Hasan Kutluata se u Turskoj brine o pčelama koje prave - ludi med. Nad obroncima gusto pošumljenih planina Kaçkar nalazi se jedno od dva mjesta na svijetu na kojima je moguće pronaći takav med - ‘deli bal‘. Osim ondje, proizvodi se još i u nepalskom planinskom lancu Hindukuš na Himalaji.
Ljekovit, no opasan
‘Bal‘ znači med, a ‘deli‘ znači lud. Takav ludi med nastaje kad pčele skupljaju nektar s cvijeća ljubičastog rododendrona. Taj nektar sadrži prirodni toksin nazvan ‘grayanotoksin‘. Količina koja ulazi u med varira ovisno o sezoni i o tome s kojeg drugog cvijeća pčele uzimaju nektar. Samo jedna žlica tog meda može izazvati pospanost, no ako pojedete cijelu staklenku, mogli biste završiti u bolnici.
Deli bal se tisućljećima koristio kao narodni lijek. Jedna žlica dnevno se koristila za snižavanje krvnog tlaka, a koristio se i kao seksualni stimulans. Danas je toj potencijalno opasnoj deliciji cijena vrlo visoka.
Radi se o vrsti meda jantarno crvene boje, oštrog mirisa i zemljanog okusa. Ispod slatkoće meda se krije biljna gorčina, a u stražnjem dijelu grla stvara se žarenje.
Med je odličan dodatak prehrani ovih dana, evo kako možete biti sigurni da kupujete pravu stvar
Kutluata kaže da halucinacija nije posljedica konzumacije ove vrste meda, no on može uzrokovati vrtoglavicu, nizak krvni tlak, blagu vrućicu, mučninu i poteškoće s hodanjem.
- Previše bilo čega je štetno, pa i previše meda, dodaje Kutluata za CNN.
Obara vojske i medvjede
Takav med ima moć srušiti cijelu vojsku. Naime, još u 4. stoljeću prije Krista, grčki vojskovođa Ksenofont je pisao o vojnicima koji su pretjerali s tim medom. Napisao je da nitko od njih nije mogao ustati, a oni koji su pojeli nešto manje količine meda, djelovali su kao da su izrazito pijani. S druge strane, oni koji su ga pojeli puno, izgledali su poput luđaka, a neki čak i kao da umiru. Ležali su kao da je vojska upravo pretrpjela veliki poraz.
Kutluata je za CNN ispričao i da su velik problem medvjedi koji pokušavaju dosegnuti taj med.
Ovim se medom bavi njegova obitelj: roditelji, supruga i sin. To je pčelarska obitelj od tri generacije.
Kvaliteti meda doprinosi čistoća okoliša.
- Ono što nas čini drugačijima je priroda, nadmorska visina i odsutnost naselja. To igra veliku ulogu u procesu proizvodnje, priča supruga Emine.
Deli bal je samo jedan od medova koje obitelj uzgaja. Nakon ljubičastog rododendrona, cvjeta bijeli kesten, a nakon toga i bijeli rododendron. Tijekom ljeta, ako nije kišno vrijeme, pčele mogu napuniti košnicu za dvadesetak dana. Što je med dulje u košnici, to mu je veća kvaliteta, a ona se određuje promilnom vrijednošću.
U turskim je domovima med osnovna namirnica za doručak, a osim okusa, tu su i njegova ljekovita svojstva. Ova obitelj ga koristi kao prirodni antibiotik, dok same pčele i rad s njima smatraju dobrima za mentalno zdravlje.
Dok se u Turskoj, ali i nekim drugim zemljama, deli bal med legalno prodaje, Američka agencija za hranu i lijekove ne preporučuje njegovu konzumaciju zbog opojnih svojstava i mogućnosti trovanja u slučaju konzumacije velike količine takve vrste meda.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....