Grad Krk poznat je po svojoj bogatoj povijesti i prirodnim ljepotama, no Krk priča i autentičnu gastro priču. Izvorna krčka kuhinja govori jezikom tradicije, lokalnih namirnica i ljubavi prema baštini - od sočne krčke janjetine i ručno rađenih šurlica, preko pršuta, otočnih sireva i maslinova ulja, pa sve do morskih delicija i čaše vrbničke žlahtine koja zaokružuje doživljaj. Turistička zajednica Grada Krka stoga je, uoči glavne turističke sezone, pripremila atraktivnu promotivnu kampanju "Travel to Taste Krk/Put do okusa Krka", koja slavi bogatu gastronomsku baštinu otoka.
Ovom prigodom, krčki ugostitelji osmislili su posebne promotivne jelovnike temeljene na autohtonim receptima i sezonskim namirnicama pa do kraja lipnja, u dvanaest ugostiteljskih objekata grada Krka, posjetitelji imaju priliku uživati u jelima koja spajaju tradicionalne recepte s modernim pristupom kuhinji. Ova inicijativa dodatno dobiva na vrijednosti uoči 2026. godine, kada će Kvarner nositi titulu Europske regije gastronomije. Baš zato se, ističu organizatori, kampanja "Travel to Taste Krk/Put do okusa Krka" savršeno uklapa u promociju kvarnerskog enogastronomskog identiteta, ističući lokalne proizvode, vještine i naslijeđe.
Na gastro karti grada Krka ističu se brojni restorani i konobe koje posjetiteljima nude izvorne okuse i kreativna autorska jela. Putovanje okusima započinje u Kušaoni Magriž, gdje se poslužuje bogati janjeći gulaš sa šurlicama - jelo koje spaja rustikalnost i punoću tradicionalnih aroma. U Kući krčkog pršuta posjetitelje čeka selekcija otočnih delicija: pršut, ovčji sir, pašteta od pršuta i topli domaći kruh.
U Oliva Grillu u kampu Ježevac, rolanom janjetinom s aromatičnim začinima i kremastom palentom u umaku od pečenja podižu se standardi ljetnog roštilja. Janjetina ispod peke svoje mjesto pronalazi u konobi Pod Prevolt, gdje se njeguje sporija, promišljenija priprema hrane. Restoran Oliva nudi šurlice sa škampima i šparogama, jelo koje donosi svježinu mora i proljeća na tanjur.
Za one koji traže snažnije okuse, tu su šurlice iz konobe Pud Brest, pripremljene sa šparogama, dimljenim dagnjama i ovčjim sirom - savršena kombinacija mora i kamena. Trattoria Glavotok ide korak dalje u aromama i nudi šurlice s krčkim pršutom i tartufima, spoj zemlje i delikatese. Ljubitelji ribljih okusa mogu se uputiti u restoran Harbour, gdje se poslužuje krčki riblji pijat - skladan spoj mariniranog inćuna, fileta trilja, kockica tune i ukiseljenog motara.
U restoranu Volsonis, u srcu stare jezgre Krka, posjetitelje dočekuju medaljoni od jelena lopatara s otoka, u bogatom umaku od smokve, uz pržene domaće njoke. U restoranu Marina Blue ističe se filet kovača u umaku od bijelog vina vrbničke žlahtine, poslužen uz palentu, dok restoran Portella njeguje domaću klasiku - janjeći žgvacet sa šurlicama, jelo koje vraća u djetinjstvo.
Za kraj, nešto sasvim drugačije i osvježavajuće: Fidel from the Sea nudi carpaccio od jadranske tune sa svježim guacamoleom, šipkom, kaparima i listićima Grana Padana - tanjur koji priča priču o modernom Krku.
Uživajte u lokalnim, sezonskim i jelima s karakterom, iskoristite tople kasnoproljetne dane i početak ljeta da se počastite putovanjem kroz okuse otoka Krka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....