POGLEDAJTE OVO

Kakav hit! Video istarskih nona koje pripremaju fuže pogledalo preko pola milijuna ljudi

 Berislava Picek/cropix/
Naučite kako napraviti fuže u gustom, slasnom mesnom umaku od istarskih nona...

Na popularnoj Facebook stranici Pasta Grannies, ovih smo dana naišli na video u kojem pet nona iz Istre priprema fuže u gustom, mesnom umaku, pritom objašnjavajući što i kako točno napraviti kako bi ručak baš uvijek ispao kako treba. Elena, Barbara, Rita, Lorena i Ariela dolaze iz Brtonigle, istarskog mjesta u kojem se govore i hrvatski i talijanski jezik, a kroz video ističu kako se iznimno ponose istarskim maslinovim uljem i sjajnom malvazijom.

U video se jasno može vidjeti sama pripreme jela, od umaka za koji koriste velike količine masti i maslinova ulja, luka i junetine, do točno navedenih mjera za savršene fuže. Istarske none, naime, fuže rade od jednog kilograma 00 brašna, 6 jaja, dva prstohvata soli i oko 300 mililitara vode. No, kako u videu govori nona Elena, sve se zapravo radi od oka, dodaje i oduzima po potrebi. Spominje i kako tjesteninu radi od 7 ili 8 godine te je u tome dovoljno vješta, što je i lako zaključiti iz njezinih spretnih pokreta i miješenja tijesta.

image
Berislava Picek/cropix/

Istarske none u videu su otkrile i kako su se fuži uvijek pripremali za posebne prilike upravo zato što se poslužuju s mesom i rade ručno, a kada bi se radili, pomoći oko pripreme došli bi čak i susjedi. Nona Lorena rekla je i kako je svakodnevno, siromašnije, ali tradicionalno jelo u Istri uglavnom dobra maneštra.

Video istarskih nona koje pripremaju fuže na Facebooku je pogledalo preko pola milijuna ljudi, dok je na YouTubeu isti video pogledalo gotovo 50 tisuća ljudi.

Pasta Grannies projekt je koji je nastao kada je pokretačica Vicky Bennison istraživala talijansku kuhinju i shvatila kako se starinski recepti danas više ne prenose na mlađe generacije. Upravo je tako i došla na ideju da se baci u potragu za vrijednim bakama, zabilježi njihove tradicionalne recepte te ih s ostatkom svijeta podijeli na svojim kanalima. U sklopu svog projekta 2019. godine izdala je čak i kuharicu "Pasta Grannies".

U slučaju da vas je video zainteresirao za pripremu fuža kod kuće, svakako pogledajte i naš korak po korak recept koji smo snimili kada smo nedavno posjetili obitelj Benvenuti te nam je nona Mirjana pripremila pravu istarsku gozbu.

KORAK PO KORAK RECEPT

image
Berislava Picek/cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:47