SAVJETI PRI KUPNJI BRESAKA

KAKO IZABRATI NAJBOLJE BRESKVE? Evo na što trebate paziti prilikom kupnje ovog omiljenog ljetnog voća!

 Berislava Picek / Cropix
 

I konačno smo dočekali vrhunac sezone omiljenog ljetnog voća. Onog koje se obavezno nosi na more i uživa u plićaku. Riječ je dakako o breskvama. Ipak, na dobre breskve nije lako naići, često nas mame mirisom, a na dodir su tvrde kao kamen ili su već prezrele pa nam ni kao takve ne odgovaraju ako ih uzmemo u većim količinama jer će nam brzo istruliti kod kuće. Kako odabrati breskve koje će vam "izdržati" određeno vrijeme kod kuće, a istovremeno su i ukusne za konzumaciju

Na što obratiti pozornost?

Boja je na prvom mjestu. Najbolje breskve su živopisnih boja zlatno-crvene kože dok je meso jarko žuto. Ako je breskva svijetlo žute boje prema stabljici radi se o znaku kako je voćka nedovoljno zrela. Ako su šare u području stabljike intenzivnije žute boje to je pokazatelj kako je voćka zrela. Preskočite voće koje po sebi ima bilo kakva udubljena, modrice, zelene mrlje ili naboranu kožu.

Tekstura

Ako kupujete veće količine, dobro je uzeti breskve koje su različitog stupnja zrelosti. Ako pritisnete u blizini stabljike, a plod je blago mekan, znači da je i zreo. Ipak, propustite one sasvim mekane jer takve neće dugo trajati osim ako ih ne mislite odmah konzumirati.

Za što vam trebaju?

Ako ih planirate peći same ili ubaciti u pite, svakako uzmite one zrelije jer je bitno da imaju što više slatkoće i da su što mekanije. Ako ćete ih tek za tri dana baciti na roštilj onda ipak uzmite nešto tvrđe.

A čuvanje?

Najbolje je da breskve budu na sobnoj temperaturi okrenute sa stabljikom prema dolje.

Recepti?

Salata s pečenim breskvama, pršutom i mozzerellom

Rijeka, 220615.
Ljetne salate.
Foto: Davor Zunic / CROPIX
Davor Žunić / EPH

Breskve zapecite tek toliko da omekšaju u aluminijskoj foliji s malo zvjezdastog anisa i meda na kojih 10 minuta na 190°C (ovisno o jačini pećnice i dok breskve ne omekšaju). Pustite ih da se malo ohlade, a zatim kombinirajte s pršutom i mozzarellom. Začinite šarenim paprom i majčinom dušicom, a sve prelijte jačim maslinovim uljem.

Brza pita s breskvama i mentom

Mrvica iznenađenja u ukusnoj piti!

Marinirani inćuni s breskvom i čipsom od kosti

Zagreb, 110718. 
Gastronomadi u drustvu prijatelja pripremali su razlicita jeftina jela s rostilja i ispod peke.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

Ludo kremasti tart

Berislava Picek / Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:06