RECEPTI NASTASJE CHIARE PETRIĆ

JESTIVI POKLONI: Iznenadite prijatelje najslađim darovima koje ćete pripremiti u posljedni tren!

 Berislava Picek / CROPIX
Za velike i male!
Za velike i male!

Nedavno sam pročitala jedan članak u kojem su dokazali da je ranije ukrašavanje doma božićnim ukrasima dobro za našu sreću i da su takvi ljudi mnogo sretniji. Mora da sam ja onda najsretnija osoba na svijetu jer kod nas Božić traje od sredine studenoga pa do kraja siječnja. Sigurna sam da to ima veze s mojim djetinjstvom iz kojeg sam najveću radost vukla upravo u blagdansko vrijeme. Stan se kitio svim mogućim i nemogućim ukrasima, sve je bilo u crvenoj, zelenoj i zlatnoj boji, a osim prepoznatljivih mirisa cimeta, oraha i vanilije, među najdražim mi je svakako miris bora. Lampica je bilo posvuda, a ne samo na boru, a sve je to upotpunio topli osjećaj iznutra kada bismo uz šalicu čaja gledali snijeg kako pada kroz prozor.

Da su i darovi značajan dio dječjih uspomena, složila bih se samo iz razloga što se ništa ne može mjeriti s time kada ispod drvca vidimo puno malih zapakiranih poklončića koji čekaju božićno jutro kako bismo ih s najvećim veseljem i znatiželjom otvarali. Pa iako to ne moraju biti veliki i skupi pokloni, kidanje ukrasnog papira davalo je dovoljno zadovoljstva samo po sebi. Naši su stolovi bili obilato ispunjeni mirisnim kolačićima koje je vrijedno pripremala baka uz malo naše pomoći. Slatkog nikada nije nedostajalo, ali upravo su me sve te asocijacije na Božić inspirirale da za blagdanski broj Dobre hrane osmislim slasne, jestive domaće poklone koje možete darivati svojim gostima i uljepšati im hladne zimske dane.

Kikiriki granola

Zagreb, 291117.
Jestivi darovi za Bozic prema ideji Nastasje Petric.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Kod nas se najčešće pio čaj, topla čokolada ili kakao s dodatkom cimeta ili naranče koji grije dušu, a koji se kao poklon može darovati na žlici s raznim ukrasima i upakirano s božićnim detaljima. Čokoladice možete napraviti i sami, a sve što je potrebno je da otopite čokoladu, začinite je esencijom po želji i posipate po njoj što god vam padne na pamet ili što god vas vraća u djetinjstvo.

Žlice za toplu čokoladu

Zagreb, 291117.
Jestivi darovi za Bozic prema ideji Nastasje Petric.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Ja sam se, pak, odlučila za nešto egzotično pa će se tako na mojim čokoladicama moći osjetiti čips od kokosa i prah od malina. Granolu za užurbana jutra nije komplicirano napraviti, no još ćete dodatno uljepšati nekome blagdane ako je napravite umjesto njih, zapakirate u lijepu staklenku s etiketom i zaželite im sve najbolje uz domaći hrskavi doručak ili dodatak slasticama. Kekse volimo svi, a pogotovo za Božić, jer mogu dugo stajati na stolu, dočekati Novu godinu i željene goste.

Domaći čokoladni pokloni

Zagreb, 291117.
Jestivi darovi za Bozic prema ideji Nastasje Petric.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Budite kreativni te složite vlastitu kombinaciju sastojaka za kekse, posložite ih u staklenku i napišite upute kako se izrađuju. Takav dar sigurno neće očekivati jer ste već pola posla učinili za njih i olakšali im pripremu blagdanskih slastica. Od srca vam želim sve najbolje za nadolazeće blagdane te se nadam da sam vas inspirirala s nekom novom idejom kako ove godine uljepšati Božić sebi i drugima.

Zobeni keksi s čokoladom i lješnjacima

Zagreb, 291117.
Jestivi darovi za Bozic prema ideji Nastasje Petric.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. prosinac 2025 20:05