Kako je ovih dana najavljeno, poznata slovenska višestruko nagrađivana chefica Ana Roš udružila je snage s istarskim restoranom Stara Škola i glavnim chefom Janom Vukasovićem u stvaranju novog kulinarskog smjera i jelovnika.
Budući da se jelovnik Stare Škole neprestano mijenja i prilagođava sezoni, a pritom zadržava fokus na bogatstvu istarskog krajolika i tradiciji regije, ni u stvaranju novih jela, od tog se koncepta nisu htjeli odmicati. Kako sami to opisuju, autohtono gastronomsko nasljeđe reinterpretiraju kroz globalnu inspiraciju i tehnike i nadilaze klasičan fine dining koncept. Jela u Staroj Školi servirana su tako da se lako dijele pa je cijelo iskustvo uživanja u večeri s dragom osobom još malo toplije.
Neka od jela na kojima su radili s cheficom Anom Roš su srneći file sa šumskim borovnicama, umakom od ljutike i vrganjima i Zagrebački od zeca s toplim ‘tartarom‘, grilanim kupusom i bijelim tartufom. Već su sada dostupna u Staroj Školi za večeru, a ovih dana krenuli su i s ručkom, koji rade od 13 do 17 sati i u sklopu kojeg su također dostupna jela s njihovog trenutačnog menija. Također, kako su nam rekli iz Stare Škole, trenutačno svaki gost može zatražiti da se bilo koje jelo obogati i tartufom, a u ponudi su i crni i bijeli. Detalje o cijenama i cijelu ponudu možete pogledati ovdje.
Suradnja s cheficom Anom Roš velika je vijest, jer upravo je ona nedavno proglašena drugom najboljom na svijetu prema izboru The Best Chefs, smatra se jednom od najcijenjenijih na svjetskoj gastronomskoj sceni, a njezin restoran u slovenskom Kobaridu danas ima tri Michelinove zvjezdice. Kako smo saznali, Ana je s Janom Vukasovićem, chefom koji je nasljedio kuhinju Stare Škole nakon Priske Thuring, sudjelovala u stvaranju svih novih jela, usmjeravala ga i bila dio kreativnog procesa, a tako će biti i dalje.
"Iz doline Soče, Istra mi je uvijek bila nadohvat ruke, ne samo geografski, već i emotivno. Ova suradnja odražava moje uvjerenje da najbolja kuhinja uvijek nastaje kroz dijalog i suradnju. Podrška mladim talentima i davanje prilike da pronađu vlastiti glas ključno je za razvoj gastronomije", komentirala je Ana Roš ovu suradnju.
Suradnja između Ane Roš i Jana Vukasovića, poručuju iz Stare Škole, odražava Aninu trajnu predanost njegovanju i osnaživanju nove generacije kulinarskih talenata.
"Svako jelo mora odražavati ono u što vjerujemo i gdje se nalazimo. Inspiraciju crpim iz istarske gastronomske baštine i ljudi koji stvaraju sjajne stvari u vlastitim kuhinjama, na svojim imanjima i vrtovima. Inspiracija su mi ljudi poput moje bake, majke i naših dobavljača, koji tek nakon bezbroj popijenih kava na njihovoj terasi postaju sigurni da ćeš njihove proizvode koristiti s poštovanjem. Zahvalan sam na prilici da surađujem s Anom koja me svakog dana potiče da pomičem svoje granice i drukčije promišljam o svemu što stvaram" rekao je Jan Vukasović.
Stara Škola inače je smještena u malom mjestu Krasica kraj Buja i, osim dobre hrane, ovdje se za vrijeme toplih dana u ručku ili večeri može uživati i na simpatičnoj terasi s prekrasnim pogledom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....