DOBRI RESTORANI 2022

Jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom te je večeri bio gotovo besprijekoran

 Berislava Picek/Cropix/
Zagrebački restoran Noel dobitnik je priznanja Dobrih restorana za najbolji restoran visoke kuhinje
Zagrebački restoran Noel dobitnik je priznanja Dobrih restorana za najbolji restoran visoke kuhinje

Restoran Noel još uvijek jedini u Zagrebu nosi Michelinovu zvjezdicu, i to od 2019. Ove ju je godine opet potvrdio, ali s obzirom na Michelinov ovogodišnji tretman hrvatskih restorana, u kojem nitko nije dobio novu, a stare su samo potvrđene, to možda i ne znači puno. Mogli bismo sad razglabati o tome tko bi, a tko ne bi trebao zadržati ili dobiti prestižnu zvjezdicu, no jedno nam je, nakon posljednjeg posjeta, bilo sasvim jasno: Noel apsolutno zaslužuje to visoko priznanje.

U zadnjim danima ljeta, pa tako i njihova Summer Solstice menija, došli smo u restoran - priznajemo - s blagim predrasudama. Imali smo, naime, prethodnih iskustava, i ona nisu uvijek bila sjajna. Večera u tom restoranu podrazumijeva da imate dovoljno novca da je platite, ali tako je svugdje u svijetu. No, imali smo primjedbi na kojima smo temeljili svoje sumnje: od neujednačenog flowa, čekanja između sljedova, nelogičnosti među njima, ponekih nedorečenih izvedbi… Ukratko, uz sav luksuz koji ta tiha, prestižna destinacija u centru grada nudi, osjetili bismo se, recimo, malo zakinuti. Kao da smo za svoj novac trebali dobiti više zadovoljstva i bogatog iskustva o kojemu ćemo pričati još danima. Takvo mišljenje o ovome restoranu, barem među zahtjevnom, teškom zagrebačkom publikom koja se baš u sve razumije, nije bilo rijetkost. A nije bilo, barem povremeno, ni posve neutemeljeno.

image
Berislava Picek/cropix/

Danas, nakon večere i menija čiju smo promociju početkom ljeta propustili, možda dijelom i zbog istih sitnih predrasuda, možemo reći: ovo je vjerojatno najkompletnije fine dining iskustvo koje u ovom trenutku u Hrvatskoj možemo doživjeti. Ova tvrdnja uzrujat će mnoge koji će reći: ovdje ili ondje kuha se bolje, pogled je neusporedivo ljepši, s poslugom ili čak sa chefom smo intimniji, i tako dalje. Ništa od toga, naravno, nije važno.

U Noel ulazimo pomiješani s grupom od desetak japanskih gostiju, vjerojatno poslovnih ljudi. Večera počinje već na baru koji vodi pouzdani bar menadžer Karlo Ferenčak, gdje ispijamo koktel: klasični Negroni je savršen (možete odabrati i dva s autorskim twistom), a probali smo i jedan odličan bezalkoholni.

Odmah treba reći da ulazak u salu Noela, pet ili deset minuta poslije, ničim ne opterećuje gosta - sve teče glatko, dobili smo svoj stol kojim smo zadovoljni i ubrzo prvi servis. Odmah je jasno da se ovdje o vama brine mala, diskretna vojska. U ovom trenutku, raspitali smo se, Noel zapošljava oko 25 ljudi. Što je, za domaće prilike, izvan hotelskog sustava, impresivno.

Njihova se kompetencija vidi u svemu: od pomno razrađene koreografije, lakih izmjena tijekom večere, preciznog ritma, uglađenosti i upućenosti u detalje.

Odmah na početku odlučili smo, umjesto wine pairinga, odabrati jedno vino koje će pratiti većinu naših jela. Inače, uz ljetni meni nude se dva pairinga: Noel Experience Pairing (850 kn) kombinacija je tri vina, dva koktela, sakea i čaja, a Noel Journey Pairing (650 kn) sedam čaša vina, od kojih tri hrvatska.

Aktualni najbolji hrvatski sommelier i suvlasnik restorana Ivan Jug predložio nam je svježi Albarino 2021 Lagar de Pintos - bespogovorno smo ga poslušali. Noelova je vinska karta praktički knjiga, i jedna je od najboljih u zemlji, s naglaskom na rieslinge i Burgundiju kad je riječ o bijelim vinima, s pomalo ziheraškim izborom najboljeg iz Hrvatske, ali zato s fenomenalnim portfoliom talijanskih i francuskih vina, uz nekoliko najozbiljnijih vertikala poput Solaie ili Sassicaie.

Meni je podijeljen na četiri glavna poglavlja u kojima je, redom, pet uvodnih snackova, četiri povrtna jela, pet ribljih i na kraju šest deserata, a zajedno s breakovima ima 23 ili 24 elementa. U cijelom meniju nema nijednog mesnog jela.

Niz snackova počinje grisinom sa začinskim biljem i sirom male sirane Šestak s Plešivice. Odmah treba reći da se Noelov meni najviše dosad oslanja na male proizvođače i domaće namirnice, pa je cijelo to putovanje velikim dijelom lokalnog karaktera.

Slijedi cikla sa šumskim voćem i đumbirom, prava mala bomba okusa. Odmah potom liquid truffle, tekući tartuf u obliku praline. Završna dva snacka su školjke: kamenica marinirana u svježem krastavcu s vermouthom i malo sipina crnila te okonomiyaki, svojevrsna polpeta od korjenastog povrća s malo čilija i dagnjom. Izvrsni, istodobno svježi i pikantni zalogaji.

image

Cikla sa šumskim voćem i đumbirom

Privatna Arhiva/

Na “jela iz ljetnog vrta” prelazimo uz čašu njihove kombuche. Prvo stiže “kukuruz na klipu”, zapravo prženo vučeno tijesto s nadjevom od mladog kukuruza šećerca kuhanog na mlijeku, s gelom od rajčice i čilija za kontrapunkt, a povrh svega je prah od ekspandiranog kukuruza. Potom fantastično ukusna mrkva, punjena kremom od mrkve s marakujom i kaparima, koja “još neubrana” viri iz zemlje od mrvica raženog kruha iz vlastite pekarne. Sljedeće jelo je ukusna interpretacija dalmatinske tradicije: blitva i krumpir - konfitirani mladi krumpir u ribljoj masnoći s grilanom blitvom na vrhu, a sve se završava za stolom beurre blanc umakom aromatiziranim maslinovim uljem. Ljetni vrt završava jelom koje se zove 2/1185 i patlidžan, što se odnosi na dva od 1185 naših jadranskih otoka i škojeva - Brač i Pag. Na ploči od bijelog bračkog kamena stižu brački varenik i odležani paški sir na terini od patlidžana i malo sušenih rajčica - odličan mali zalogaj prepun okusa.

Uskoro do našeg stola stižu kolica s desetak vrsta kruha od kiselog tijesta iz Noelove pekarnice, a za sam stol po čaša domaćeg kvasa (koji, kako nam je objasnila mlada dama, rade od ostatka vlastitog kruha s dodatkom šampanjskih i pekarskih kvasaca) i pletenica kao simbol Michelinove zvjezdice koju trgamo rukama i na nju mažemo svježi Šestakov maslac s malo kajmaka i cvijetom soli. Biramo i kruh s kolica, svjesni klopke - toliko je ukusan da mu je teško odoljeti, a tek smo na polovici večere.

Slijedi Summer Universe, niz od pet ribljih jela koji započinje pastrvom iz Krke u toploj i hladnoj varijanti. Na toplom tanjuru dva su fileta pastrve, jedan preliven capuccinom od hrena a drugi s čipsom od kože pastrve, uz malo zelenih mahuna i ponzu gel. U bijeloj čašici pokraj poslužen je dimljeni sladoled od pastrve. Oba su jela jako ukusna.

image

Pastrva iz Krke u toploj i hladnoj varijanti: fileti s cappuccinom od hrena i čipsom od kože pastrve te dimljeni sladoled od pastrve

Privatna Arhiva/

Slijedi zalogaj srdele poslužene na kadaifu koji simbolizira ribarsku mrežu, s emulzijom od ježinaca, a ispod svega je oyster list. Hrskavo i svježe jelo koje izmamljuje osmijehe na lica.

image

Srdela na kadaifu koji simbolizira ribarsku mrežu, s emulzijom od ježinaca, na oyster listu

Privatna Arhiva/

Zatim stiže “Šumski burrito”, kao spoj šuma i kvarnerskog mora. Na vrhu tog vrlo kompleksnog jela je lijep krokant u obliku lista na kojem su sirove Jakobove kapice. On je položen na burrito od rižinog papira (čija se gumasta tekstura nije svima svidjela), koji je punjen vrganjima iz okolice Slunja i opet kvarnerskim Jakobovim kapicama. Pokraj je umak od dimljenih koralja Jakobovih kapica, posut dehidriranim špinatom.

Potom, još jedna morska slika: tanjur-more na kojemu je file brancina u crljenku, krema od maslinova ulja, svježa zelena granny smith jabuka posuta listićima japanskog gyokuro čaja te sotirani smrčci i emulzija od smrčaka. Spektakularan tanjur, nažalost - ipak malo preslan. Posljednji riblji slijed je ražnjić od lavande, s klasom na jednoj i slasnim zalogajem pečene dimljene neretvanske pastrve na drugoj strani - vizualno vrlo efektno jelo, koje okusom ipak nije nadmašilo neka prethodna.

image

Tanjur kao more: file brancina u crljenku, krema od maslinova ulja, jabuka, sotirani smrčci i emulzija od smrčaka

Privatna Arhiva/

Negdje usred ribljih sljedova svjetlo se u restoranu prigušilo, glazba stišala i pojavila se violinistica koja je u nekoliko minuta odsvirala svoju energičnu, strastvenu interpretaciju poznate Vivaldijeve teme Ljeta.

Uvod u deserte bila je koktel-perla, infuzija gina, limete i cvijeća, koja je, puknuvši između jezika i nepca, prekrasno očistila okuse. Zagorska štrukla chefa Brune Vokala (koji te večeri nije bio u restoranu) i dalje je tu, a večera završava s tri slatka zalogaja na jednom tanjuru: međimurskom gibanicom, korčulanskim klašunom i dubrovačkom mantalom.

Noel je te večeri bio restoran na najvišoj razini, nije bilo ozbiljnijeg detalja koji bi ga kompromitirao, i samo bi osobni ukus mogao napraviti razliku u doživljaju. Nestrpljivo očekujemo jesenski meni.

NOEL

Adresa: Ulica popa Dukljanina 1, 10000, Zagreb

Hrana: 9/10
Usluga: 10/10
Ambijent: 9/10
Vrijednost za novac: 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 09:40