NOVI SMJER

Stara Škola sada surađuje s Anom Roš, napravili su novi jelovnik i donose još nekoliko noviteta, evo detalja

Zanimljiva suradnja iz koje su se rodila jednaka takva nova jela

Kako je ovih dana najavljeno, poznata slovenska višestruko nagrađivana chefica Ana Roš udružila je snage s istarskim restoranom Stara Škola i glavnim chefom Janom Vukasovićem u stvaranju novog kulinarskog smjera i jelovnika.

Budući da se jelovnik Stare Škole neprestano mijenja i prilagođava sezoni, a pritom zadržava fokus na bogatstvu istarskog krajolika i tradiciji regije, ni u stvaranju novih jela, od tog se koncepta nisu htjeli odmicati. Kako sami to opisuju, autohtono gastronomsko nasljeđe reinterpretiraju kroz globalnu inspiraciju i tehnike i nadilaze klasičan fine dining koncept. Jela u Staroj Školi servirana su tako da se lako dijele pa je cijelo iskustvo uživanja u večeri s dragom osobom još malo toplije.

image
Ustupljena Fotografija/
image
Ustupljena Fotografija/

Neka od jela na kojima su radili s cheficom Anom Roš su srneći file sa šumskim borovnicama, umakom od ljutike i vrganjima i Zagrebački od zeca s toplim ‘tartarom‘, grilanim kupusom i bijelim tartufom. Već su sada dostupna u Staroj Školi za večeru, a ovih dana krenuli su i s ručkom, koji rade od 13 do 17 sati i u sklopu kojeg su također dostupna jela s njihovog trenutačnog menija. Također, kako su nam rekli iz Stare Škole, trenutačno svaki gost može zatražiti da se bilo koje jelo obogati i tartufom, a u ponudi su i crni i bijeli. Detalje o cijenama i cijelu ponudu možete pogledati ovdje.

image

Zagrebački od zeca, topli ‘tartar’, grillani kupus i bijeli tartuf

Ustupljena Fotografija/
image

Srneći file, šumske borovnice, umak od ljutike i vrganji

Ustupljena Fotografija/

Suradnja s cheficom Anom Roš velika je vijest, jer upravo je ona nedavno proglašena drugom najboljom na svijetu prema izboru The Best Chefs, smatra se jednom od najcijenjenijih na svjetskoj gastronomskoj sceni, a njezin restoran u slovenskom Kobaridu danas ima tri Michelinove zvjezdice. Kako smo saznali, Ana je s Janom Vukasovićem, chefom koji je nasljedio kuhinju Stare Škole nakon Priske Thuring, sudjelovala u stvaranju svih novih jela, usmjeravala ga i bila dio kreativnog procesa, a tako će biti i dalje.

image
Ustupljena Fotografija/

"Iz doline Soče, Istra mi je uvijek bila nadohvat ruke, ne samo geografski, već i emotivno. Ova suradnja odražava moje uvjerenje da najbolja kuhinja uvijek nastaje kroz dijalog i suradnju. Podrška mladim talentima i davanje prilike da pronađu vlastiti glas ključno je za razvoj gastronomije", komentirala je Ana Roš ovu suradnju.

Suradnja između Ane Roš i Jana Vukasovića, poručuju iz Stare Škole, odražava Aninu trajnu predanost njegovanju i osnaživanju nove generacije kulinarskih talenata.

image
Ustupljena Fotografija/

"Svako jelo mora odražavati ono u što vjerujemo i gdje se nalazimo. Inspiraciju crpim iz istarske gastronomske baštine i ljudi koji stvaraju sjajne stvari u vlastitim kuhinjama, na svojim imanjima i vrtovima. Inspiracija su mi ljudi poput moje bake, majke i naših dobavljača, koji tek nakon bezbroj popijenih kava na njihovoj terasi postaju sigurni da ćeš njihove proizvode koristiti s poštovanjem. Zahvalan sam na prilici da surađujem s Anom koja me svakog dana potiče da pomičem svoje granice i drukčije promišljam o svemu što stvaram" rekao je Jan Vukasović.

Stara Škola inače je smještena u malom mjestu Krasica kraj Buja i, osim dobre hrane, ovdje se za vrijeme toplih dana u ručku ili večeri može uživati i na simpatičnoj terasi s prekrasnim pogledom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2025 17:23