
Dok s nestrpljenjem iščekujemo objavu novog Michelinovog vodiča za restorane na našoj gastro sceni, za koju prema neslužbenim informacijama doznajemo kako bi mogla biti poznata u idućih desetak dana, stigla je vijest o izdanju za Sloveniju. Šesti slovenski vodič za 2025. godinu donosi nekoliko noviteta na samom vrhu i preporučuje ukupno 72 restorana, potvrđujući status nama susjedne zemlje kao jedne od najuzbudljivijih kulinarskih destinacija u srednjoj Europi. Ovogodišnji izbor uključuje 10 novih unosa, od kojih su tri restorana dobila oznaku Bib Gourmand, a jedna zelenu Michelin zvjezdicu.
Na vrhu liste i dalje stoji Hiša Franko chefice Ane Roš, koja je i ove godine zadržala najvišu ocjenu od tri Michelinove zvjezdice, kao i zelenu zvjezdicu za održivost. Restoran Milka iz Kranjske Gore, pod vodstvom chefa Davida Žefrana, također je potvrdio svoj status i impresivnu dosljednost zadržavši dvije Michelinove zvjezdice. Svoju jednu zvjezdicu uspješno je obranilo sedam restorana: Grič, Hiša Linhart, Dam, Gostilna Pri Lojzetu, COB, Hiša Denk i Pavus. Time Slovenija i dalje ima ukupno devet restorana ovjenčanih prestižnim zvjezdicama. Zanimljivo je dodati i da je Restavracija Strelec svoju zvjezdicu ove godine izgubila.
Poseban naglasak stavljen je na održivost, gdje je restoran Plesnik u sklopu hotela iz Logarske doline po prvi put nagrađen Michelinovom zelenom zvjezdicom. Plesnik, koji je ove godine ujedno i novitet u glavnoj selekciji, istaknut je zbog svog holističkog pristupa prirodi i lokalnom okruženju, kombinirajući povijesne recepte s modernim fine diningom te koristeći namirnice, posebice meso i povrće, s vlastite farme. Kuhinju restorana postavili su kuhari Janez Bratovž i Tom Čopar. S ovim novim priznanjem te osam restorana koji su zadržali svoju nagradu, Slovenija se sada ponosi s ukupno devet zelenih zvjezdica.
U kategoriji Bib Gourmand, koja ističe restorane s odličnim omjerom cijene i kvalitete, zabilježena su tri nova imena. Lesnika iz Mozirja pojačanje je koje nudi tradicionalnu kuhinju, dok su restorani Gredič iz Dobrova v Brdih i Etna iz Divače promovirani u ovu kategoriju zahvaljujući kontinuiranom podizanju kulinarskih standarda uz zadržavanje pristupačnih cijena. S devet restorana koji su zadržali svoj status, ukupan broj Bib Gourmand objekata u Sloveniji sada iznosi dvanaest.
Osim navedenih, inspektori su u glavni izbor dodali devet novih restorana preporučenih zbog visokokvalitetne kuhinje. Među njima se ističu Jaz by Ana Roš u Ljubljani, opisan kao suvremeni bistro ležerne kuhinje, Salicornia u Kopru s jelima od morskih plodova te Grad Štanjel Restaurant & Lounge Bar u povijesnom selu Štanjel. Ostali novi restorani na popisu su Stari podrum Bled, Hiša Raduha, Dveri Pax,TaBar te već spomenuti Plesnik. Ovim se proširenjem dodatno potvrđuje dinamičnost i kvaliteta slovenske gastronomske ponude.
Komentari
0