Kristijan Harjač pobjednik je sommelierskog prvenstva u Opatiji. Riječ je o trećoj uzastopnoj pobjedi, što ga čini jednim od najuspješnijih natjecatelja na domaćem sommelierskom prvenstvu. Sommelier iz zagrebačkog restorana Noel proglašen je najboljim na 28. prvenstvu sommeliera Hrvatske koje je, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, te uz partnerstvo Hrvatske turističke zajednice i pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Kvarnera, održano 1. i 2. prosinca 2025. u opatijskom hotelu Ambasador.
Harjač je ove godine iz rovinjskog Agli Amici prešao u zagrebački Noel, gdje trenutačno vodi servis kao glavni sommelier restorana. Iskustvo mladog Harjača, koji još nije navršio ni tridesetu, govori samo za sebe. Osim u Agli Amici, Harjač je radio u Dubravkinom putu, Agavi i Esplanadi, dok je prve ozbiljnije ugostiteljske korake napravio u Lanterni na Dolcu.
Na ovogodišnjem prvenstvu u opatijskom hotelu Ambasador sudjelovao je 21 kandidat kroz četvrtfinalni i polufinalni dio, da bi u finale ušla trojica najboljih. Drugo mjesto i ove je godine osvojio Mate Negulić, dok je treće pripalo Toniju Borovini, glavnom sommelieru zagrebačkog restorana ManO2, kojem je ovo bio prvi nastup na prvenstvu. Veliki Harjačev uspjeh prije svega treba pripisati njegovoj volji da ne posustaje, da konstantno uči, putuje, gostuje i podučava.
Pobjedom u Opatiji Harjač je stekao pravo predstavljati Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu sommeliera ASI Best Sommelier of the World, koje će se sljedeće godine u listopadu održati u Lisabonu. S Harjačem smo se čuli nakon natjecanja, bio je vrlo ponosan.
Poručio je kako je ove godine bilo puno mladih ljudi, što mu je iznimno drago, te kako je zadovoljan, ispunjen i presretan dosadašnjim uspjehom. Smatra da bi bilo nepotrebno tražiti još – jer su mladi, mlađi od njega, sve bolji i to mu je drago, a želi nastaviti put obrazovanja, svjetskih diploma i daljnjeg profesionalnog rasta, uz, naravno, Noel.U fokusu mu je trenutačno priprema za najviše svjetske diplome sommeliera, jer vjeruje da je to put kojim želi ići, i time prikazati i hrvatsku na svjetskoj sceni. Pohvalio je i atmosferu i digitalizaciju natjecanja, te rekao kako mu je ovo jedno od ljepših natjecanja na kojima je prisustvovao.
Za kraj, vrijedi spomenuti Harjačevu ulogu u modernizaciji Noela. Od dolaska početkom godine, preoblikovao je pristup usluzi i vinskom programu restorana, a pozicija glavnog sommeliera i maître d‘ omogućila mu je da unese potrebne promjene. Harjač zagovara pristupačnost i jednostavnost u komunikaciji s gostima, bez pretencioznog vokabulara koji često odvraća ljude od vina. Razumije da nije svaki gost jednak te da svatko zaslužuje osoban pristup i posvećenost, što je zapravo ključna uloga sommeliera u restoranu. Takva energija dobrodošla je restoranskoj vinskoj sceni.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....