VIKEND PROJEKT

Kod pripreme omiljenih kroasana najvažniji su kvalitetni sastojci i strpljenje, imamo recept

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Osim recepta poznatog engleskog chefa i jednog od sudaca u kulinarskom showu "The Great British Bake Off", tu je i nekoliko trikova

Malo je hrabrih koji su se voljni redovno upuštati u pripremu domaćih kroasana pa tako ne iznenađuje činjenica da najčešće konzumiramo one iz pekarnica. No, baš kao i kod svakog drugog kulinarskog projekta, kada zagrizemo u hrskavo tijesto s tisuću svilenkastih slojeva koje smo stvorili sami, shvaćamo kako se s domaćim kroasanima rijetko što može mjeriti. A kako i ne bi kada priprema domaćih primjeraka zahtjeva ulaganje stvarno velike količine strpljenja, spretnosti, ali i vremena.

image
Lechatnoir

KROASANI S DIMLJENIM LOSOSOM I JAJIMA

PROVJERA KVASCA

Prvi i najvažniji korak kod pripreme kroasana je tijesto. Ovdje postoji nekoliko segmenata na koje valja obratiti pažnju, a jedan od najvažnijih svakako je kvasac. Većina iskusnih amaterskih pekara reći će vam kako je svježi kvasac pouzdaniji odabir od suhog, no isto tako valja napomenuti kako je sa suhim kvascem ipak nešto jednostavnije baratati. Prije nego ga koristite svakako provjerite datum isteka roka, a želite li se uvjeriti u njegovu ispravnost, pomiješajte ga s malo šećera, brašna i tople vode ili mlijeka. Stvori li se na vrhu pjena, vaš kvasac je dobar za korištenje.

KVALITETAN MASLAC

Nakon što ste pripremili i izvagali, brašno, vodu i mlijeko i odabrali kvasac, na redu je maslac. Kada se upuštate u pripremu kroasana, budite sigurni da birate samo najkvalitetnije sastojke upravo zato da sav uloženi trud ne bi donio tek prosječan rezultat kada su u pitanju okusi.

KAKO PREPOZNATI DOBAR KROASAN

image
Anthiacumming

STRPLJENJE JE KLJUČ

Jednom kada ste zamijesili tijesto, pobrinite se da ga oblikujete što pravilnije jer će vam upravo to pomoći kod stvaranja lijepih, pravilnih slojeva. Hlađenje također shvatite ozbiljno. Tijesto držite u hladnjaku, a jednom kada ga izvadite, radite brzo i učinkovito kako se ne bi zagrijalo i počelo rasti u pogrešnom trenutku.

POKUŠAJTE BITI ŠTO UREDNIJI

Pri oblikovanju kroasana, u svom receptu naglašava i Paul Hollywood, valja pripaziti na urednost pa svakako, ako vam je pri ruci, koristite oštar alat poput rezača za pizzu. Jednom kada ste ih izrezali i oblikovali, na redu je premazivanje jajem. Koristiti možete samo jaje, no koristite li mješavinu jaja i slatkog vrhnja, dobit ćete sjajniju i tamniju koricu.

image
Dominique Ansel Bakery

RECEPT POZNATOG TV CHEFA

Nakon što ste naučili sve trikove i odvojili dovoljno vremena, vrijeme je da se bacite na pripremu. U nastavku donosimo recept Paula Hollywooda, inače jednog od sudaca u superpopularnoj kulinarskoj emisiji "The Great British Bake Off" s velikim iskustvom u pripremi slastica, kruha i peciva. Hollywood, između ostalog, naglašava i važnost niske temperature prostorije pa čak i vaših ruku. Za svaki slučaj i kako biste bili što sigurni u postupak, na kraju prilažemo i koristan video recept Joshue Weissmana.

Trebat će vam:

500 g brašna

10 g soli

80 g šećera

10 g instant suhog kvasca

300 ml hladne vode

300 g ohlađenog maslaca

1 jaje

Priprema:

U zdjelu najprije stavite brašno, na jednu stranu dodajte sol i šećer, a na drugu kvasac. Dodajte vodu i polako miješajte ili miksajte mikserom oko 6 minuta. Trebali biste dobiti čvrsto tijesto. Prebacite ga na pobrašnjenu površinu i oblikujte u kuglu. Prebacite ga u čistu plastičnu vrećicu ili u posudu koju ste prekrili prozirnom folijom i stavite na sat vremena u hladnjak. Nakon toga tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte ga u pravokutnik veličine otprilike 60 x 20 centimetara, debljine oko 1 centimetra. Hladni maslac također razvaljajte u pravokutnik veličine 40 x 19 centimetara, poslužiti se možete papirom za pečenje između kojeg ste stavili maslac kako biste ga lakše valjali. Razvaljani maslac stavite u sredinu tijesta. Ostatak tijesta preklopite preko maslaca i pritisnite rubove tako da se maslac više uopće ne vidi. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju ili vrećicu i spremite u hladnjak na još sat vremena. Zatim tijesto izvadite na radnu površinu, lagano ga pobrašnite i razvaljajte u pravokutnik veličine 60x20 centimetara. Kraj tijesta koji je vama bliži preklopite na nešto više od polovine tijesta, a zatim preklopite i ostatak i spojite preklopljene dijelove. Ponovno dva puta preklopite tijesto i spremite u hladnjak. Postupak ponovite još dva put s pauzama od sat vremena kada tijesto mora odmarati u hladnjaku. Kada ga zadnji put preklopite, ostavite ga u hladnjaku osam sati. Nakon toga izvadite tijesto iz hladnjaka, razvaljajte ga u pravokutnik i režite na trokute. Trokute oblikujte u kroasane. Kroasane rasporedite na papir za pečenje, prekrijte ih plastičnom folijom i pustite da se udvostruče na sobnoj temperaturi, oko dva sata. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, kroasane premažite jajem u koje ste dodali prstohvat soli. Premažite kroasane i pecite 15 do 20 minuta dok ne poprime zlatnu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:16