OTVORENO ZA SVE

Katarina Vrenc i Nina Štulić otkrile detalje Manifeasta, gastro događaja o kojem se priča

 Zvonimir Ferina/
"Mislim da ljudima trebamo otvoriti oči i onako iskreno, pankerski se baviti temama, biti realni i onda možemo ići korak dalje."

Ovih dana u gastronomskim se krugovima naveliko priča o Manifeastu, više nego zanimljivom događaju u organizaciji Katarine Vrenc i Nine Štulić koji bi, sudeći po svemu, trebao srušiti granice između sudionika, ali i donijeti vrlo realan pogled na današnju scenu. Razgovarali smo s Katarinom Vrenc, koja trenutno kuha u zagrebačkom restoranu Sopal i o kojoj smo svojevremeno već pisali, pa nam je tako talentirana chefica otkrila detalje te nas uputila u sam program Manifeasta.

"Manifeast je projekt koji je nastao iz želje za promjenom, za pomicanjem ustaljenih i nametnutih standarda, ne samo hrane i vina već i znanja. Želimo pružiti svojim gostima iskustvo koje će ih obogatiti na edukativnoj, kulturnoj i kreativnoj razini. Srce našeg eventa bit će večera od 9 sljedova u kojoj će gosti uživati u okusima jela pripremljenih od organskih namirnica, inspiriranih prirodom i tradicijskim nasljeđem teroara s kojeg naša chefica dolazi. Iako konceptualno za hrvatsku kuhinju postoji uvriježeno mišljenje kako ona ne postoji, svojom filozofijom i tanjurima dokazat ćemo suprotno. Kroz cijeli menu provlačit će se namirnice organskih proizvođača koje u svakom trenutku želimo podržati jer su oni najvažnija spona krajnjih tanjura te doživljaja upućenih našim gostima. Iskrena jela će biti uparena sa spontano i na divljim kvascima fermentiranim, prirodnim vinima iz cijele Europe. Tako približavamo entuzijazam prema vrhunskim, živim i kompleksnim namirnicama - bilo to grožđe za vino ili pomidora za šalšu", objasnila nam je.

image

katarina vrenc nina štulić

Zvonimir Ferina/

Nina Štulić, enologinja koja, između ostalog, stoji i iza vinoteke Nesputana vina, na ovom je eventu zadužena za vino, kojem će velikim dijelom sam program i biti posvećen. Osim toga, na Manifeastu će se Katarini i Nini pridružiti sjajni gosti, od kojih su za sada poznati chefica Priska Thuring, "šaptač rajčicama" Marko Gržin, priču o kojem možete pročitati ovdje, zatim Elena Pantaleoni, Niklas Peltzer s Meinklang farme te Iva Mikulić, psihoterapeutkinja.

Osim toga, večeri i daljnjem druženju uz izložbu 10-ak mladih hrvatskih umjetnika prethodit će interaktivna i opuštena forma parlaonice, odnosno panela na kojem će sudjelovati domaći i internacionalni gosti s eno - gastro scene, kao i sama ranije spomenuta Iva Mikulić koja će zaokružiti cijelu priču. Kroz panel će se dotaknuti tema koje su odvažne i srčane jer, kako kažu, smatraju da se bez edukacije gostiju cijeli koncept gastronomije, kao ni hrvatska gastro scena ne može razvijati.

image
Zvonimir Ferina/

"Nas dvije smo krenule u organizaciju ovog događaja jer smo htjele napraviti nešto drugačije i otvoreno za sve ljude. Event je, dakle, koncipiran da bude jednako zanimljiv ljudima iz struke kojima je strast ili hobi istraživati iskrenu hranu i vino, ali i svima onima koji se žele educirati, zabaviti i inspirirati. Cilj je da event bude opušten, da se sudjeluje u razgovoru i raspravi, da nitko nema nikakav problem pitati nešto", rekla nam je Vrenc.

image
Zvonimir Ferina/@manifeastevent Instagram/

Katarina Vrenc u našem je razgovoru otkrila i kako će se kroz cijeli event i samu večeru protezati promocija malih, kvalitetnih proizvođača čije proizvode Nina i ona same koriste, ali isto tako će se na panelu dotaknuti teme pozitivnih strana velikih proizvođača.

"Cilj je pronaći most između malih i velikih koji stvarno rade dobre stvari. I to je samo jedna vrlo važna tema koje ćemo se dotaknuti na panelu. Bavit ćemo se i temom održivosti koja je danas u trendu i u domaćim kuhinjama i pokušati informirati ljude što to znači i kako to u profesionalnim kuhinjama zapravo izgleda. Mislim da ljudima trebamo otvoriti oči i onako iskreno, pankerski se baviti temama, biti realni i onda možemo ići korak dalje", komentirala je Vrenc na kraju.

Manifeast će se održati 17. listopada, lokacija još uvijek nije poznata, a sve detalje možete pratiti na Instagram profilu eventa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:51