DOBRA PREPORUKA

Ljetnim vikendima uživajte u dnevnom boravku na smaragdnoj rijeci i jako dobrom burgeru od jezika

 Izvan Fokusa
Na Mrežnici uživajte u odmoru uz zalogaje poput burrita ili pad thaija, a na Kupi se počastite sočnim burgerom od junećeg jezika

Naporan radni tjedan najbolje je završiti vikendom u prirodi, razbistriti um i razgibati tijelo ili jednostavno sjesti na kakvu zelenu livadu i uživati u pogledu na prirodu koja se budi, daleko od gradske vreve i bliještećih ekrana. Dodate li tom prizoru pogled na bistru rijeku i dobre zalogaje, dobili ste možda i savršenu priliku za punjenje baterija prije novog radnog tjedna. Najbolje od svega, ništa od ovog nismo izmislili već smo tek prenijeli jednu od boljih vijesti na koje smo posljednjih dana naišli. Na Mrežnici i Kupi se, naime, od prošlog tjedna održava manifestacija Dnevni boravak u sklopu koje se zainteresirani mogu prepustiti maksimalnom odmoru u prirodi, a zatim trenutak nadopuniti i brojnim aktivnostima u sklopu samog projekta. Organizatori su nam otkrili kako je cilj same manifestacije doprinijeti turističkoj infrastrukturi, kupališnom turizmu i općenito turističkim aktivnostima vezanima za rijeke te kako su za male i velike posjetitelje pripremili više nego zanimljiv program. Tako ovog ljeta uz Kupu možete uživati u filmskim projekcijama i radionicama, koncertima, sportskim aktivnostima poput vožnje biciklima, ali i sjajnoj gastronomskoj ponudi koja nas je, naravno, zanimala najviše.

image
Izvan fokusa
image
Izvan fokusa

Saznali smo tako kako ovdje jela pripremaju Ivana Vukmanić iz restorana DP te Ivan Medić, pobjednik prve sezone showa Kuhan i pečen, u suradnji s restoranom Žganjer. Dok Ivana na Mrežnici priprema zalogaje najpoznatijih svjetskih kuhinja poput burrita, pad thaia, pohanog sladoleda i, najzanimljivije od svega, čips od šarana, Ivan Medić zadužen je za spajanje tradicije s modernim tehnikama pa tako, s pogledom na Kupu, za posjetitelje Dnevnog boravka priprema slasnu potrbušinu, hrskavu piletinu i burgere s junećim jezikom. Upravo su nas brojne pohvale na račun njegovog burgera zaintrigirale u dovoljnoj mjeri da se raspitamo o čemu je zapravo riječ.

image
Ivan Medić koji kuha u sklopu manifestacije Dnevni boravak na Kupi
Izvan fokusa


"S ekipom iz Žganjera povezao me zajednički prijatelj, pričali smo o hrani i tako je došlo do ove suradnje. Kako volim raditi s namirnicama koje nisu previše popularne, predložio sam da napravim burger od jezika. Jezik je inače prekrasno meso, u pitanju je zapravo običan mišić, a ne iznutrica kako to ljudi odmah zamišljaju. Blagog je okusa i lijepo se slaže sa začinima, a kako smo se dogovorili da ne želimo nekakvu standardnu ponudu kao što su kobasice i krumpirići, odlučili smo se raditi upravo moj burger od jezika. Taj sam burger inače prvi put radio prošle godine na jednom festivalu u Puli i tamo je bio hit", rekao nam je Ivan Medić.

image
Izvan fokusa


Dodao je kako je plan bio gostima ponuditi nešto drugačije i nešto što će ih zaintrigirati, a smatra kako je u tome i uspio. Kaže kako ljudi najprije nastupe pomalo skeptično, ali svejedno naruče pa se oduševe. I to je taj trenutak u kojem opet iznova shvaća zašto toliko voli posao koji obavlja. Otkrio nam je kako trenutno radi kao freelancer, ali i kako je prije pandemije koronavirusa imao ambicija otvoriti vlastitu marendarnicu u Rijeci. Kako mu je virus poremetio planove, usporio je i za sada se bavi savjetovanjem i povremeno odradi projekt kakav je ovaj na Kupi. Da radi dobar posao dokaz je i sve veća zainteresiranost za njegove specijalitete upravo u sklopu Dnevnog boravka na Kupi pa nam tako nije preostalo ništa drugo već da ga zamolimo da i s nama podijeli koji kulinarski savjet. Ivan nam je otkrio i recept za burger pa tako sada, čak i kada nas obaveze vikendom prisile da ostanemo kod kuće, možemo biti sigurni da ipak nije sve toliko crno kada na prilično jednostavan način ovu neuobičajenu poslasticu možemo pripremiti i sami.

Dodatno!

Dnevni boravak na Kupi smjestio se na Gradskom kupalištu Slave Raškaj u Ozlju, a posjetitelji ga mogu posjetiti od utorka do petka od 15 do 21 sat i vikendom od 10 do 21 sat. Dnevni boravak na Mrežnici nalazi se na livadi ispred Mrežničke kuće i otvoren je od srijede do nedjelje od 12 do 21 sat. Dnevni boravak na rijeci trajat će sve do kraja kolovoza.

Recept za burger s jezikom

1 komad jezika (oko 1 kg)
ružmarin, lovorov list, origano, timijan
češnjak
dimljena paprika, češnjak u granulama, kajenska paprika
sol, papar
brioche pecivo
ljubičasti i zeleni ribani kupus
ribana mrkva
malo jabučnog octa
majoneza
pečena slanina
mladi luk

Priprema:

Jezik je najprije potrebno skuhati u slanoj vodi s ružmarinom, lovorovim listom i češnjakom. Kuhajte ga oko dva do tri sata i pripazite da voda ne zavrije. Nakon toga izvadite jezik iz vode u kojoj se kuhao i prebacite ga u hladnu. Očistite ga od opne i narežite na manje ili veće komade, po želji. Začinite ga dimljenom paprikom, češnjakom u granulama, soli, paprom, origanom, timijanom i kajenskom paprikom. Količine začina prilagodite svom ukusu. Ispecite jezik na tavi na jakoj vatri. Pecite ga otprilike dvije minute, dok ne dobije boju. Stavite ga u brioche pecivo, dodajte BBQ umak i salatu koju ste napravili od ljubičastog i zelenog kupusa, ribane mrkve, malo jabučnog octa, malo češnjaka, majoneze, pečene slanine i sitno sjeckanog mladog luka.

Savjeti za pripremu jezika!
  • Birajte što veći jezik, to znači da je životinja bila veća, starija i bolje hranjena. Najbolje je da ima preko jedne kile.
  • Meso nemojte kuhati na najjačoj vatri i pazite da voda u kojoj ga kuhate ne zavrije kako meso na kraju ne bi bilo presuho.
  • Gotovo je gotovo kada se lagano može probosti nožem.
  • Kod čišćenja dobro je malo zarezati opnu pa je prstima skinuti. U slučaju da se teže skida, pomozite si oštrim nožem.
  • Kuhani jezik možete pripremiti i na tavi tako da maslinovo ulje najprije aromatizirate ružmarinom i češnjakom, a zatim dodate komade jezika. Dovoljno mu je tek dvije minute ili dok ne poprimi boju.
  • Jezik se dobro slaže i s kremastim pire krumpirom, grilanom brokulom, može se ubaciti u stir fry, u rižoto pred sam kraj, a može se i dugo i sporo peći u foliji.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:51