POMAKNUTI KLASIK

Kad mi dosade krafne, radim slasne međimurske langoše, najbolji su s vrhnjem i češnjakom

 Lidija Lončarić/
Priznajem, međimurski langoši uvijek su mi bili draži od krafna. Ove godine odlučila sam ih poslužiti u malo drugačijem izdanju

Vrijeme poklada, priznat ću vam, nije mi najdraže doba godine. I to samo zato što, iako sama sebi iz godine u godinu obećavam da neću pretjerivati, najčešće isprobam sve krafne u gradu, i kasnije požalim. Iako sam si nakon velikog testa krafni obećala da jedem zdravije, ovih su dana ipak prevagnuli običaji i nostalgija. Naime, kao netko tko je odrastao u Međimurju i uvijek radije bira slane ispred slatkih jela, u mojem srcu langoši, ili poderane gaće, uvijek će u ovo doba biti na prvom mjestu. Tako si niti ove godine nisam mogla dopustiti da vrijeme masnih i slasnih zalogaja prođe bez njih.

image
Lidija Lončarić/

U Međimurju se langoši peku za svaki veliki događaj u manjim mjestima, u svako godišnje doba kada grad zaživi i počnu manifestacije, vjerojatno svaki Međimurec dobro zna i za slavni kiosk s langoišima i, ono najvažnije, posebno su popularne upravo u doba poklada. Dok se krafnama obično slade oni najmlađi, starijima preostaje da na slasno prženo tijesto dodaju nadjeve poput majoneze, kečapa ili, meni omiljenog klasika, vrhnja s češnjakom. Sva ta promišljanja o langošima, natjerala su me da se raspitam za dobar klasični recept, i napravim ih sama. Na kraju sam, inspirirana jednim putovanjem u Sloveniju i ponudom tamošnje gostilne Rajh, gdje sam također jela odlične langoše, vrhnju s češnjakom dodala još pokoji dodatak, i napravila male zalogaje za prste polizati. Čini se da ovaj tjedan ponovno preskačem brojenje kalorija. Kad je bal...

image
Lidija Lončarić/

Langoši s umakom od vrhnja (za 20-ak manjih komada)

Trebat će vam:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 250 ml tekućeg jogurta
  • 125 ml mlijeka
  • 20 g kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli

Za umak:

  • 1 čašica vrhnja
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 žlica ribanog hrena
  • 1 žlica sjeckanog lista peršina
  • sol i papar
  • Drugi dodaci prema želji (crvena paprika, mladi luk, šunka, salata...)

Priprema:

U mlako mlijeko stavite kvasac, žličicu brašna i šećera i pustite da stoji 15-ak minuta na toplom. Kada se zapjeni, dodajte kvasac u brašno u koje ste već ubacili jedno umućeno jaje i jogurt. Sve zajedno pomiješajte, dodajte sol i umijesite tijesto. Tijesto treba biti mekano i lagano. Oblikujte ga u kuglu, premažite uljem i stavite da se na toplom diže sat vremena. Nakon toga, tijesto podijelite na jednake kuglice i stavite ih na pobrašnjenu podlogu. Pustite da stoje 20-ak minuta pokrivene krpom, a zatim oblikujte prema želji, i pecite u vrućem ulju. Langoši ne smiju dodirivati dno posude pa se pobrinite da imate dovoljno ulja, i okrećite ih kada se stvore veliki mjehuri (ja ih uvijek volim ispeći malo jače, tad i rubovi postaju hrskavi). Umak napravite tako da pomiješate sve sastojke. Poslužite umak s prženim pecivom i dodajte druge sastojke prema želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:27