BEZ KONKURENCIJE

Ivan Jug ponovno je proglašen najboljim hrvatskim sommelierom, na početku karijere bio je kuhar

 Matija Djanjesic/Cropix
Poznati zagrebački sommelier još jednom je pomeo konkurenciju na prvenstvu sommeliera Hrvatske i opravdao svoj zvjezdani status

Sommelier Ivan Jug suvlasnik zagrebačkog restorana Noel proglašen je najboljim na 25. prvenstvu sommeliera Hrvatske koje je, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i pod pokroviteljstvom HTZ-a, te uz podršku TZ Kvarnera i Grada Opatije, održano 12. i 13. prosinca u opatijskom hotelu Ambasador. Podsjetimo, restoran Noel izabran je za najbolji hrvatski restoran po izboru Dobrih restorana.

Uz Ivana Juga, u finalu su se natjecali Kristijan Harjač (drugoplasirani), restoran Agli Amici iz Rovinja, te Monika Neral (treće mjesto) vlasnica obrta VINNER iz Rijeke.

image

Ustupljena fotografija

Ustupljena Fotografija/

Prvenstvo sommeliera je stresno i izazovno za svakog natjecatelja. Četvrtfinale je podijeljeno u četiri discipline te obuhvaća test od 50 pitanja s područja vinogradarstva, vinarstva, zakonodavstva o vinu, poznavanja svjetskih regija, podregija, sorata i sličnog. Zatim, prepoznavanje i opisivanje dva vina, prepoznavanje četiri destilata te ispravak vinske karte. Nakon uspješno odrađenog prvog dijela kreće izuzetno težak test s dodatnih 30 pitanja. Primjerice, navedite četiri subregije Guadalupe Valleyja ili koje godine je Phylloxera (filoksera ili trsna uš koja se definira kao veliki štetnik vinove loze) napala vinograde u Europi? Također, priča ne staje samo na vinu, morate prepoznati i četiri piva te opisati fermentaciju, sirovinu, stil i zemlju porijekla. Naravno, ono što dodatno povećava tremu i stres je ograničeno vrijeme. Najzahtjevniji dio je sam finale u kojem morate opisati tri vina, predložiti odgovarajuća jela uz njih, pravilno ga poslužiti i dekantirati, zatim ispravak vinske liste nakon čega slijedi prepoznavanje tri vina i šest destilata, poznavanje svijeta vina i rastakanje magnuma.

image

Ustupljena fotografija

Ustupljena Fotografija/

Najuspješniji bio je Ivan Jug te mu je pripala je i čast da predstavlja Hrvatsku na svjetskom prvenstvu sommeliera, ASI Contest of the Best Sommelier of the World, koje će se održati na Parizu od 7. – 12. veljače 2023. Jugov put započinje nakon završene Ugostiteljske škole, smjer kuhar, nakon čega je odradio tri godine u struci, a zatim se prekvalificirao za konobara. Radio je u nekoliko kubova i restorana da bi 2011. godine postao jedan od prvih sommeliera s diplomom Hrvatskog sommelier kluba koji radi po ASI standardima. 2015. godine kreće etapa međunarodnih priznanja, a sve je krenulo sa Salzburgom i Međunarodnom diplomom po ASI-ju koju danas ima manje od deset ljudi u Hrvatskoj. Položio je dva stupnja prestižne škole Court of Master Sommelier, a postao je i certificirani sake sommelier što ga čini i jedinim u ovom dijelu istočne Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 11:21