Kako napraviti vlastito brašno bez glutena?

To nije nikakva umjetnost ni gnjavaža. Lakše je nego što mislite, a gotovo u trenu

Niste jedini koje izude recepti za koje je potrebno više vrsta brašna. Čini vam se da bi kolač koji je u igri ipak mogao postati vaša nova omiljena poslastica pa se odvažite i pokupujete sva potrebna brašna. I tako potrošite gomilu novaca za sve tek načete vrećice koje će u vašim ormarima ležati mjesecima. Onaj kolač ipak nije bio tako sjajan kao što vam se činilo. Kako biste uštedjeli novac, mnogo zahvalnija varijanta je da potrebno brašno napravite sami! Ako ste do sada mislili kako je to nemoguće ili presloženo, pokušat ćemo vas razuvjeriti. Važno je samo da imate blender s oštrim nožem ili pak mlinac za kavu.

Najlakša priprema

Zob i suncokretove sjemenke najlakše ćete pretvoriti u brašno i to za najviše 60 sekundi. Jednostavno i lako: samo stavite mjericu zobi ili sjemenki koja vam je potrebna u blender te miksajte dok ne dobijete finu strukutru. Brašno od suncokretovih sjemenki izbjegava se u pečenju, a služi više kao premaz.

Za ove ćete trebati biti pažljiviji:

Kod badema i lješnjaka morate paziti da ih zbog velikog udjela masti ne pretvorite u maslac (koji je također vrlo fin, ali o tome nekom drugom prilikom). Dovoljne su samo 1 do 2 minute miksanja da biste dobili brašno, a poželjno je nakon svakih 30 sekundi protresti bledner zbog nakupljanja orašastih plodova na stijenkama. Također, nemojte se mučiti skidanjem korice s badema jer ona brašnu daje puniji okus. Ako ćete brašno koristiti za kolače, možete u bademe dodati malo šećera u prahu koji će vam olakšati posao. Naime, spriječit će pretvaranje brašna u maslac.

Nije potrebno čudo tehnologije, ali…

Za ovu skupinu namirnica trebat će vam snažiji blender. Iako će te ih vjerojatno uspjeti usitniti do fine strukture i slabijim; kvinoja, proso i heljda mogu se usitniti do pjeskovite strukture. Želite li nešto drugačiji kruh, nemojte se ustručavati upotrijebiti brašno od prosa. Kvinoja je slična prosu, no daje pecivima gorkasti štih, dok je heljda orašastog i punog okusa.

Za hrskaviji doživljaj upotrijebite brašno od različitih žitarica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:10