BABIČINI RECEPTI PO VARAŽDINSKOM KRAJU

Mario Krog je izdao novu knjigu recepata i serijal: ‘Htio sam od zaborava spasiti recepte, ali i govor, običaje, nošnje...‘

Video serijal sadrži epizode snimljene s 13 babica iz gradova i općina, dok je 14. epizoda presjek svih recepata

Mario Krog, koji nam je od prije poznat kao vlasnik nekadašnjeg Milk Bara, male proizvodnje vrhunskih mliječnih proizvoda u Gornjoj Pačetini, izdao je svoju četvrtu knjigu recepata, uz koju dolazi i video serijal od 14 epizoda.

image

Mario Krog

Matija Djanjesic/Cropix

Nova knjiga, pod nazivom ‘Babičini recepti po varaždinskom kraju‘ objedinjuje niz recepata koji pričaju priču o starinskim običajima i tradicionalnoj kuhinji. I doista, listanjem ove knjige dobili smo dojam topline, a fotografije nekih možda već i zaboravljenih jela vode nas u neka davna sjećanja i spašavaju ih od zaborava. Posebno su nam se u ovoj knjizi svidjele ilustracije uz svaki recept.

Među brojnim receptima u ovoj knjizi možete pronaći tradicionalne recepte za drvene štrukle, zlijevku, krumperske štruklje, posolenec, koh, krafline, razdrapane gače, vodenjake, vinske kiflice, kiflice od sala, hajdine makarune i još puno toga.

image
Mario Krog/
image
Mario Krog/
image
Mario Krog/
image
Mario Krog/
image
Mario Krog/

Posebna emotivna vrijednost

Knjiga ‘Babičini recepti po varaždinskom kraju‘ sadrži više od 60 recepata i kulinarske tajne 32 babice po Varaždinskoj županiji, kao i bonus recepte babice Đurđe iz Krapine. Upravo zbog toga što je Mariova baka Đurđa s njim ovjekovječila neke od ovih recepata, cijeli projekt za njega ima posebnu emotivnu vrijednost.

image
Mario Krog/

- Ova kuharica nije samo zbirka recepata, već i putovanje kroz kulinarsku baštinu varaždinskog kraja. Svako jelo nosi duh zajedništva, uspomena i vremena kad se kuhalo polako, s pažnjom i iz srca – baš kako su to činile naše bake, kaže Krog i dodaje:

- Cilj mojeg serijala i kuharica je spasiti zaboravljene recepte, ali i govor, običaje, nošnje, tradiciju i kulturu pojedinog kraja, ističe, a kao posebnost ove knjige navodi pjesme koje su gospođe iz Udruge od stiha Sračinec pisale o svakoj babici, mjestu i kolačima, i to na autohtonom jeziku, što bi moglo posebno oduševiti čitatelje.

Krog ističe da je rad na ovom projektu bio iznimno emotivan i ispunjujuć. Iz prve ruke je od babica iz varaždinskog kraja doznao njihove priče, običaje i tajne tradicionalne kuhinje.

- Snimanja su ponekad bila izazovna zbog različitih karaktera babica, ali većina ih je rado dijelila svoje recepte i znanja, što je učinilo atmosferu toplom i prijateljskom. Ipak, bilo je i trenutaka kad je trebalo uložiti dodatni trud oko pojedinih jela i običaja, što je rezultiralo autentičnim i dirljivim sadržajem, kaže Krog, koji je na ovom projektu intenzivno radio od lipnja do rujna.

- Zahvaljujući etnologu Tiboru Martanu koji je okupio sve udruge, zaista sam uspio proći sve dijelove županije i snimiti zanimljive recepte, dodaje.

image
Mario Krog/
image
Mario Krog/
image
Mario Krog/
image
Mario Krog/

Povezivanje s tradicijom i atmosferom

Fotografije svih recepata objavljenih u knjizi autorsko su djelo Maria Kroga, koji zna da je vizualni dojam važan kako bi se čitatelji i gledatelji povezali s tradicijom i atmosferom. Nastale su upravo u njegovoj kuhinji, gdje je nakon serijala još jednom sam testirao sve recepte kako bi se uvjerio da su napisani dobro. Važno mu je da sve recepte razumiju i iskusni kuhari, ali i oni koji nikad nisu kuhali.

Krumperski štruklji

Sastojci:

150 ml mlake vode

3 g svježeg kvasca

250-300 g glatkog brapna

1 žlica svinjske masti

1 žličica soli

Nadjev:

500 g očišćenog krumpira

100 ml mlijeka

komadić luka (oko 50 g)

1 žlica masti

malo soli

Dodatno:

mast za premazivanje

150 g kiselog vrhnja (za premaz)

Postupak:

U zdjelu stavite mlaku vodu i razmutite u njoj malo kvasca. Dodajte veći dio brašna, potom svinjsku mast i sol. Tijesto polako mijesite, po potrebi dodajući još brašna, dok ne dobijete glatko tijesto.

Za nadjev pripremite krumpir: narežite ga na kockice i skuhajte u slanoj vodi. Ocijedite, zatim dobro izgnječite i pomiješajte s mlijekom, potom po ukusu posolite. Na masti popržite sjeckani luk do zlatnožute boje, pa ga dodajte u krumpir i sve dobro promiješajte.

Nakon što je tijesto odmorilo oko sat vremena, razvaljajte ga, ali ne pretanko. Po cijelom tijestu premažite nadjev od krumpira i luka, pa zarolajte tijesto s obje strane prema sredini.

Lim za pečenje (približno 37x22 cm) premažite mašću i položite duge rolade od tijesta. Sve premažite kiselim vrhnjem i pecite na 180 stupnjeva oko 35-40 minuta, dok se lijepo ne zarumeni.

Knjiga sadrži više od 60 recepata, a autor ističe da su mu svi dragi i posebni, no izdvaja one koje je radio sa svojom bakom Đurđom.

- Jako su mi drage kakao šnite i obožavam ih uz čašu hladnog mlijeka, rekao nam je.

Kakao šnite

Sastojci:

900 g brašna

500 g šećera

100 g kakaa

4 jaja

450 ml ulja

450 ml mineralne vode

2 paketića vanilin šećera

1 paketić praška za pecivo

Postupak:

Jaja razmutite sa šećerom. Dodajte sve mokre sastojke i dobro ih povežite. Potom dodajte suhe sastojke i smjesu dobro sjedinite tako da ne ostanu grudice. Namastite lim za pečenje i ulijte pripremljenu smjesu. Pecite na 200 stupnjeva oko 40-45 minuta, a je li gotovo provjerite čačkalicom - kada čačkalica izađe suha, kakao šnite su pečene.

Ohladite, narežite i poslužite uz čašu mlijeka.

Video serijal sadrži epizode snimljene s 13 babica iz gradova i općina, dok je 14. epizoda presjek svih recepata.

image
Mario Krog/
image
Mario Krog/
image
Mario Krog/
image
Mario Krog/
image
Mario Krog/

Serijal u 14 epizoda

Zanimalo nas je kako je, od velikog broja recepata, odabrano njih 13 za snimanje serijala.

- Nažalost, tu je ipak presudilo vrijeme jer je organizacija snimanja zahtjevna i naporna i iziskuje puno ljudi koji trebaju doći na snimanje, lokaciju starinske kuhinje, rekvizite i puno drugih elemenata, a kako je projekt bio pri kraju, odlučio sam na brzinu obići još nekoliko udruga da mi babice ispričaju svoje recepte i da ih ubacim. Također, u filmu nema mjesta da se iz jednog grada ili općine prikaže veći broj recepata od dva, dok ih je u kuharici ipak stalo i 4-5 jer su jako interesantni i tipični za taj kraj, rekao nam je Krog.

image
Mario Krog/
image
Mario Krog/
image
Mario Krog/

Epizode serijala ‘Babičini recepti po varaždinskom kraju‘ mogu se pogledati na Laudato TV utorkom u 21:25 sati, a reprize su srijedom u 16:30, petkom u 12:40 te subotom između 9 i 11 sati. Na Osječkoj TV se ovaj serijal emitira petkom u 21:30 sati, a repriza je nedjeljom u 14:30. Na SBTV (Slavonsko-brodskoj televiziji) se serijal emitira nedjeljom u 13:30 sati, a reprizira se ponedjeljkom u 17. Subotom u 14 sati se serijal može pogledati na TV Nova Pula, a na Blue TV subotom u 12:30 sati. Na Kitchen TV se ovaj serijal emitira svaki dan tri puta dnevno. Osim toga, možete ga pogledati na Youtubeu, Facebooku, Instagramu i TikToku Babice produkcija svakog tjedna za vikend.

Na kraju nam je Mario Krog rekao da se jako veseli što uskoro kreće u pripreme za novi serijal, čija će realizacija biti tek za koju godinu.

- Nadam se da ću iduće uspjeti posjetiti Zagrebačku županiju i otkriti njihove zaboravljene recepte, otkrio nam je.

Četiri knjige

Podsjetimo, Mario Krog se nakon zatvaranja proizvodnje mliječnih proizvoda posvetio kuhanju tradicionalnih zagorskih jela. Njegova prva zbirka recepata ‘Babičini recepti‘ izdana je 2022. godine, a u njoj su svoje recepte podijelili i popularni blogeri, slastičarka Petra Jelenić te kuhar Tomislav Špiček.

Nakon toga je Krog počeo raditi na drugoj knjizi i za te potrebe je obišao vrijedne babice i kuharice po Zagorju i s njima snimio serijal.

Mario Krog iz nekadašnjeg Milk bara snima serijal o zagorskoj kuhinji, iskusne domaćice otkrivaju recepte za zljefku, kiflice i gibanicu

Naziv njegove druge kuharice je ‘Babičini recepti po Zagorju‘, čiji je fokus na slatkim jelima koja se tradicionalno pripremaju u Krapinsko-Zagorskoj županiji.

Ubrzo se bacio i na planiranje novih projekata, od kojih je jedna ‘Mamekovi recepti‘, zbirka recepata babice Ljubice Radovečki, a najnovija je knjiga ‘Babičini recepti po varaždinskom kraju‘.

Kako se rade štruklji, buhtlini i koruzni kruh? Mario Krog izdao je novu kuharicu s receptima zagorskih babica

Knjiga ‘Babičini recepti po varaždinskom kraju‘ je rađena u tvrdom uvezu na 168 stranica, a nju, kao i ostale Krogove knjige, možete naručiti putem web shopa ‘Babice produkcija‘ po cijeni od 25 eura.

Sigurni smo da će biti odličan poklon dragoj osobi za pod bor, a možda će se savršeno uklopiti u vašu kućnu zbirku tradicionalnih kuharica.

image
Mario Krog/
image
Mario Krog/
image
Mario Krog/
image
Mario Krog/
image
Mario Krog/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2025 09:04