj ulici, 250 grama platili smo 62 kune

Pri nedavnoj usputnoj kupovini odlične mortadele u zagrebačkoj trgovini specijaliziranoj za talijanske delicije, među gurmanima sada već prilično popularnoj Mangi, naišli smo na relativno novi proizvod u njihovom asortimanu - Ciccioli di Guanciale čvarke. Osim što su nam odmah privukli pažnju veličinom, iznenadila nas je i cijena pa smo ih odlučili isprobati kako bismo vam olakšali odluku i odgovorili na pitanje isplati li se potrošiti 62 kune na 250 g čvaraka.

image
Lidija Lončarić/

Ciccioli di Guanciale čvarci dolaze u dobro zatvorenoj plastičnoj posudi te su upakirani u karton i već na prvi pogled izgledaju kao nešto što bismo poklonili najvećim gurmanima u ekipi. No, ono najvažnije, rade se od svinjskih obraza od kojih se radi i poznati guanciale, iznimno cijenjena talijanska inačica slanine. Na ovaj ste naziv, vjerujemo, već naišli pretražujući originalni recept za carbonaru.

ŠTO JE GUANCIALE?

Guanciale je najcjenjeniji i najpopularniji dio svinjske masnoće u Italiji koji se dobiva od obraza. Intenzivnije je arome od pancete i slanine kakvu poznajemo te ima mekšu teksturu. Guanciale je karakterističan za srednju Italiju i sastavni je dio brojnih talijanskih jela. Štoviše, Talijani vjeruju kako se dobra carbonara ne može napraviti bez kvalitetnog guancialea.

image
Lidija Lončarić/

Kako bi testiranje bilo pošteno, usporedili smo talijanske čvarke sa svježim domaćim primjercima koji su nam baš ovih dana stigli iz Slavonije. Već na prvu jasno je kako je talijanska varijanta čvarka tri puta veća od slavonske, blago je slankasta i ne djeluje premasno. Također, talijanski čvarci dobro su prešani pa su prhki i hrskavi te bi se posebno mogli svidjeti onima koji najviše vole popularne "čips čvarke".

image
Lidija Lončarić/

Ciccioli su zapravo toliko hrskavi da bi bez problema mogli zamijeniti omiljenu grickalicu, a uz njih vam nije potrebna čak niti kriška kruha ili drugih dodataka poput luka kakve obično poslužujemo uz domaće čvarke.

GDJE SMO KUPILI DOBRE ČVARKE?

Kada smo 2019. godine radili veliki test, najboljima su se pokazali čvarci iz Igomata. Kupili smo ih u njihovoj poslovnici na Vrbiku, a 300 grama tada smo platili 43 kune. Čvarci su izgledali dobro, bili su veliki, ujednačeni i dobro stisnuti, kao čips. Finog mirisa, taman se osjetio luk, hrskavi, a ipak su imali mesa. Bili su i slani i dovoljno masni te smo zaključili kako bismo baš te čvarke mogli ponijeti u kino umjesto kokica. Rezultate tadašnjeg testiranja možete pronaći ovdje.

Jedini nedostatak je cijena, koja je prilično visoka kada je usporedimo s kilogramom domaćih čvaraka cijena kojih se na tržnici kreće od 100 do 150 kuna, No, iako ćete za 250 grama talijanskih cicciola potrošiti visoke 62 kune, bit će dobra opcija ako se povremeno volite počastiti kakvom finom stvari i u njoj maksimalno uživati. U slučaju da se u takvom opisu pronalazite, na svoj popis za kupovinu svakako dodajte odlazak u jednu od dvije do sada otvorene prodavaonice Mangije, u zagrebačku Tomašićevu ili Medulićevu ulicu, i kutiju ovih čvaraka podijelite sa svojom ekipom gurmana. Sigurni smo da ćete potaknuti raspravu i o njima još dugo razmišljati.

ŠTO SU CICCIOLI?

Naziv ciccioli Talijani koriste za čvarke u regijama Emilia Romagna, a popularni su i u Modeni, Bologni i Parmi. U Napulju nose naziv cicoli, u regijama Lazio i Umbrija sfrizzoli, dok ih u Kalabriji nazivaju risimugli. U nastavku ostavljamo video u kojem možete vidjeti kako se rade ciccioli (priprema kreće od 1:14).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:37