JRE DARUJE GOSTE

Jedinstveni darovi u hrvatskih chefova simboliziraju neprocjenjivost odlaska u restoran

 Fabio Simicev
Hrvatski Jeunes Restaurateurs d‘Europe osmislio je posebni dar za goste koji produbljuje iskustvo odlaska u restoran

Povratak u restoran obično se ne temelji isključivo na pamtljivom jelu koje ste ondje pojeli, nego i na čitavom nizu iskustava koje ste ondje doživjeli. Zapamtit ćete ljubaznog konobara koji je dao dobru preporuku za vino, nenametljivo se ubacio u vaš razgovor, objasnio vam podrijetlo namirnice, a usput vam otkrio i tajnu lokaciju gdje je sami možete ubrati sutradan nakon doručka ako još malo odlučite produljiti svoj boravak. Provedeno je niz istraživanja kojim se dokazuje da gosti žele kroz gastronomiju upoznati autohtonu kulturu nekoga kraja, a još uvijek je u Hrvatskoj premalo restorana koji doista promišljaju o konceptu na takav način.

image
Fabio Simicev

Slijepa karta

Hrvatska podružnica prestižnog udruženja Jeunes Restaurateurs d´Europe osmislila je posebni dar za goste koji simbolizira to neprocjenjivo iskustvo koje dobivate s odlaskom u restoran. Radi se o staklenim teglicama ispunjenim lokalnom namirnicom koju su izabrali chefovi, a dolazi s pismom gdje u 39 točaka saznajete doista nevjerojatne činjenice o njoj. Gostu koji možda ne poznaje namirnicu tada postaje potpuno jasno koliko je neprocjenjiv dar koji ima u rukama, jer nečije vrijeme, trud, emocije i iskustvo ne možete naplatiti.

Staklenke su omotane papirom koji je ručno oslikan biljnim pigmentima, a obojeni obrisi predstavljaju simbol slijepe karte nepoznatog teritorija, baš kao što je i odlazak u restoran. Za sada se u njihovim poklonima mogu pronaći med s otočja Kornati poznatiji kao kurnatski med, motar, kapari i paski, mladi izdanci češnjaka. Paski su posebno karakteristični za kuhinju Kvarnera. Stabljika neodoljivo podsjeća na šparoge, a bitno ih je brati prije razvijanja cvijeta. Njihov okus je neka mješavina mladog luka i češnjaka, no znatno blaži. Paski se najradije jedu na salatu s kuhanim jajima, iako se dobro snalazi i u fritaji, varivima i raznim salatama.

image
Fabio Simicev


Kurnatski med je također vrlo neobičan i prilično ga je teško nabaviti. Izniman je zbog visokog postotka peluda kadulje koji je najčešće varira između 80 i 90 posto. Nekad davno koristio se isključivo u medicinske svrhe jer ga je izuzetno zahtjevno napraviti. Chefovi restorana kroz ovaj dar željeli su gostu dati simbol neprocjenjivog i kroz okus povesti gosta na putovanje hrvatskim teritorijem koji iz JRE-a nazivaju katastrom okusa.

Passion Week

Darovi su proizvod suradnje Sanje Vukman i Kina Tesla. Za sada su namijenjeni gostima koji sudjeluju u manifestaciji Passion Week by Mastercard u kojoj imate prilike konzumirati tri slijeda za dvije osobe po cijeni od 700 kuna. U manifestaciji sudjeluju svi članovi udruženja, a na službenim stranicama JRE Croatia možete pronaći popis svih restorana članova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:38