PROVJERENI RECEPTI

Kad shvatite da vam za izradu ledenih slastica treba samo ledenica, ljeto može početi!

Vizual: Vesna Veselić/ HANZA MEDIA

Ljeti nema boljeg deserta od sladoleda, ali nisu svi sladoledi - sladoledi! Da... Vjerojatno ste više puta čuli/pročitali da se talijanski gelato smatra svojevrsnim sinonimom za sladoled, ali zapravo ni on nije - sladoled. Logika koja stoji iza podjele ledenih slastica zapravo uopće nije komplicirana. Možemo reći da se ledene slastice dijele na četiri vrste: sladoled, sorbet, šerbet i granita.

Manje kremaste inačice

Granita, šerbet i sorbet manje su kremaste inačice kojima je baza šećerni sirup, često neko voće ili voćni pire te led. Glavna karakteristika granite su upravo kristalići leda. Zato njezinu površinu više puta grebemo vilicom i vraćamo je u hladnjak nekoliko puta tijekom dana da bi kristalići bili postojani.

RECEPT: Granita od limuna i mente

image
Granita od limuna i mente
Marko Miščević

Sorbet se od granite razlikuje po teksturi, on je puno kremastiji, a takav postaje intenzivnim blendanjem, bez dodavanja mlijeka. Šerbet je, pak, sorbet u koji dodajete mlijeko ili jogurt pa samim time više nalikuje “sladoledu”.

RECEPT: Frosé od ružičastog vina, sirupa i borovnica

image
Frose od ružičastog vina, sirupa i borovnica
Marko Miščević

Sladoled ili gelato ili... la glace?

Eh sada, sladoled! Ono što mi poznajemo kao omiljenu ljetnu lizalicu jest bazirano na slatkom vrhnju ili mlijeku te žumanjcima. Kod sladoleda se krema uvijek prvo kuha, a zatim hladi te dugo miješa u sladoledomatu. Naravno, u tako nastalu smjesu dodaju se okusi po želji. Kad napravite dobru bazu, lako je dodati okuse koje preferirate. Žumanjci smjesi daju bogatu i baršunastu teksturu. Šećer je potreban jer pomaže da sladoled postane gladak i mekan. Također, umjesto šećera možete koristiti med, agavin sirup ili javorov sirup. Ono što je ključno jest ''bućkati'' smjesu. Ovo se odnosi na otvaranje zamrzivača svakih sat vremena i miješanje smjese dok ponovno ne postane potpuno glatka.

BAZNA SMJESA JE SVETINJA

Jednom kada ste napravili baznu smjesu, dodavanje željenog okusa je najmanji problem.

To možete učiniti tako da prilikom kuhanja bazne smjese obogatite mlijeko i slatko vrhnje, na primjer, mahunom vanilije, ukoliko želite sladoled od vanilije ili tako da dodate okus nakon što je cijela bazna smjesa gotova. Ako okus stvarate dodavanjem pirea od voća, dodajte malo više slatkog vrhnja nego mlijeka u baznu smjesu kako biste kompenzirali višak vode iz voća. Kušajte smjesu kako biste mogli okusiti ima li previše ili premalo voća/aroma. Najpoznatije ledeno zadovoljstvo mora sadržavati minimalno 10% mliječne masti, mora se miješati tijekom zamrzavanja (zato se koriste aparati za izradu sladoleda) te mora biti slatko.

RECEPT: Lažni sladoled od čokolade i keksa

image
Lažni sladoled od čokolade
Marko Miščević

Vratimo se na gelato. Hrvatski slastičar Robert Hromalić svojedobno je za naš magazin objasnio kako talijanski gelato sadrži manje mliječne masti i zraka od klasičnog sladoleda te se služi na temperaturi višoj nego sladoled, zbog čega mu je i tekstura mekša. Također, upozorio je da Talijani danas većinu svojih sladoleda baziraju na upitnim pastama i praškovima pa iz tog razloga preferira francuski “la glace” koji sadrži ponešto stabilizatora te glukozu kako bi se spriječila kristalizacija.

NESRETNICI BEZ SLADOLEDOMATA

Proces zamrzavanja pretvara vodu u led, a led se vrlo često voli zgrušati, a ako ste skloni tome da samo malo promiješate smjesu vjerojatno ćete dobiti neravnomjerne komade leda, a ne kremastu smjesu. Zato, ako ćete sladoled pripremati ručno budite žustri i uporni u miješanju.

Ako imate aparat za sladoled, nemate brige, samo sve sastojke ubacite u njega i čekate da odradi svoj posao! Također, zamrznuti sladoled možete miksati u blenderu svakih sat vremena i vraćati ga u hladnjak. Još jedan pametan trik je da zdjelu u kojoj ćete zamrzavati sladoled stavite 24 sata prije u hladnjak.

via GIPHY

FroYo iliti smrznuti jogurt

Još jedna, izvan naših granica popularnija, inačica sladoleda jest smrznuti jogurt. Smrznuti jogurt nije doslovno jogurt koji smo zamrznuli. Vrlo često mu se dodaje voćni pire ili neka druga kremasta alternativa, a nerijetko i žumanjci na početku izrade. Tekstura mu je mekša od sladoleda i lakše se topi.

RECEPT: Peanut butter & jelly froyo

image
Peanut butter froyo
Marko Miščević

Sam svoj majstor

U ovom sam editorijalu pripremila pet ledenih inačica za koje vam neće trebati sladoledomat, a čijim se okusima zaista možete poigrati. Umjesto limuna i mente, za granitu možete koristiti lubenicu, a za sorbet bilo koje bijelo ili ružičasto vino s više kiseline. Opcija izrade sladoleda sa smrznutom bananom jedan je od najčešćih načina brzinske pripreme, ali ovdje riskirate da baš svaki sladoled koji napravite, bez obzira na to koje okuse u njega dodajete, ima aromu banane.

KORAK PO KORAK RECEPT: Sladoled od bijele čokolade, tonke i maslinova ulja

image
Sladoled od bijele čokolade, tonke i maslinova ulja
Marko Miščević

Zato budite hrabri, koristite čokoladu s visokim postotkom kakaa, začine poput kardamoma ili pimenta i - nabavite kvalitetan blender. Blendanje leda, smrznutih banana i drugog voća će iscrpiti onaj prosječan. Kad nabavite sve navedeno, samo je kornet granica!

Modlice i oblici

Osim standardnih kalupa, omiljenu sladolednu kremu možete zamrznuti u raznim silikonskim oblicima koji ionako podnose nisku temperaturu zamrzivača. Nekako se kao glavna baza nameće jogurt, slatko vrhnje, voćni sokovi, ali i alkoholna pića u malim količinama. Pa tako kad je lubenica u pitanju, osim što podnosi dodatak soli jer dodatno naglašava slatkoću ploda, fino se sljubljuje s vinima, pjenušcem ili tequilom. Poslije lagane ljetne večere ekipa će vas sigurno nagraditi pljeskom ili poljupcem servirate li im ovo voćno - alkoholno osvježenje na štapiću. A ako pripremate ljetnu zabavu sladoled s dodatkom voća, začinskog bilja ili svima omiljene čokolade dobit će pozornost koju zaslužuju. Ne zaboravite ih servirati na ledu, ako se odmah ne konzumiraju. Stoga mašti na volju, sviđaju li vam se naše ideje, ukradite ih i kreirajte ledene oblizeke.

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE

Priznajte, vjerojatno vam nikada nije palo na pamet da možete kornete napraviti kod kuće. E pa možete! Jednostavno je poput izrade palačinki, tijesto za kornete ćete napraviti za čas, a najbolje od svega je što se možete poigrati s okusima koje volite. Napravite čokoladne kornete ako su vam takvi draži, a mi vam donosimom osnovni recept.

Trebat će vam:

2 jaja
65 g šećera
30 g rastopljenog maslaca
3 žličice mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
45 g brašna
prstohvat soli
3 žličice suncokretovog ulja

Priprema:

U velikoj zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom. Dodajte maslac, mlijeko i vaniliju. Postupno umiješajte brašno s kuhačom te dodajte sol. Ako vam se čini da je tijesto pregusto, dodajte još malo mlijeka. Malu tavicu zagrijte na srednjoj vatri. Tavicu lagano premažite uljem. Jednu malu kutlaču smjese dodajte u tavicu i formirajte ju u krug, kao za palačinke. Pecite dok ne postane zlatno s jedne i druge strane. Maknite s vatre i tijesto oblikujte u kornet dok je još vruće. Stavite kornete na kuhinjsku šipku da se ohlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:16