Konkretno jelo

Kažu da je ovo jedna od najboljih juha na svijetu, zasitna je, slasna i utješna

 Lauripatterson/Getty Images
Klasik je ovo koji rado pripremamo bez obzira na to koje je godišnje doba
Klasik je ovo koji rado pripremamo bez obzira na to koje je godišnje doba

Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 40 minuta
Broj osoba: 4

FRANCUSKA JUHA OD LUKA
Trebat će vam:
4 velika luka
2 žlice maslaca
1 žlica maslinova ulja
1 žličica šećera
1 l goveđeg temeljca
100 ml bijelog vina (opcionalno)
1 žličica svježeg timijana (ili 1⁄2 žličice suhog)
sol i papar prema ukusu
4 kriške baguettea
100 g ribanog sira (gruyère ili emmental)

Priprema:
Luk narežite na tanke trakice i pržite na maslacu i maslinovu ulju dok ne omekša. Dodajte šećer i nastavite pržiti uz miješanje dok se luk ne karamelizira (oko 20 minuta). Ulijte bijelo vino i kuhajte dok ne ispari. Zatim dodajte temeljac, timijan, sol i papar. Kuhajte još 15 minuta. Kriške baguettea tostirajte i pospite ribanim sirom. Jušnike napunite juhom, stavite krišku kruha sa sirom na vrh i zapecite u pećnici na 200 °C dok se sir ne otopi. Poslužite toplo i uživajte!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2025 23:15