Mario Krog, koji nam je od prije poznat kao vlasnik nekadašnjeg Milk Bara, male proizvodnje vrhunskih mliječnih proizvoda u Gornjoj Pačetini, izdao je svoju četvrtu knjigu recepata, uz koju dolazi i video serijal od 14 epizoda.
Nova knjiga, pod nazivom ‘Babičini recepti po varaždinskom kraju‘ objedinjuje niz recepata koji pričaju priču o starinskim običajima i tradicionalnoj kuhinji. I doista, listanjem ove knjige dobili smo dojam topline, a fotografije nekih možda već i zaboravljenih jela vode nas u neka davna sjećanja i spašavaju ih od zaborava. Posebno su nam se u ovoj knjizi svidjele ilustracije uz svaki recept.
Među brojnim receptima u ovoj knjizi možete pronaći tradicionalne recepte za drvene štrukle, zlijevku, krumperske štruklje, posolenec, koh, krafline, razdrapane gače, vodenjake, vinske kiflice, kiflice od sala, hajdine makarune i još puno toga.
Posebna emotivna vrijednost
Knjiga ‘Babičini recepti po varaždinskom kraju‘ sadrži više od 60 recepata i kulinarske tajne 32 babice po Varaždinskoj županiji, kao i bonus recepte babice Đurđe iz Krapine. Upravo zbog toga što je Mariova baka Đurđa s njim ovjekovječila neke od ovih recepata, cijeli projekt za njega ima posebnu emotivnu vrijednost.
- Ova kuharica nije samo zbirka recepata, već i putovanje kroz kulinarsku baštinu varaždinskog kraja. Svako jelo nosi duh zajedništva, uspomena i vremena kad se kuhalo polako, s pažnjom i iz srca – baš kako su to činile naše bake, kaže Krog i dodaje:
- Cilj mojeg serijala i kuharica je spasiti zaboravljene recepte, ali i govor, običaje, nošnje, tradiciju i kulturu pojedinog kraja, ističe, a kao posebnost ove knjige navodi pjesme koje su gospođe iz Udruge od stiha Sračinec pisale o svakoj babici, mjestu i kolačima, i to na autohtonom jeziku, što bi moglo posebno oduševiti čitatelje.
Krog ističe da je rad na ovom projektu bio iznimno emotivan i ispunjujuć. Iz prve ruke je od babica iz varaždinskog kraja doznao njihove priče, običaje i tajne tradicionalne kuhinje.
- Snimanja su ponekad bila izazovna zbog različitih karaktera babica, ali većina ih je rado dijelila svoje recepte i znanja, što je učinilo atmosferu toplom i prijateljskom. Ipak, bilo je i trenutaka kad je trebalo uložiti dodatni trud oko pojedinih jela i običaja, što je rezultiralo autentičnim i dirljivim sadržajem, kaže Krog, koji je na ovom projektu intenzivno radio od lipnja do rujna.
- Zahvaljujući etnologu Tiboru Martanu koji je okupio sve udruge, zaista sam uspio proći sve dijelove županije i snimiti zanimljive recepte, dodaje.
Povezivanje s tradicijom i atmosferom
Fotografije svih recepata objavljenih u knjizi autorsko su djelo Maria Kroga, koji zna da je vizualni dojam važan kako bi se čitatelji i gledatelji povezali s tradicijom i atmosferom. Nastale su upravo u njegovoj kuhinji, gdje je nakon serijala još jednom sam testirao sve recepte kako bi se uvjerio da su napisani dobro. Važno mu je da sve recepte razumiju i iskusni kuhari, ali i oni koji nikad nisu kuhali.
Knjiga sadrži više od 60 recepata, a autor ističe da su mu svi dragi i posebni, no izdvaja one koje je radio sa svojom bakom Đurđom.
- Jako su mi drage kakao šnite i obožavam ih uz čašu hladnog mlijeka, rekao nam je.
Video serijal sadrži epizode snimljene s 13 babica iz gradova i općina, dok je 14. epizoda presjek svih recepata.
Serijal u 14 epizoda
Zanimalo nas je kako je, od velikog broja recepata, odabrano njih 13 za snimanje serijala.
- Nažalost, tu je ipak presudilo vrijeme jer je organizacija snimanja zahtjevna i naporna i iziskuje puno ljudi koji trebaju doći na snimanje, lokaciju starinske kuhinje, rekvizite i puno drugih elemenata, a kako je projekt bio pri kraju, odlučio sam na brzinu obići još nekoliko udruga da mi babice ispričaju svoje recepte i da ih ubacim. Također, u filmu nema mjesta da se iz jednog grada ili općine prikaže veći broj recepata od dva, dok ih je u kuharici ipak stalo i 4-5 jer su jako interesantni i tipični za taj kraj, rekao nam je Krog.
Epizode serijala ‘Babičini recepti po varaždinskom kraju‘ mogu se pogledati na Laudato TV utorkom u 21:25 sati, a reprize su srijedom u 16:30, petkom u 12:40 te subotom između 9 i 11 sati. Na Osječkoj TV se ovaj serijal emitira petkom u 21:30 sati, a repriza je nedjeljom u 14:30. Na SBTV (Slavonsko-brodskoj televiziji) se serijal emitira nedjeljom u 13:30 sati, a reprizira se ponedjeljkom u 17. Subotom u 14 sati se serijal može pogledati na TV Nova Pula, a na Blue TV subotom u 12:30 sati. Na Kitchen TV se ovaj serijal emitira svaki dan tri puta dnevno. Osim toga, možete ga pogledati na Youtubeu, Facebooku, Instagramu i TikToku Babice produkcija svakog tjedna za vikend.
Na kraju nam je Mario Krog rekao da se jako veseli što uskoro kreće u pripreme za novi serijal, čija će realizacija biti tek za koju godinu.
- Nadam se da ću iduće uspjeti posjetiti Zagrebačku županiju i otkriti njihove zaboravljene recepte, otkrio nam je.
Četiri knjige
Podsjetimo, Mario Krog se nakon zatvaranja proizvodnje mliječnih proizvoda posvetio kuhanju tradicionalnih zagorskih jela. Njegova prva zbirka recepata ‘Babičini recepti‘ izdana je 2022. godine, a u njoj su svoje recepte podijelili i popularni blogeri, slastičarka Petra Jelenić te kuhar Tomislav Špiček.
Nakon toga je Krog počeo raditi na drugoj knjizi i za te potrebe je obišao vrijedne babice i kuharice po Zagorju i s njima snimio serijal.
Naziv njegove druge kuharice je ‘Babičini recepti po Zagorju‘, čiji je fokus na slatkim jelima koja se tradicionalno pripremaju u Krapinsko-Zagorskoj županiji.
Ubrzo se bacio i na planiranje novih projekata, od kojih je jedna ‘Mamekovi recepti‘, zbirka recepata babice Ljubice Radovečki, a najnovija je knjiga ‘Babičini recepti po varaždinskom kraju‘.
Knjiga ‘Babičini recepti po varaždinskom kraju‘ je rađena u tvrdom uvezu na 168 stranica, a nju, kao i ostale Krogove knjige, možete naručiti putem web shopa ‘Babice produkcija‘ po cijeni od 25 eura.
Sigurni smo da će biti odličan poklon dragoj osobi za pod bor, a možda će se savršeno uklopiti u vašu kućnu zbirku tradicionalnih kuharica.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....