JARKE BOJE

JEDEMO SEZONSKI: Ovo su namirnice koje ne smijete propustiti na tržnicama u srpnju (IMAMO I RECEPTE!)

Ovo je doba godine kada su tržnice jednostavno prepune života!

Sve pršti jarkim bojama, a svježe voće i povrće nas samo mami. Pa neka vas namami! Zato smo za vas pripremili i recepte koje biste svakako trebali isprobati u srpnju, kada je ovo voće i povrće najukusnije.

Krastavci

Mi ih volimo uzgojiti i pobrati u vlastitom vrtu, a i pune su ih tržnice - za kiseljenje nabavite sitnije primjerke, dok će za salate, čušpajze, dipove, smoothieje te hladne i tople juhe najbolji biti malo impresivniji primjerci.

Hladna juha od krastavaca

Zagreb, 260814.
Hladne juhe osmislila je i skuhala Vana Babic, urednica web-a dobrahrana.hr. Juhe su povrtne, intenzivnih boja sa zanimljivim dodacima.
Na fotografiji: Juha krastavac
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Kukuruz

Može se kuhati u vodi, no najviše će okusa očuvati ako se kuha na pari, što je posebno preporučljivo kada je kukuruz vrlo mladi. Salate od kukuruza opet otvaraju brojne mogućnosti: dovoljno ih je malo zauljiti i zakiseliti i jelo je spremno.

Sedam ukusnih ideja za pripremu kukuruza

delicious corn soup and bread, top view, vertical, closeup
Getty Images/iStockphoto

Mrkva

Ako se jede sirova mrkva će organizam namiriti kalijem, kalcijem, željezom i cinkom, koji se djelomično gube kuhanjem. Ali nemojte da vas to obeshrabri, isprobajte ju kuhanu i slanim i slatkim receptima.

Pet provjereno dobrih recepata s kraljicom povrća

Zagreb, 270317.
Nastasja Petric napravila je zdrava jela za djecu koja se mogu ponijeti u park, za boravak na zraku.
Od zdrave grickalice na bazi voca, slanih keksa, salate, pecenog batata i vocne salate.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Paprika

Punjene i prazne, pečene i pomalo paprene paprike... Kako god pripremljene bile, mi ih obožavamo! Uzeli smo sve moguće vrste i boje, slatke, ljute ili žestoke i napravili juhe, namaze, sendviče...te omastili brk i mesnim i bezmesnim jelima!

Pet pravih ljetnih recepata, a nisu punjena paprika

Zagreb, 180815.
Paprike i jela od njih pripremila ja urednica u Dobroj hrani Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Tikvica

Iako niste ljubitelj povrća, pohanim tikvicama se uvijek svi vesele. Vrijeme je da prigrlite još koji način pripreme ovog ljetnog povrća! Nakupovali smo različite vrste tikvica i napravili pravu gozbu. Tikvice na salatu, punjene čili tikvice, špacle i u kombinaciji s ribom. Vrijeme je za recepte!

Tikvice na sedam neodoljivih načina

Zagreb, 010714.
Jela od tikvica, osmislila i pripremila Mateja Domitrovic urednica u Dobroj hrani. Jela su od juhe, rizota, tjestenine, svjeze tikvice na salatu, ukiseljene tikvice, razne vrste pecih u pecnici sa zacinima i varivo od tikvica.
Na fotografiji: Razne vrste tikvica pecene u pecnici sa zacinima.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Breskve

Breskve smo grilali, ubacili ih u slatke pite i u slane salate! Osvježavajućeg, slatkog i punog okusa breskve su jedno od omiljenog ljetnog voća. Odlično paše uz sir s plavom pljesni, uz pršut, u kombinaciji s mentom u osvježavajućim pićima, a odlično se slaže i s kokosom.

Devet načina kako iskoristiti ljetne breskve

Ana-Marija Buić

Borovnice

Ove male bobice kriju čudesna ljekovita svojstva. Odličan su izvor flavonoida, posebno antocijana koji ima odlična antioksidativna i protuupalna svojstva te održava stjenke krvnih žila elastičnima. Antocijan je zaslužan za tamnu boju borovnica.

Ljetni sladoled od pečenih borovnica i creme fraichea

Homemade blueberry ice cream witch fresh blueberries. This creamy delicious ice cream is a perfect treat on a sunny day.
Getty Images/iStockphoto

Mahune

Ne postoje samo zelene i žute: na tržnicama police krase pjegasti primjerci ili dugačke, poput špageta - a dobre su sve! Donosimo vam recepte koji su zbog mahuna genijalni!

Recepti koji su genijalni samo zbog mahuna

Green beans in tomato sauce
Getty Images/iStockphoto

Nektarine

Dugo se vjerovalo u mit da je ovo voće nastalo križanjem breskve i šljive. Ipak, stručnjaci iz područja agronomije smatraju da je nektarina zapravo jedna vrsta breskve, koja je kroz prirodnu mutaciju izgubila dlačice. Upravo zbog velike sličnosti s breskvom nektarina se u narodu naziva breskva s glatkom kožom.

Kolač s malinama i nektarinama

Zagreb, 240517.
Mateja Domitrovic napravila je 4 jednostavna kolaca koji se umjesaju i peku u komadu i kao takvi serviraju.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Blitva

Tržnice su se zazelenile i ušarenile. Ne samo voćem, već i povrćem, a pogled na šarene listove blitve ne znači da vam možda trebaju naočale. Da, kod nas se konačno počela uzgajati i na tržnicama prodavati šarena blitva. Pardon, uzgajala se i do sada u nekim privatnim povrtnjacima, ali na štandovima je stvarno bila rijetkost.

Osam recepata zbog kojih ćete napokon zavoljeti blitvu

Zagreb, 250914.
Jela od krumpira.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:50