NOVOSTI NA SCENI

Izašao je Michelinov vodič 2025. za Sloveniju, nekoliko novih restorana dobilo priznanja, jedan izgubio

Ovo je prvi puta da je u Sloveniji jedan restoran Michelinovu zvjezdicu izgubio

Dok s nestrpljenjem iščekujemo objavu novog Michelinovog vodiča za restorane na našoj gastro sceni, za koju prema neslužbenim informacijama doznajemo kako bi mogla biti poznata u idućih desetak dana, stigla je vijest o izdanju za Sloveniju. Šesti slovenski vodič za 2025. godinu donosi nekoliko noviteta na samom vrhu i preporučuje ukupno 72 restorana, potvrđujući status nama susjedne zemlje kao jedne od najuzbudljivijih kulinarskih destinacija u srednjoj Europi. Ovogodišnji izbor uključuje 10 novih unosa, od kojih su tri restorana dobila oznaku Bib Gourmand, a jedna zelenu Michelin zvjezdicu.

Na vrhu liste i dalje stoji Hiša Franko chefice Ane Roš, koja je i ove godine zadržala najvišu ocjenu od tri Michelinove zvjezdice, kao i zelenu zvjezdicu za održivost. Restoran Milka iz Kranjske Gore, pod vodstvom chefa Davida Žefrana, također je potvrdio svoj status i impresivnu dosljednost zadržavši dvije Michelinove zvjezdice. Svoju jednu zvjezdicu uspješno je obranilo sedam restorana: Grič, Hiša Linhart, Dam, Gostilna Pri Lojzetu, COB, Hiša Denk i Pavus. Time Slovenija i dalje ima ukupno devet restorana ovjenčanih prestižnim zvjezdicama. Zanimljivo je dodati i da je Restavracija Strelec svoju zvjezdicu ove godine izgubila.

image
Suzan Gabrijan

Poseban naglasak stavljen je na održivost, gdje je restoran Plesnik u sklopu hotela iz Logarske doline po prvi put nagrađen Michelinovom zelenom zvjezdicom. Plesnik, koji je ove godine ujedno i novitet u glavnoj selekciji, istaknut je zbog svog holističkog pristupa prirodi i lokalnom okruženju, kombinirajući povijesne recepte s modernim fine diningom te koristeći namirnice, posebice meso i povrće, s vlastite farme. Kuhinju restorana postavili su kuhari Janez Bratovž i Tom Čopar. S ovim novim priznanjem te osam restorana koji su zadržali svoju nagradu, Slovenija se sada ponosi s ukupno devet zelenih zvjezdica.

image
Facebook/Hotel Plesnik

U kategoriji Bib Gourmand, koja ističe restorane s odličnim omjerom cijene i kvalitete, zabilježena su tri nova imena. Lesnika iz Mozirja pojačanje je koje nudi tradicionalnu kuhinju, dok su restorani Gredič iz Dobrova v Brdih i Etna iz Divače promovirani u ovu kategoriju zahvaljujući kontinuiranom podizanju kulinarskih standarda uz zadržavanje pristupačnih cijena. S devet restorana koji su zadržali svoj status, ukupan broj Bib Gourmand objekata u Sloveniji sada iznosi dvanaest.

image
Lidija Lončarić

Osim navedenih, inspektori su u glavni izbor dodali devet novih restorana preporučenih zbog visokokvalitetne kuhinje. Među njima se ističu Jaz by Ana Roš u Ljubljani, opisan kao suvremeni bistro ležerne kuhinje, Salicornia u Kopru s jelima od morskih plodova te Grad Štanjel Restaurant & Lounge Bar u povijesnom selu Štanjel. Ostali novi restorani na popisu su Stari podrum Bled, Hiša Raduha, Dveri Pax,TaBar te već spomenuti Plesnik. Ovim se proširenjem dodatno potvrđuje dinamičnost i kvaliteta slovenske gastronomske ponude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
05. srpanj 2025 22:55