NEOBIČAN POTEZ

Michelin je šutke i neslužbeno ukinuo zelenu zvjezdicu. Što to znači?

 Isakurt/Getty Images/istockphoto
Zelenu zvjezdicu u Hrvatskoj nosi nekoliko restorana, među kojima se nalaze restoran Korak, konoba Mate i Zinfandel‘s
Zelenu zvjezdicu u Hrvatskoj nosi nekoliko restorana, među kojima se nalaze restoran Korak, konoba Mate i Zinfandel‘s

Ovih nas je dana prilično iznenadila činjenica da je svjetski gastronomski vodič Michelin doista, bez službene najave, uklonio zelenu zvjezdicu (Green Star), koja se restoranima dodjeljuje za posebnu posvećenost održivosti, kao zasebnu kategoriju pretraživanja. Promjenu smo provjerili na Michelinovim profilima hrvatskih restorana koji ponosno nose ovo priznanje za održivost, poput restorana Korak iz Jastrebarskog, zagrebačkog Zinfandel‘s te Konobe Mate s Korčule. Iako su restorani zadržali svoje zelene zvjezdice u novom izdanju vodiča za 2025. godinu, oznaka više nije istaknuta na njihovim profilima na način na koji je bila prije, a što je najvažnije, nestala je kao filter koji je korisnicima omogućavao da ciljano traže ekološki osviještene restorane.

image
Flavijus/Getty Images

Ovaj potez je u najmanju ruku zbunjujuć. Naime, u najnovijem izdanju vodiča za Hrvatsku za 2025. godinu, objavljenom prije samo nekoliko mjeseci, navedeni restorani ponosno su potvrdili svoje zelene zvjezdice. Zanimljivo je da je Michelin tada slavio njihovu posvećenost održivosti, da bi ih danas praktički sakrio od očiju javnosti na svojoj globalnoj platformi.​

Ipak, moramo dodati, od samog početka, priznanje je bilo prilično nedefinirano, bez strogih i transparentnih kriterija. No, ono što nam nikako nije jasno jest zašto je Michelin u nedavnom vodiču uopće dodjeljivao i potvrđivao priznanja koja je očito planirao degradirati samo par mjeseci kasnije.

Bez službenog objašnjenja iz središnjice, ova nelogična odluka baca veliku sjenu na cjelokupnu inicijativu zelenih zvjezdica i postavlja ozbiljna pitanja o strategiji i budućnosti vrednovanja održivosti u svijetu visoke gastronomije. S nestrpljenjem se čeka službeno očitovanje iz Michelina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 09:56