KLAŠUNI IZ CUKARINA

Korčula je divna i nudi puno toga, ali jedno mjesto nikada se ne zaobilazi, tamo se rade najposebniji kolačići na svijetu

Ako ove godine ljetujete na Korčuli, Cukarin je mjesto koje ne smijete zaobići, ponajviše zbog malog kolačića o kojem se nadaleko priča

"Baš nigdje na svijetu ne rade se tako dobri kolačići kao kod Smiljane u Cukarinu", rečenica je koju smo čuli već nebrojeno puta, a svojevremeno se u to uvjerili sami. Smiljana Matijaca dobro je poznato ime na našoj slastičarskoj sceni, a njezina slastičarnica Cukarin na Korčuli sada već uživa status gastronomske institucije.

image
Mario Kucera/

Postoji već 30-ak godina i oduvijek se dobro zna da se ovdje jedu samo najbolje poslastice. Jedna od najpoznatijih su svakako klašuni, stari korčulanski kolačići punjeni kremom od oraha, koji su veliku popularnost stekli upravo zahvaljujući Smiljani Matijaci i njezinoj slastičarnici. Posljednjih godina gotovo da i ne postoji osoba koja je posjetila Korčulu, a da nije pojela barem jedan njezin klašun, a vrlo je često i da se gosti po ovu poslasticu za vrijeme svog ljetovanja vraćaju u nekoliko navrata.

image
Mario Kucera/

Klašuni su se nekada radili samo u posebnim prilikama. Uvijek su se čuvali u limenim kutijama, a oni iz bogatijih kuća mogli su si priuštiti i pripremu pa spremanje zaliha za neočekivane goste. Najjednostavnije ih je opisati kao prhko tijesto u obliku polumjeseca koje se puni aromatičnim orašastim nadjevom s dodatkom limunove ili narančine korice. No, klašuni su zapravo puno više od toga.

Mnogi ih nazivaju najposebnijim kolačićima na svijetu, koji u jednom zalogaju donose cijelo bogatstvo okusa, zasitni su i moćni, ali je istovremeno teško pojesti samo jedan. Recepti za klašune u korčulanskim obiteljima prenose se s koljena na koljeno, a mi smo svojevremeno zapisali onaj Smiljane Matijace, koji je na kraju završio i u Hrvatskoj kuharici, te ga prenosimo u nastavku.

image
Mario Kucera/

KORČULANSKI KLAŠUNI

Za tijesto:
4 jaja
4 žumanjka
300 g šećera
2 vanilin šećera
korica limuna i naranče
250 g svinjske masti (ili maslaca
malo soli
30 g amonijeva hidrogen karbonata
100 ml mlijeka ili vode
500 g oštrog brašna
500 g glatkog brašna
Za nadjev:
800 g oraha
300 ml mlijeka
250 g šećera
2 vanilin šećera
korica 2 limuna i 2 naranče
50 g bijelih grožđica namočenih u rakiji od ruža
Priprema:
Izmiksajte jaj, šećer, vanilin šećer, koricu limuna i naranče. Malo posolite. Dodajte mast ili maslac, ugrijte mlijeko ili vodu i rastopite amonijak te ulijte u izmiksano tijesto. Brašno dodajte u mikser ili ručno i umijesite mekano tijesto. Stavite tijesto u foliju i pustite da odleži u hladnjaku jedan sat.

Mlijeko, šećer i vanilin šećer kuhajte do vrenja. Samljevene orahe stavite u posudu s koricom limuna i naranče te grožđicama. Prelijte vrućim mlijekom i šećerom. Dobro promiješajte i pustite da se krema ohladi. Podijelite tijesto i svaki komad razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Na razvaljano tijesto stavljajte žličicu nadjeva dalje do ruba tijesta. Preklopite nadjev tijestom i čašom režite polumjesece, klašune. Klašune slažite na lim razmaknute jer narastu tijekom pečenja. Pecite ih na 170 stupnjeva 15 minuta dok ne porumene. Nakon što su se ohladili, premažite ih kistom rakijom od ruža i uvaljajte u šećer. Neka se malo posuše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 16:11