Istria Gourmet Festival: Projekt 4 zemlje

Umag/Brtonigla, 24.7.2013. – U sklopu 24. Vegeta Croatia Opena predstavljen je projekt 4 zemlje čiji je cilj vrednovanje posebnosti i različitosti vina koje nastaju na području Brtonigle, gradića vina. Započet prije 2 godine, projekt razrađen u suradnji sa znanstvenim institucijama, prvenstveno predstavlja ozbiljnu podlogu za povećanje kvalitete i afirmaciju vina i vinara, temeljene na istraživanjima i edukaciji mladih vinara. Danas, već donosi konkretne rezultate te potiče razvoj mladih vinara od kojih se očekuju velika vina.

Na posebnoj večeri organiziranoj u Istria Gourmet Restoranu by San Rocco, predstavili su se vinari s područja Brtonigle: Veralda, Ravalico, Cattunar, Capo i Novacco, uz kuhinju najprestižnijeg restorana iz Brtonigle, naširoko poznatog San Rocca. Chef Zoran Čobanov pripremio je jela koja prezentiraju bogatstvo gastronomske ponude ove male općine, od kontinentalnih delicija poput tartufa, pa do morskih specijaliteta od vrhunske ribe i drugih bogatstava podmorja SZ Istre.

Za općinu Brtonigla karakteristično je da se nalazi na „četiri zemlje“, tj. da su svi tipovi zemlje koji se nalaze u Istri: crna, crvena, bijela i siva, ispremiješani na prostoru jedne od najmanjih istarskih općina. To je jedinstveni slučaj u Istri a vjerojatno i šire. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, Općina Brtonigla ima 1.684 stanovnika. O posvećenosti stanovništva poljoprivredi, a posebice vinarstvu dovoljno govori podatak o više od 85% prihoda od poljoprivrede, a o vrijednosti tla činjenica o 97% obradivih površina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:16