VINARSKI TANDEM

Iz Zadra i Ljubuškog doselile u Poreč, a sada s malim istarskim vinarima rade šampionska vina

 Dusko Marusic/Cropix
Hercegovka i Dalmatinka odličan su spoj kada su u pitanju ni više, ni manje nego istarska vina

Enologinja Katarina Primorac i laborantica Natalija Brala osvojile su vinski svijet Istre koji ih je potpuno začarao pa se od Istre više ne mogu odvojiti. Ovaj uspješan mladi ženski tandem zaslužan je za mnoga odlična vina koja se danas nude u Istri, a ove su godine stvorile i nešto osobito - šampionsku malvaziju Vinistre skromnog vinara Denisa Bernobića iz Markovca pokraj Poreča. Bilo je to dosad nepoznato ime na istarskoj vinskoj sceni, ali su ga 31-godišnja Hercegovka Katarina i 27-godišnja Dalmatinka Natalija izvukle iz anonimnosti. I vjerujemo da nije posljednji vinar koji će dodatno obogatiti ionako bogatu istarsku vinsku scenu.

image
Dusko Marusic/Cropix


Vinarski ženski duo počeo je suradnju u laboratoriju Vinoarisa u Višnjanu gdje velika većina poznatih i anonimnih vinara dolazi vidjeti što se događa s njihovim vinom. Ovdje skupe mnoge savjete i dobiju sve što im treba. Mali laboratorij, kojim vlada Natalija iz Posedarja pokraj Zadra, pravo je čudo. Nikad to ne biste rekli. Mali je to prostor kojim ova Zadranka sa stalnom adresom u Poreču suvereno vlada, okružena brojnim bočicama mošta i mladog vina iz cijele Istre. I ona i Katarina kažu da su ih ispočetka vinari, posebno oni starije generacije, teže prihvatili, ali se sve promijenilo kada su vidjeli rezultate.

"Joj, mnogi vam se vinari iznenade kada dođu prvi put laboratorij i ovdje me vide. Neki me čak pitaju jesam li na praksi", smije se Natalija koja je došla u Istru, točnije u Poreč, na Poljoprivredni fakultet. Predala je prijavu na više fakulteta zajedno s prijateljicom i Istra se pokazala kao njezina budućnost.

"Poreč je sasvim slučajno ispao kao moj izbor. Nisam htjela studirati kod kuće, i to mi je bila avantura u koja sam se upustila s prijateljicom", ističe Natalija.

image
Dusko Marusic/Cropix


Ovdje je nakon toga ostala raditi, a uz Istru je veže i ljubav. Baš zbog toga nema namjeru odlaziti, iako je vuče Zadar i obiteljsko imanje na kojem joj otac također radi vina. Natalija mu pomaže na daljinu, a da je uz Istru ne vežu ljubav i posao, vjerojatno bi se vratila na imanje otkud i potječe njezina ljubav prema lozi i vinu.

"Jednostavno sam se zaljubila u Istru i ljude. Istrijani su drugačiji i trebalo mi je vremena da se malo prilagodim. Mi smo Dalmatinci puno energičniji i nekada je s nama teško. Ali, ovdje sam se malo prilagodila Istrijanima, a malo oni meni, i to sada super funkcionira", kaže nam ova vinska stručnjakinja koja je nakon Katarine došla u Vinoartis.

image
Dusko Marusic/Cropix


A Katarina iz Ljubuškog, koja je u Poreč došla s fakulteta u Zagrebu, povukla ju je u laboratorij.

"Čula sam preko jedne zajedničke poznanice da Natalija traži posao u struci i tako je počela naša suradnja. Radimo već dvije godine i sada nas stvarno svi već znaju. Ljudi su nas prihvatili. Možda im je ispočetka bilo čudno da im vino rade dvije mlade cure, i to još nisu iz Istre. Ali, čim su vidjeli prve rezultate, odmah im se to svidjelo i tu su pale sve barijere. Svi u Istri žele imati dobro vino", ističe Katarina koja je s Bernobićem, ali i vinarom Ninom Privitelijem iz Flengi pokraj Vrsara napravila izvrstan rezultat i senzaciju. Obojica su bila anonimni vinari, a uspjeli su nadmašiti velika istarska imena i svojim vinom požnjeti zlato na Vinistri.

image
Dusko Marusic/Cropix


"Meni je drago kada nas, osim velikih vinara, posjećuju i oni mali koji imaju 200 ili 300 litara svog vina kod kuće, koje rade za vlastite potrebe. Sve više takvih ljudi dolazi k nama jer žele imati dobro vino. Neki su znali i prodavati na kućnom pragu rifuzo, ali su vidjeli da više ono tradicionalno vino od nekada nema prođu, pa su došli. A neki jednostavno žele piti dobro domaće vino i rado će slušati savjete i držati se naših upita", ističe Katarina.

A tih se savjeta posebno ove godina Natalija nadavala.

"Nikad nismo imali ovoliko upita preko telefona kao ove godine. Telefon ne prestaje zvoniti. Svi žele ove godine napraviti nešto dobro i ne žele pogriješiti. Berba je bila odlična, kao i kvaliteta grožđa", napominje Natalija. Katarina, pak, ističe da će sve to uroditi jednom novom revolucijom u istarskom vinarstvu.

image
Dusko Marusic/Cropix


"Sve to što se događa je nešto pozitivno. Ljudi žele piti dobro vino i imati kod kuće novo vino. Javlja se cijeli niz novih vinara, koji ne samo da imaju odlična vina, nego su povukli novac iz Vinske omotnice pa grade i uređuju kušaonice. U sljedećih nekoliko godina bit će u Istri puno zanimljivih vinskih priča. Na površinu će, uz velike i već etablirane vinare, izaći neki novi koji će donijeti osvježenje postojećoj vinskoj sceni. I veliki poznati vinari se tome raduju jer znaju da raznolikost donosi bogatstvo za sve", naglašava enologinja koja je zapravo u svijet vinarstva ušla slučajno.

Upisala je Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu i najprije je bila zainteresirana za sladolede. No, onda se u njezinu rodnom mjestu otvorio jedan novi podrum. Tu je došla raditi jedna mlada enologica, a Katarinin otac ju je poslao da vidi što se tamo radi, znajući da će je zaintrigirati.

"I tu sam se zaljubila u ovaj posao. Znala sam da to želim raditi. U Istru sam najprije došla na berbu u Agrolagunu 2014. godine kao studentica, misleći da ću ostati dva mjeseca. I ostala sam. Bila sam u međuvremenu pola godine na Novom Zelandu, a kada sam se vraćala u Hrvatsku, srce me vuklo u Poreč. I tako je ostalo. Sada živim u Markovcu s partnerom i samo se kod kuće bavimo vinom", kaže nam energična i svestrana Hercegovka.

image
Dusko Marusic/Cropix


Pitamo ove mlade žene koje im je omiljeno vino, očekujući da će ipak iz palete odabrati neko sa svoje rodne grude. No, one nam u glas kažu - malvazija.

"A, gledajte, to je vino koje stvarno možeš piti svaki dan. Kod nas u Dalmaciji uvijek se ide na neka posebna vina i jednostavno to nisu vina koje ćeš piti svaki dan, nego su za neku prigodu. Zato obožavamo malvaziju", zaključuje Natalija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2021 13:30