TAMAN ZA DORUČAK

Meke iznutra, hrskave izvana, a nimalo komplicirane za pripremu! Popularne britanske pogačice se ne dižu i gotove su za čas

Scones ste sigurno vidjeli puno puta i u omiljenim britanskim filmovima i serijama kao nezaobilazni dodatak uz popodnevni engleski čaj

Scones su pogačice koje su izuzetno popularne u Velikoj Britaniji, a posebice u Škotskoj. Napraviti ih možete u slanoj i slatkoj varijanti, a u nastavku donosimo nekoliko savjeta kako da vam odlično ispadnu, kao i recept.

Scones ste sigurno vidjeli puno puta i u omiljenim britanskim filmovima i serijama kao nezaobilazni dodatak uz popodnevni engleski čaj. Često su prerezani i punjeni tučenom kremom i pekmezom, a dovoljno su čvrsti i za slane varijante i sendviče.

image
Asife/Getty Images/istockphoto

Povijest sconesa

Riječ scone datira još iz ranog 16. stoljeća. Iako se i sami Britanci često ne slažu oko toga odakle potječu ove pogačice, na stranici British Food History piše da je njihovo podrijetlo u Škotskoj. Originalni se sconesi nisu pekli u pećnicama, već na pločama ili rešetkama za pečenje ili na kamenu za pečenje (bakestone).

Ta stranica navodi da postoje dvije vrste sconesa: jedna je napravljena od tekućeg tijesta i peče se poput palačinki, na namašćenoj ploči, dok je druga vrsta, upravo ova koja se najčešće poslužuje uz čaj, načinjena od tijesta koje se može oblikovati u krug i potom izrezati na trokute. Sconese možete napraviti i izrezivanjem krugova iz razvaljanog tijesta. Takva se vrsta sconesa peče na lagano pobrašnjenom limu za pečenje.

Scones su se kroz povijest najčešće pravili od zobi ili ječma, a na samom sjeveru Škotske ponekad i od brašna napravljenog od graška.

Za dizanje tijesta koristi se obično soda bikarbona, a za aktivaciju mlaćenica. U tradicionalnim engleskim receptima zabilježenima 1932. postoje recepti za scones pečene i u pećnicama i na pločama za pečenje. Zabilježeno je i korištenje raznih brašna, uključujući zobene pahuljice i kukuruzno brašno. No u receptima iz 21. stoljeća često se dodaje jaje radi bogatijeg okusa, a umjesto mlaćenice se često koristi mlijeko.

Ako do sada niste imali prilike probati ove neodoljive mirisne pogačice, napravite ih sami

Dobri savjeti za savršene pogačice

Kod miješanja je potrebno paziti da se tijesto ne mijesi predugo, kako ne bi bilo tvrdo i žilavo. Potrebno je paziti i na dobar omjer sastojaka: previše brašna ili premalo masnoće će dati suho tijesto.

Najbolji rezultat ćete dobiti ako su svi sastojci hladni (maslac, mlijeko/mlaćenica). Maslac neka bude narezan na sitne kockice, a u suhe sastojke ga je najbolje umiješati prstima, brzim pokretima.

image
Alvarez/Getty Images

Od suhih sastojaka se koristi brašno, šećer, sol, prašak za pecivo i soda bikarbona. Ako dio brašna želite zamijeniti s nekom drugom vrstom, neka to ne bude više od 25 posto ukupne količine brašna kako se tekstura pogačica ne bi promijenila.

Nakon dodavanja mlaćenice ili mlijeka, tijesto miješajte toliko da se sastojci sjedine, ali ne previše kako pogačice ne bi ispale žilave.

Prije pečenja izrezane pogačice možete namazati s još malo mlaćenice ili s jajem, kako bi lijepo porumenjele.

Blogerica Joy Wilson, poznata i kao Joy the baker, savjetuje da se sconesi peku 15 do 18 minuta, a uz pomoć čačkalice možete testirati jesu li pečeni.

Poslužite ih nakon što se malo ohlade, uz maslac, džem ili slatko vrhnje u slatkoj varijanti, ili uz senf, sir i nareske u slanoj varijanti. Sconesi su i odličan dodatak juhama i varivima.

image
Premyuda Yospim/Getty Images/istockphoto

Provjereni recept

Iako su ove pogačice ponekad na glasu suhog i tvrdog tijesta, što može biti razočaravajuće, uz dobar recept i ispravnu tehniku, sconese možete napraviti da budu meke i pahuljaste.

u nastavku vam donosimo osnovni recept koji možete prilagoditi vašim željama pa ga aromatizirati začinskim biljem, sirom, komadićima slanine ili dodatkom voća ili komadića čokolade za slatku verziju.

image
Irina Taskova/Getty Images/istockphoto

Scones (osnovni recept)

Trebat će vam:

225 g glatkog brašna

1 žličica praška za pecivo

50 g maslaca

1 žličica šećera

150 ml mlijeka

1 jaje za premazati pogačice

Priprema:

Pomiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo, dodajte maslac narezan na kockice i rukama miješajte dok smjesa ne postane mrvičasta. Dodajte šećer i mlijeko i nastavite mijesiti tijesto dok ne postane glatko. Oblikujte krug debljine oko 4 centimetra i okruglim metalnim modlicama izrezujte pogačice. Svaku pogačicu na vrhu premažite jajetom, prebacite ih u lim za pečenje koji ste prije namazali maslacem ili prekrili papirom za pečenje i pecite 12-15 minuta na 200 stupnjeva.

Ako želite varijantu sa suhim voćem ubacite ga u tijesto prije dodavanja mlijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 10:01