ZA SVE KUĆNE AMATERE

Medenjaci kao iz slikovnica! U Zagrebu se uskoro održava radionica izrade najljepših božićnih keksića, evo detalja

Posebno je zanimljivo što je Pamela Poldrugač, koja će radionicu voditi, predvidjela dva datuma radionice za odrasle (11. i 17.12.), te jedan za roditelje i djecu (20.12.).

Ako su vam uvijek bili privlačni keksići vješto ukrašeni royal icingom, no niste znali kako to postići kod kuće, ovih blagdana postoji za to rješenje. Naime, Pamela Poldrugač, vlasnica food bloga CharmPam, najavila je radionicu božićnih kolačića u Centru za kulturu prehrane. Polaznici će na radionici s Pamelom peći keksiće i učiti tehniku ukrašavanja royal icingom.

Peći će se shortbread keksići i medenjaci, a Pamela će polaznicima dati detaljne upute za pripremu royal icinga i poučiti ih različitim konzistencijama i idejama o kreativnom ukrašavanju. Bit će riječi i o bojama i opremi za ukrašavanje, materijalu za izradu i procesu sušenja.

image

Božićni keksi ukrašeni royal icingom

Pamela Poldrugač/
image

Božićni keksi ukrašeni royal icingom

Pamela Poldrugač/
image

Božićni keksi ukrašeni royal icingom

Pamela Poldrugač/

Posebno je zanimljivo što je Pamela predvidjela dva datuma radionice za odrasle (11. i 17.12.), te jedan za roditelje i djecu (20.12.).

Vrijeme održavanja radionice je od 18.30 do 20 sati, a prijaviti se možete na www.kulturaprehrane.hr.

- Ovo je prilika da naučite nove vještine, izrazite svoju kreativnost i uđete u blagdanski duh s veseljem i inspiracijom, poručila je.

Odrasli će se na ovoj zabavnoj radionici počastiti toplim kuhanim vinom ili ginom, dok će za najmlađe spreman biti dječji šampanjac, kako bi i oni osjetili blagdanski duh.

image

Božićni keksi ukrašeni royal icingom

Pamela Poldrugač/
image

Božićni keksi ukrašeni royal icingom

Pamela Poldrugač/
image

Božićni keksi ukrašeni royal icingom

Pamela Poldrugač/
image

Božićni keksi ukrašeni royal icingom

Pamela Poldrugač/

Sve što na radionici napravite, moći ćete ponijeti sa sobom kući, zajedno sa smjesom za ukrašavanje, kako biste mogli i kod kuće nastaviti primjenjivati novostečeno znanje.

Pamela je s nama podijelila i recept za svoje omiljene božićne keksiće, one s pistacijama i kardamomom.

image

Keksi s pistacijama i kardamomom

Pamela Poldrugač/

Keksi s pistacijama i kardamomom

Sastojci:

70 g pistacija (oljuštenih)

300 g glatkog brašna

250 g maslaca (omekšanog)

120 g šećera u prahu

1/2 žličice mljevenog kardamoma

1 žumanjak

Priprema:

Korak 1:

Stavite pistacije i 200 g brašna u blender. Miksajte dok se pistacije ne usitne. Ako volite dodatnu hrskavost u keksima, slobodno ostavite sitne komadiće unutra. U suprotnom, možete i prosijati brašno i pistacije kako biste uklonili komadiće.

Dodajte ostatak brašna (100 g) u dobivenu smjesu.

Korak 2:

Izmiksajte maslac i šećer u prahu, dodajte žumanjak i mljeveni kardamom te sve dobro sjedinite. Kardamom ima intenzivan okus, pa ako želite blaži okus, smanjite količinu začina.

Korak 3:

Dodajte smjesu brašna i pistacija u maslac i zamijesite tijesto u kuglu.

Ostavite ga da odstoji barem sat vremena (ili preko noći) u hladnjaku.

Korak 4:

Nakon što se tijesto ohladilo, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini i izrezujte kekse.

Moj savjet je da tijesto razvaljate na barem 4-5mm, jer će pretanki keksi biti jako lomljivi.

Korak 5:

Pecite kekse u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 °C 10–15 minuta ili dok im rubovi ne poprime zlatnu boju.

Savjet za dekoraciju:

Pamela je keksiće dekorirala tako da je polovicu keksa umočila u otopljenu čokoladu i posula komadićima pistacija po rubu — ali savjetuje da mašta bude vaš limit! Uživajte!

image

Keksi s pistacijama i kardamomom

Pamela Poldrugač/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 15:44