KONAČNA POTVRDA

MICHELIN ISTRA: “Napokon smo dočekali crveni vodič, a sad ga treba proširiti”

 Srecko Niketic / CROPIX
Nakon što je početkom godine, kao prvi hrvatski restoran, rovinjski Monte dobio prvu Michelinovu zvjezdicu, a mnogi restorani preporuku, sad je i službeno, u tiskanom izdanju, objavljeno gdje se u Istri najbolje jede

Jedan od najuglednijih i najpoznatijih turističkih i gastronomskih vodiča objavio je svoj mini vodič za Istru. U maloj, ali iznimno važnoj brošuri Istra je zastupljena sa 13 restorana, od kojih je jedan početkom godine dobio i prvu Michelinovu zvjezdicu. Riječ je o poznatom elitnom restoranu Monte u Rovinju, supružnika Tjitske i Danijela Đekića.

Oduševljenje novim gourmet vodičem, koji upisuje Istru, a time i Hrvatsku na gastronomsku kartu svijeta, nije krio direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević, koji o ulasku istarskih restorana u Michelin pregovara već godinama.

Novigrad, 040917.
Denis Ivosevic direktor Turisticke zajednice Istarske zupanije sa brosurom ( Istra The Michelin guide). 
Na fotografiji: brosura.
Foto: Srecko Niketic / CROPIX
Srecko Niketic / CROPIX

- Istra je već dugi niz godina prisutna u gotovo svim relevantnim europskim gourmet vodičima, nedostajao nam je onaj najvažniji, crveni Michelinov vodič, i danas napokon možemo reći da smo i taj cilj ostvarili. Ustvari, ispravio bih se, točnije je reći da smo na početku jednog velikog i pravog puta i da nas očekuje još jako puno posla. Ovo tiskano izdanje u potpunosti je povezano s online izdanjem objavljenim u veljači ove godine na nacionalnoj razini. Inspekcijski obilasci koji su odrađeni za online izdanje iskorišteni su i za ovo izdanje te je, jasno, uključen isti broj restorana s istim ocjenama Ovaj promomaterijal za Istru je vrlo važan, a njegovi učinci posebno su važni za perspektivu Istre. Naime, već sada radimo na izdanju za 2018. Prema prvim i inicijalnim pregovorima, otvorit će nam se mogućnost za uključivanje većeg broja preporučenih adresa ili pak onih sa zvjezdicama - kaže Ivošević, inače izvrstan poznavatelj svjetske enogastronomske scene.

Ipak, ističe da Hrvatska zasad, kao i mnoge druge destinacije na svijetu, nema dovoljan broj kvalitetnih restorana i hotela visoke kategorije da bi se opravdala izrada jednog nacionalnog vodiča.

Novigrad, 040917.
Denis Ivosevic direktor Turisticke zajednice Istarske zupanije sa brosurom ( Istra The Michelin guide). 
Foto: Srecko Niketic / CROPIX
Srecko Niketic / CROPIX

- Ne ide nam u prilog to što smo izrazito malo tržište i samim time nedovoljno atraktivni i financijski isplativi. Upravo iz tih razloga, a s obzirom na to da je na svijetu jako puno takvih, interesantnih destinacija, ali s premalo sadržaja, mogućnost prezentacije na webu i raznim specijaliziranim aplikacijama jedna je od opcija da i tzv. manje destinacije dobiju svoje mjesto pod suncem - dodaje Ivošević.

Zato je Hrvatska zasad zastupljena na Michelinovu webu, a Istra dodatno i u papirnatom izdanju.

Novigrad, 040917.
Denis Ivosevic direktor Turisticke zajednice Istarske zupanije sa brosurom ( Istra The Michelin guide). 
Na fotografiji: brosura.
Foto: Srecko Niketic / CROPIX
Srecko Niketic / CROPIX

- Michelin je usporedo razvio više formata prezentacije pojedinih destinacija. Ovaj naš proizvod je drukčiji. Riječ je o specijalnom tiskanom izdanju kakva se inače rade za značajne gourmet destinacije poput Pariza, Barcelone ili Trentino Alto Adigea, koji su uvršteni u nacionalna izdanja, ali zbog svojih specifičnosti i važnosti kako teritorija tako i gourmet adresa predstavljaju dodatni kvalitetan alat promidžbe kojim se stavlja poseban fokus na određenu destinaciju ili regiju - ističe čelni čovjek istarskog turizma, i podsjeća da se na ovom projektu radilo jako puno i dugo - gotovo deset godina.

Pa ipak, Ivošević, osim što neprestano hvali najbolje ugostitelje, ima i riječi kritike. Smatra da na restoranskoj sceni Istre već neko vrijeme vlada stagnacija.

Novigrad, 040917.
Denis Ivosevic direktor Turisticke zajednice Istarske zupanije sa brosurom ( Istra The Michelin guide). 
Na fotografiji: brosura.
Foto: Srecko Niketic / CROPIX
Srecko Niketic / CROPIX

- Kad pogledam unatrag, sve do 2010. godine, stječe se dojam da su ugostitelji imali barem dvije brzine više: bili su gladni znanja i novih vještina, imali su više strasti, više motiva, bili su otvoreniji i ambiciozniji. Tek smo usvajali nova znanja i vještine, sustavno smo organski i organizacijski vrlo brzo rasli, ali još nismo imali izgrađenu i definiranu reputaciju. Stoga čudi da sada kad su ti svi preduvjeti riješeni, a status istarskih ugostitelja potvrđen ne samo na nacionalnoj, nego i na internacionalnoj razini, nemamo dovoljno jasno definiran izazov nekog novog pristupa, novog protokola, nove komunikacije istarske gastronomije - navodi Ivošević. Dodaje da Istra polako, ali sigurno već neko vrijeme gubi korak i dinamiku sa svojim konkurentima.

- S cijenama smo ih gotovo dostigli, a u svemu ostalom, nažalost, nismo. Ipak, ne bi bilo fer ne naglasiti da i u tim okolnostima imamo neka nova lica koja će zasigurno svojim radom označiti, nadam se, jednu novu eru istarske gastronomije - zaključuje Ivošević

13 restorana u Istri koje preporučuje Michelin

Alla Beccaccia

Valbandon, ul. Pineta 25
Tradicionalna kuhinja - rustičan - obiteljski
Rustična konoba u kojoj dominira kamin. Ime restorana u prijevodu znači šljuka, što je i specijalitet restorana. Domaćini je sami love i potrebno ju je prethodno naručiti.
Karta 220/340 kn


Batelina

Banjole, Cimulje 25
Riba i plodovi mora - rustičan - prijateljski
Udoban restoran koji u svoje tri sale servira prvoklasnu ribu. Meniji se objašnjavaju usmeno, a posebno se preporučuju predjela. Ne primaju kreditne kartice i morate se naručiti.
Karta 200/270 kn

Vodnjan, 240717. 
Obitelj Chiavalon iz Vodnjana bavi se proizvodnjom maslinovih ulja te uzgojem ekoloskog povrca u dolini Rase.
Na fotografiji: David Skoko u svojoj konobi Batelini priprema riblja jela sa uljima Chiavalon.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

Damir&Ornella

Novigrad, Zidine 5
Riba i plodovi mora - obiteljski - tradicionalan
Obiteljski restoran koji je poznat po svojim specijalitetima od sirove ribe. Na stolu ćete dodatno dobiti i maslinovo ulje, a osoblje menije pojašnjava usmeno. Goste koji se vraćaju ugošćuju kao da su obitelj.
Karta 400/600 kn

Konoba Čok

Novigrad, Sv. Antona 2
Riba i plodovi mora - obiteljska -jednostavna
U opuštenoj atmosferi nudi se prvoklasna riba i plodovi mora koje love lokalni ribari. Jednostavnom pripremom do izražaja dolazi izvorni okus ribe. Sin vodi kuhinju, a roditelji se brinu za goste.
Karta 350/500 kn


Konoba Morgan

Brtonigla, Bracanija 1
Tradicionalna kuhinja - klasična - tradicionalna
Jednostavno uređeni restoran s izloženim vinskim bocama i predivnim pogledom na okolicu te terasom. Obitelj Morgan servira tradicionalnu istarsku kuhinju s naglaskom na meso. Specijaliteti su poznati istarski pršut i domaća tjestenina. Karta 250/350 kn

Marina

Novigrad, Sv. Antona 38
Kreativan - klasičan - prijateljski
U ovom modernom restoranu jela vam se nude usmeno. Budući da restoran nema svoj jelovnik i da ima mali broj jela na meniju, kuhinja koristi ultrasvježe sezonske namirnice. Restoran se nalazi nasuprot marine.
Menu 300/350 kn

Momjan, 060215.
U viskom podrumu Kozlovic odzana je svecana prezentacija medjunarodne udruge Jeunes Resaturateur d'Europe unutar koje su i neki nasi restorani. Za ovu prigodu u vinariji Kozlovic kuha 12 chefova od kojih je 4 novoprimljenih iz Hrvatske. 
Na fotografiji: Marina Gasi iz restorana Marina Novigrad.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX

Meneghetti
Bale, Stancija Meneghetti 1
Klasična kuhinja - tradicionalan - elegantan
Ovaj rustikalni hotelski restoran nalazi se u očaravajućoj kamenoj kući između vinograda i maslinika. Uz klasičnu mediteransku kuhinju nude se vina iz okolnih vinograda. Ljeti se može jesti vani ispod pergole.
Karta 300/550 kn


Pergola
Zambratija, Sunčana 2
Riba i plodovi mora - obiteljski - prijateljski
Tek nekoliko stotina metara od mora ovaj jednostavan obiteljski restoran servira svježu jednostavno pripremljenu ribu i morska jela. Iznad restorana su i dvije sobe gdje se može noćiti.
Menu 250/450 kn, Karta 300/450 kn


San Rocco
Brtonigla, Srednja ulica 2
Kreativan-romantičan
Romantični hotelski restoran u elegantnoj kamenoj kući u tipičnom istarskom selu nekoliko kilometara od mora. Jede se u nekadašnjem podrumu ili na ljetnoj terasi, a serviraju se ukusna kreativna jela od istarskih proizvoda. Ljubazno i kompetentno osoblje.
Menu 293/445 kn, Karta 250/450 kn

San Rocco Official Facebook Page

Sv. Nikola
Poreč, Obala m. Tita 23
Klasična kuhinja - prijateljski - tradicionalan
Restoran na moru u turističkom centru. Ako ne možete jesti vani zbog lošeg vremena i promatrati prolaznike, možete ići na prvi kat restorana i promatrati obližnji otok Sveti Nikola. Jelovnik nudi hrvatsku i talijansku kuhinju sa svježim ribljim i mesnim jelima.
Karta 300/459 kn


Wine Vault

Rovinj, A. Smareglia 3
Francuski kreativan - elegantan - romantičan
Goste u stilski uređenom boutique hotelu do ovog restorana vodi lift čija terasa gleda na uvalu Lone. Atmosfera je romantična, usluga ljubazna, vinska lista pažljivo odabrana. Talentirani chef servira majstorski spremljena, moderna i francuskom kuhinjom inspirirana jela.
Menu 690 kn, Karta 500/850 kn


Zigante
Livade, Livade 7
Tradicionalna kuhinja - klasičan - intiman
Istarske su šume poznate po skupocjenim tartufima, a ovaj se stilski uređeni restoran u čarobnoj kamenoj kući specijalizirao za aromatične bijele i crne tartufe. Isprobajte vrijednu gljivu svježe naribanu na jednostavno pripremljenom steaku ili čak na sladoledu.
Menu 850/1100 kn, Karta 400/700 kn

JEDNA MICHELIN ZVJEZDICA


Monte


Rovinj, Montalbano 75
Kreativan - romantičan - dizajnerski
Prvi hrvatski restoran s Michelinovom zvjezdicom. Cool restoran s romantičnim uređenjem i prigušenom rasvjetom nalazi se u starom gradu i njegovima čarobnim uskim uličicama. Kuhinja iznenađuje kreativnim, nekad teatralnim jelima koja se pripremaju modernim tehnikama kuhanja. Rezultat svega su lijepo prezentirana jela s intenzivnim n tama okusa.
Menu 599/664 kn, Karta 450/700 kn

Rovinj, 150513.
Restoran Monte.
Foto: privatna arhiva restorana Monte
CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:14