MALI SLASNI ZALOGAJI

Mala francuska peciva za sirom toliko su jednostavna, a toliko dobra da ih radimo za svako druženje i uvijek su hit

Ako želite impresionirati goste, pripremite ove siraste zalogaje i poslužite ih kao predjelo ili finger food

Ako vam treba ideja što poslužiti gostima za grickanje dok čekaju glavno jelo, ili samo ideja za slane zalogajčiće uz večernje druženje, ispecite gougères! Iako se čini kao da su komplicirani za napraviti, zapravo zahtijevaju tek malo truda, a okus oduševljava.

Što su gougères?

Ovi slani zalogaji potječu iz Burgundije, gdje gotovo svaki obrok započinje upravo njima. Prema nekim povjesničarima, prvi put su se pojavili na jelovniku gozbe u Sensu 1571. godine. Tada su se posluživali kao desert. No selo Flogny-la-Chapelle se proglasilo svjetskom prijestolnicom gougèrea. Autorstvo pripisuju izvjesnom Liénardu, pariškom slastičaru koji je živio ondje u 19. stoljeću. Ondje se u čast proslave te kulturne baštine svake godine organizira festival gougèrea, i to treću nedjelju svibnja.

Gougères su francuski zalogaji od sira koji se obično poslužuju prije večere, uz koktele. Služe se na zabavama kao finger food, a prije večere umjesto peciva koja se obično umaču u juhe i variva. Jednostavni su za napraviti i svi ih vole, stoga su idealni za poslužiti na druženjima za veću ekipu.

Hrskavi su izvana, a iznutra meki i šupljikavi, a uz to su prepuni sira i zaista bogati okusom. Mogli bismo ih čak usporediti s profiterolima pa reći da su gourgeres slana i sirna verzija profiterola.

Za pripremu ovih sirastih zalogaja najbolje će poslužiti sirevi kao što su Gruyère, Emmental ili Comte, no možete koristiti i Cheddar ili neki drugi topivi sir.

image
Guy-ozenne/Getty Images/istockphoto

Gougères se obično poslužuju u košarama za kruh prije posluživanja glavnog jela: za grickanje, umakanje u juhe ili variva ili za kraj jela, za ‘očistiti tanjur‘. Osim toga, možete ih poslužiti kao finger food na zabavama ili kao slane zalogajčiće prije večere. Francuzi ih najviše vole uz francuski koktel od šampanjca, Kir Royale.

Kažu da je ovo jedna od najboljih juha na svijetu, zasitna je, slasna i utješna

Odlična je vijest da ove siraste zalogaje možete pripremiti i dan prije. Nakon što se ohlade, malo će omekšati, no nakon samo nekoliko minuta u pećnici, opet će postati hrskavi izvana. Osim toga, možete unaprijed pripremljene, nepečene gougèrese smrznuti te ih po potrebi samo staviti u pećnicu.

image
Gollykim/Getty Images/istockphoto

Kako ih napraviti?

Za pripremu je potrebno pomiješati tekuće sastojke (voda, mlijeko, pivo), maslac i sol u loncu, i pustiti da lagano kuha. Zatim se dodaje brašno i lagano miješa dok ne nastane glatka pasta. Kad se takvo tijesto malo ohladi, u njega se jedno po jedno umiješaju jaja, a zatim se dodaje naribani sir i začini. Na redu je pečenje. Na lim za pečenje možete žlicom na papir za pečenje stavljati male količine tijesta, a za to vam može poslužiti i slastičarska vrećica.

image
Pkheawtasang/Getty Images/istockphoto

Recept za gougères

Trebat će vam:
160 ml pive ili vode
80 ml mlijeka
8 žlica maslaca
3/4 žličice soli
130 g brašna
4 velika jaja (sobne temperature)
150 grama naribanog sira (cheddar, ementaler, gruyere ili neki drugi topivi sir)
po želji začini, npr. mljevena čili papričica

Priprema:
Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva, a rešetku postavite na gornju trećinu. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. U loncu ili velikoj tavi s debelim dnom na srednje jakoj vatri zakuhajte pivo ili vodu, mlijeko, maslac i sol. Smanjite vatru pa dodajte brašno i miješajte drvenom žlicom nekoliko minuta, dok se tijesto ne sjedini i postane glatko. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Dok se tijesto hladi, povremeno ga miješajte da bi toplina lakše isparila. Zatim dodajte jaja, jedno po jedno. Umiješajte šalicu sira i odmah uz pomoć slastičarske vrećice istiskujte tijesto u hrpice veličine žlice. Između svake hrpice tijesta ostavite najmanje 3,5 cm. Pospite preostalim sirom. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite pet minuta, a zatim smanjite temperaturu na 190 stupnjeva i pecite jop 20-25 minuta, dok gougères ne postanu zlatne boje sa svih strana i napuhnu se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 11:52