PIŠE SAŠA ŠPIRANEC

Istra vjerojatno nikada neće uspjeti dobiti pjenušce klase jedne Champagne, ipak neki istarski pjenušci su izvrsni

 Marko Miscevic/Cropix
Samo u nekoliko godina pjenušava se scena Istre značajno promijenila. Pjenušce sada, bilo klasičnom, bilo charmat metodom, proizvode deseci istarskih vinarija

Pjenušci su nakon ružičastih vina najpopularniji novi trend u Istri nekoliko posljednjih godina i njihov broj i dalje ne prestaje rasti. Jedan dio vinara vozi svoja vina u cisternama i tankovima u Italiju obaviti drugu fermentaciju charmat metodom uslužno kod nekog od velikih proizvođača prosecca, a drugi su se opredijelili za klasičnu metodu druge fermentacije u boci i to čine uglavnom u vlastitim podrumima. Uvođenje pjenušavih vina na vinsku kartu Istre još je devedesetih prvi obavio pokojni profesor Peršurić i dulje je vrijeme bio usamljen u tome. Osnovao je u međuvremenu vinariju Misal, koju danas uspješno vode njegove kćeri i koja je i dalje najpoznatiji istarski proizvođač pjenušaca. Rade čak dvanaest etiketa, a najcjenjeniji su im blanc de blancs, pjenušac dobiven od 100% chardonnaya i napravljen u brut nature maniri, te pjenušac Istra, dobiven od malvazije u brut maniri s nekih 8 grama neprevrelog sladora. Nakon nekog vremena Misalu su se pridružile vinarije Kabola i Meneghetti, također s izvrsnim suhim pjenušcima, a onda se pokrenuo veliki val kada su u samo nekoliko godina pjenušce počeli proizvoditi deseci novih vinarija. Istra zbog blage klime i niskih kiselina u svojim malvazijama i drugim bijelim sortama vjerojatno nikada neće uspjeti dobiti pjenušce klase jedne Champagne, a ni Franciacorte ili drugih po pjenušcima slavnih regija, međutim, kvaliteta istarskih pjenušaca danas nije loša, dapače, u nekih je vinara i odlična, pa Istrani imaju što pokazati i na tom polju. Nekoliko aktualnih istarskih pjenušaca vrijednih preporuke slijedi u nastavku.

image
Saša Pjenušci 1/

MISAL, Istra brut (non vintage)
Kvaliteta: 93/100

Pjenušci Misal i dalje su klasa za sebe i još će neko vrijeme zasigurno ostati nedostižni ostalim istarskim vinarima. Godine ulaganja u takozvane rezerve (stara mirna vina) omogućile su sestrama Peršurić da naprave cuveé od više starih berbi koji je pritom još dugo godina ležao na kvascima nakon druge fermentacije. To je omogućilo finesu, željenu oksidativnost i slojevitost kakvu, primjerice, postižu najprestižniji šampanjci. Ovaj Misal Istra punih je deset godina (120 mjeseci) dozrijevao na kvascima u boci po drugoj fermentaciji. Sastoji se od tri berbe, 2009., 2010. i 2011., svake po trećinu. Od čega je 2009. imala hladnu maceraciju u trajanju od šest dana, a 2010. je nakon prve fermentacije dozrijevala u staroj hrastovoj bačvi. Degoržiran je u rujnu 2022. Dublje je jantarno zlatne boje. Prekrasnog, kompleksnog i bogatog mirisa u pravcu karamelizirane jabuke, s notom šumskog meda, suhog lišća, suhe smokve i plemenite oksidativnosti. Bogatog i sasvim razvijenog okusa krepkog i zrelog malvazijskog teka, s obiljem tercijarnih nota, a bez gubitka intenziteta i slojevitosti. Perlanje je sitno i postojano, finiš je dug i karamelno slastan. Veliki je to pjenušac, iste je metode kao veliki šampanjci, ali je istodobno i potpuno različit. Autentičnog je istarskog izričaja, ponajviše zbog malvazije koja daje više zrelosti i manje oštrine nego što je ima u klasičnih šampanjaca. 12,0% alk.

MENEGHETTI, Blanc de Blancs brut nature 2018
Kvaliteta: 92/100

Dobiven od sorti chardonnay 60% i pinot bijeli 40%, klasičnom metodom od grožđa pristiglog iz Poreštine i Motovunštine. Budući da je brut nature, sasvim je suh i bez neprevrelog šećera. Dozrijevao je dvije godine na kvascima u boci po drugoj fermentaciji. Posjeduje finesu, suhoću i svježinu ozbiljnog gastronomskog vina, s malo briocha na nosu, kao i s notama ugodnog citrusnog voća. Čisti usta nakon ispijanja, pa ga je najbolje spariti s kavijarom, kamenicama, odreskom od lososa ili bijelom ribom u kremastim umacima.

ZIGANTE, Vero blanc brut (non vintage)
Kvaliteta: 90/100

Dublje zlatne boje koja ukazuje na dugačko dozrijevanje. Bazno vino za pjenušac dolazi iz berbe 2015. Na kvascima u boci dozrijevalo je 24 mjeseca. Vino je jako bogato, medastih i cvjetnih aroma na nosu, s kruškom i dunjom u pozadini. Tu su i autolitičke note brioša i svježeg toasta. Vrlo je slojevito i visoke kvalitete. Okus je mekan, blago slatkast, zreo i raskošan, bez svježe oštrine šampanjca, ali s autentičnim istarskim izričajem, kakav samo malvazija nižih kiselina i naglašene zrelosti može dati. 13,0% alk.

image
Saša Pjenušci 2/

JURIČIĆ, Iris brut 2021
Kvaliteta: 89/100

Lijepi i nešto jednostavniji pjenušac savršene ravnoteže između živih i pozitivno oštrih kiselina i blago slatkastog okusa istodobno. U ustima je elegantno, osvježavajućeg karaktera, s puno voćnosti i aroma koje podsjećaju na kruške, jabuke i agrume. 12,0% alk

SOSICH, La Malvasia Pas Dosè brut 2018
Kvaliteta: 88/100

Slatkasti pjenušac žive zelenkastožute boje, sitnog i postojanog perlanja. U ustima i na nosu je zrelijeg karaktera, ponajviše zbog malvazije od koje se sastoji i koja daje zrelije i mekše tipove pjenušaca. Kompleksnog sklopa aroma u kojem se susreću zrela voćnost, fina doza oksidativnosti i dodir autolitičkih nota. Okus, osim što je blago slatkast, fin je, odmjeren i dobro uravnotežen, solidnog trajanja i retrookusa koji čisti nepce i zaziva novi gutljaj. 12,0% alk.

image
Saša Pjenušci 3/

CATTUNAR, Senator extra brut 2020
Kvaliteta: 87/100

Postojanog perlanja i žive zelenkastožute boje. Ugodnog voćnog mirisa na vinogradarsku breskvu i zrele agrume. Suhog i osvježavajućeg okusa, s obiljem citrusne voćnosti na nepcu i jeziku. Kraćeg trajanja, čistog finiša, slasne voćnosti na retrookusu. Dobiven charmat metodom. 12,5% alk.

TERZOLO, O’štriga extra brut 2019
Kvaliteta: 87/100

Ugodan pjenušac od malvazije dobiven klasičnom metodom. Dozrijevao je 18 mjeseci na kvascima u boci do degoržacije. Žuto-zelene je boje, mirisa u kojem vladaju zrelije arome poput kruške i koje se isprepleću s blagim autolitičkim notama u vidu bijelog kruha. Okus je podatan i blagog, srednjeg je tijela, solidnog trajanja, malvazijski krepak na finišu, s voćnom slasti i blagom gorkastosti na retrookusu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 17:35